Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Halti
Halti.
Photo: Wikimedia Commons
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Norge vurderer å gi en fjelltopp til Finland i jubileumspresang

Det sies at tro kan flytte fjell. I dette tilfellet er det et 100-årsjubileum som skal til.

Ad

Fjellet Halti ligger på riksgrensen mellom Norge og Finland. Med sine 1324 meter over havet på finsk side er fjellet faktisk Finlands høyeste punkt. Fjellets høyeste punkt ligger imidlertid på norsk side av grensen og er nesten 40 meter høyere, 1361 meter over havet.

I forbindelse med at Finland feirer sitt 100-årsjubileum som uavhengig stat neste år, ønsker lokale krefter å flytte riksgrensen slik at fjelltoppen ender på finsk side.

– Det er jo bare en strek på kartet. Området er bare stein. Så dette bør vi la finnene få, sier Nils Samuelsen, kjentmann og tidligere anleggsarbeider på Halti-fjellet til TV2.

Halti

Den norske delen av fjellet ligger i Kåfjord i Troms, og det er formannskapet i kommunen som har tatt initiativ til at regjeringen skal vurdere å gi bort fjelltoppen.

Statsminister Erna Solberg bekrefter overfor TV2 at regjeringen ser på saken.

– Det er noen formelle utfordringer, og foreløpig har jeg ikke gjort meg opp noen mening om jeg vil støtte dette. Men vi ser på saken, sier statsministeren.

Ideen kommer fra tidligere geofysiker, Bjørn Geirr Harsson. Han synes grensen, som ble tegnet opp på 1750-tallet, er ulogisk, uheldig og urettferdig for Finland. Ved å gi avkall på så lite som 0,015 kvadratkilometer av landarealet vårt, kan vi sørge for at Finlands høyeste punkt blir en fjelltopp, argumenterer han.

Finlands nasjonaldag er 6. desember, så regjeringen har fremdeles god tid til å planlegge gaven. Kanskje blir vi nødt til å skrive om både historie- og geografibøker på tampen av neste år.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad