Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Snømannen
Snømannen.
Photo: United International Pictures
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Å løse brutale drapsgåter i solveggen på hytta er blitt like selvfølgelig for oss nordmenn som kyllinger og påskeegg. I utlandet er påskekrimmen – bokstavelig talt – et mysterium.

Publisert: 26. mars 2018

Selv om vi nordmenn ser på det å kaste seg over de grufulle mordene til Jørn Lier Horst, Jo Nesbø og Karin Fossum som en naturlig del av påsken, er ikke påsken naturlig forbundet med forbrytelser i resten av verden. 

Den norske påskekrimmen skaper nemlig overskrifter hvert år, og topper jevnlig lister over de rareste påsketradisjonene i verden.

Tørster etter mord og mysterier

Den britiske avisen The Independent kaller påskekrimmen «bisarr», mens The Mirror skriver: «Trodde du det å bite av hodet til sjokoladekaninen var rart? Merkelig nok er nordmenn besatt av å lese eller se på krimhistorier i påsken».

The Sunday Times humret også over tradisjonen for noen år tilbake: «De har til og med mysterier på melkekartongene som folk kan løse», skriver avisen.

Det er liten tvil om at påskekrimmen er et særnorsk fenomen. For selv om det er flust av populære «Nordic noir»-forfattere i våre naboland, er det ingen snakk om «påskekrim» i hverken Sverige eller Danmark.

«Men hvorfor tørster nordmenn etter mord og mysterier akkurat i påsken?», undrer den tyske avisen Die Welt.

Trolig må vi 95 år tilbake i tid for å finne svaret på nettopp det.

En dristig idé

Det er februar i 1923. De to unge og blakke bergensforfatterne Nordahl Grieg og Nils Lie får med ett en dristig ide: De vil skrive en fengende kriminalroman for å håve inn penger. Forlaget Gyldendal kaster seg på. 

På Palmesøndagen lanserer forlaget en større reklamekampanje der bokens tittel «Bergenstoget plyndret i natt» får kremplass på forsiden av Aftenposten. Reklamestuntet vekker oppsikt. Det er så troverdig at flere ikke skjønner at det er snakk om fiksjon: Folk tror toget faktisk er blitt robbet.

Dramaet får massiv oppmerksomhet, og boken blir en kjempesuksess.

– Mange mener dette er den første påskekrimmen og det morsomme opphavet til tradisjonen, sier Bjarne Buset, informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag.

I boka møter vi på unge studenter som går fra hytte til hytte midt i påsken. Og det at påsken henger sammen med nettopp hytta har også sitt å si for at påskekrim-tradisjonen har festet grepet, tror Buset.

Valdres

Valdres.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

– Påsken er, mer enn noen annen høytid, knyttet til det å dra på hytta på fjellet eller ved sjøen. Påskekrimmen går her hånd i hånd med flott skiføre, og å nyte en Kvikk Lunsj eller appelsin i solveggen, sier Buset og utbroderer:

– Det er også få andre land som har så mange feriedager i påsken som oss. Det gir en god anledning til å lese, sier han.

Markedsføres tungt

Og akkurat som den første påskekrimmen begynte som et reklamestunt, er nok også markedsføringen av påskekrimmen en del av forklaringen på hvorfor den blodige fornøyelsen har fått et så sterkt fotfeste i det norske samfunnet.

Valdres

Valdres.
Photo: Terje Rakke/Nordic life - Visitnorway.com

Ifølge Buset har det med årene blitt en påsketradisjon å snakke om og undre seg over påskekrimmen.

– Hvert år spør mediene om hva som er «greia» med påskekrimmen. Det blir en rullende snøball der påskekrimmen pussig nok gis stadig mer oppmerksomhet. Dette benytter selvfølgelig forlagene seg av i markedsføringen av krimbøker, sier han og fortsetter:

– Det er ikke tilfeldig at vi har en stor krimfestival i forkant av påsken.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages