Skip to main content

Norges hippeste bydeler

Alle de store byene i Norge har sine egne kule områder. Se hvor du kan møte lokalbefolkningen, spise god mat og nyte bylivet.

Grünerløkka i Oslo trekkes stadig fram når utenlandske aviser skriver om «hippe» europeiske bydeler. Alle kafeene, spisestedene, butikkene og Mathallen nevnes flittig, og britiske The Telegraph kalte bydelen «the Shoreditch of Oslo» da de skrev om 27 av verdens beste hipsternabolag.

Det er ikke bare hovedstaden som har bydeler som skiller seg ut. I byer over hele landet finner du i dag spennende områder med spesielle nisjebutikker, eller kafeer og restauranter med litt annerledes menyer.

Trenger du tips til gode byopplevelser? Her er Norges hippeste bydeler.

Bergen

Vil du oppleve det hippeste i Bergen, er det Skostredet du må dra til, tipser Linn Falkenberg i Visit Bergen.

Bydelen i «Byen mellom de sju fjell» beskrives som både morsom og retro, og mellom de små fargerike trehusene finner du alt fra sjarmerende nisjebutikker og gallerier til kafeer, barer og restauranter.

– Skostredet er uformelt og avslappet. Samtidig er det mye folk her, og jeg tror enda flere kommer til å dra hit framover, sier Daniel Christoffersen i Utetrend.no.

Nettstedet er spesialister på uteliv, mote, kultur og musikkliv i Bergen, og beskriver Skostredet som en gate med musikk, liv og røre. Er du ute eter second-hand- og vintage-butikker, har du gått riktig. Du finner også zero waste-kolonialen Råvarene, som er en dagligvarebutikk uten unødvendig emballasje.

– Det er også en veldig kulturell del av byen. Her finner du flere gallerier med samtidskunst, sier Christoffersen.

Et av dem er lydgalleriet Østre, som ofte forandres til en feststemt klubbscene med elektronisk musikk når mørket faller på. Eller du kan ta turen til Litteraturhuset, der du i tillegg til frokost, lunsj og middag kan få med deg spennende debatter og foredrag.

Så kan du runde av dagen på is- og coctailbaren Hallaisen, retrobaren TempoTempo, eller den populære baren Folk og Røvere, som ble til da 46 personer i 2007 satset 10 000 kroner hver på en nachspiel-ide om en «pub som alle ville gå på».

Få flere innsidetips til Bergen.

Stavanger

Også flere bydeler i Norges oljehovedstad har våknet fra dvalen de siste åra:

– Vi har både Stavanger Øst og Fargegaten – Øvre Holmegate, sier Lene Lunde i Region Stavanger.

Oppblomstringen i Stavanger Øst startet med det gamle bryggeriet for noen år siden. Tou Scene er i dag en viktig kulturarena, og er sentrum for utstillinger med gatekunst og utgangspunkt for guidede street art-turer. Området er også hjem til Michelin-restauranten Sabi Omakase og det superkoselige bakeriet Ostehuset Øst.

Bydelen har også et yrende innovativt miljø og kalles ofte Stavangers «Silicon Valley», der ikke minst gründerarenaen Innovation Dock spiller en viktig rolle. I kjølvannet har det dukket opp en rekke koselige utsteder som satser på for eksempel lokalt øl eller økologisk te, og den nye mathallen ligger også her.

Fargegaten, eller Øvre Holmegate som er det egentlige navnet, blir lokalt i Stavanger bare kalt byens egen «Notting Hill». Fram til 2005 var dette et helt «dødt» område, men da frisørkjendis Tom Kjørsvik og kunstner Craig Flannagan lagde en helhetlig fargeplan for hele gata, ble det fart i sakene.

– I dag er dette Stavangers eget hipster-område, og Fargegata har blitt en attraksjon med kafeer, puber, restauranter, alternative nisjebutikker og egen barbershop, sier Lene Lunde.

Få flere innsidetips til Stavanger.

Tromsø

Besøker du Tromsø, er Storgata et must, og aller mest foregår i krysset mellom Storgata og Strandskillet, der du finner populære steder som Bastard, Skarven og Helmersen.

– Rett ved Strandskillet ligger også Tromsø Jernbanestasjon. Vi har ikke noe tog, men vi har i alle fall en stasjon. Og siden det ikke kommer noe tog, kan du jo ta en øl, sier Knut Hansvold i NordNorsk Reiseliv.

Selv om det helt klart er i denne delen av byen du møter flest mennesker, er det flere byutviklingsprosjekter på gang, både langs havnepromenaden mot sørsiden av byen og i Telegrafbukta, i tillegg til nord for sentrum, sier han.

Den historiske bydelen Vervet ved foten av Tromsøbroen skal også gjennomgå store endringer, med et mål om å bli en urban bydel med yrende folkeliv. Her har de allerede åpnet sitt første bakeri, og det bygges leiligheter og næringslokaler for fullt i området. Bydelen byr også på smakfulle overraskelser på restauranter som Hildr, Burgr eller restaurant Smak.

Vil du heller bare kjenne på stemningen, kan du ta en titt i barmenyen på Verdensteateret, teste ut lokalt øl på mikrobryggeriene Graff eller Bryggeri 13, eller slå deg ned med en kaffekopp på Svermeriet eller Bårstua.

Få flere innsidetips til Tromsø.

Trondheim

Er du først i Trondheim, må du ta turen til Bakklandet. Dette var byens første forstad, og den første bebyggelsen kom allerede på 1600-tallet. I tillegg har dette vært et viktig industriområde, og Bakklandet har alltid hatt en kombinasjon av boligbebyggelse og næringsvirksomhet. Heldigvis for alle som tar turen til byen, har trondheimerne blåst nytt liv i den gamle bydelen.

– I dag er Bakklandet et ikonisk byområde med nisjebutikker, gallerier, spennende matkonsepter, små treningsstudioer, arbeidskollektiv og cafeer, sier markedssjef i Visit Trondheim, Sunniva Evjen.

Innbyggerne her er en god blanding av unge og gamle, men med både egen festival og eget julemarked brukes Bakklandet av alle som bor i Trondheim året rundt.

Du bør også ta en tur til grønne og frodige Lademoen og Lilleby når du besøker trønderhovedstaden.

– Her finner du hageparseller, urtehotell, grønne bokollektiv, økologisk mat og bruktbutikker, sier Evjen.

Lilleby er egentlig et industriområde der det nå bygges rekkehus og leiligheter med fokus på miljø og bærekraft. Her kan du også nyte spennende matkonsepter på Finnes kafé.

Få flere innsidetips til Trondheim.

Oslo

De siste 10–15 årene er det Grünerløkka som gjerne har blitt omtalt som Oslos hippeste bydel.

Her finnes det en mengde uavhengige småbutikker, nye og spennende restauranter, avslappende grøntområder og en relativt sett ung befolkning. Bydelen har også en mathall, som tilbyr det beste innen norske råvarer, fisk og kjøtt.

Det er likevel flere spennende bydeler og områder der det skjer mye som bør være av interesse for reisende som er opptatt av kulturopplevelser, særegen shopping og å spise godt, ifølge Sonja L. Birch-Olsen, kommunikasjonssjef i VisitOslo.

– Det skjer for eksempel veldig mye spennende på Tøyen, med flere utesteder og restauranter – Human Mote, The Golden Chimp, Brutus, Grådi og Postkontoret for å nevne noen.

Av sentrumsnære strøk er Youngsgata og deler av Torggata spesielt interessante med tanke på utesteder og vannhull. Er du spesielt interessert i øl, bør du finner mengder av steder her. Du vil også finne et bredt utvalg av morsomme spillbarer, som Oche Oslo dartklubb, Norges første sjakkbar The good night, Rendezvous Bar & Biljard, og Oslo Camping, som har en 18-hulls minigolfbane.

– Jeg har også lyst til å nevne Landbrukskvartalet på Grønland, der det kommer til å skje mye framover. Her åpnet Bruket Oslo nylig, og de fokuserer på bærekraft, kultur og mat- og drikkeopplevelser, sier Birch-Olsen.

Få flere innsidetips til Oslo.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt