VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Svart hotel, Svartisen
Svart hotel, Svartisen.
Photo: Snøhetta / Plompmozes

Ved foten til nasjonalparken Svartisen i Nordland er det spektakulære luksushotellet Svart i ferd med å ta form. Ikke bare blir det seende vakkert ut: Arkitektene i Snøhetta lover verdens første energipositive hotell over polarsirkelen.

Publisert: 13. februar 2018

Å bidra til bærekraft og vern av sårbar natur er i ferd med å bli en viktig del av reisen for svært mange turister. Samtidig er dragningen mot uberørte steder i trygg avstand fra kjas og mas en konstant og sterk drivkraft for reisende. 

Å kombinere disse to tidvis motstridende impulsene kan være en utfordring.  

I Nord-Norge begynner imidlertid konturene av et ambisiøst prosjekt som kombinerer nettopp storslått natur og god miljøsamvittighet å ta form. Neste år starter nemlig byggingen av hotellet Svart, som vil ligge midt i hjertet av norsk natur. Og tvisten? Bygningen er et såkalt «powerhouse,» som produserer mer energi enn det bruker.

Hotellet vil ha et energibehov som er hele 85 prosent lavere enn et vanlig moderne hotell, ifølge arkitektfirmaet Snøhetta, som har pønsket ut og tegnet bygget.

– Dette skal være verdens mest miljøvennlige hotell, sier arkitekt Zenul Khan til magasinet D2.

På lag med omgivelsene

Svartisen er Norges nest største isbre, og Svart vil ligge plassert ved en av brearmene i Meløy kommune – med deler av bygget plantet i Holandsfjorden og panoramisk utsikt til den vakre og majestetiske naturen i området.

 – Å bygge i et så dyrebart miljø som det vi finner på Svartisen kommer med noen helt klare krav til oss som arkitekter. Vi må ta vare på den naturlige skjønnheten til området og verne om flora og fauna, sier grunnlegger og partner i Snøhetta, Kjetil Trædal Thorsen.

Two cyclists near the Svartisen lake, with a view on the Svart hotel, Northern Norway
Svart hotel, Svartisen.
Photo: Snøhetta / Plompmozes

Å ta vare på naturen er en vakker tanke som krever gjennomtenkte løsninger for å ta steget over i praksis.

Et av de sentrale grepene Snøhetta har tatt er å kartlegge hvordan sollyset treffer i området, slik at solenergien kan innhøstes med maksimal effektivitet. Solcellepanelet som dekker hotelltaket er produsert lokalt, med energi fra vannkraft.

– Det er ekstremt viktig for oss at Svart etterlater et minimalt fottrykk i den rene nordnorske naturen. Å skape et energipositivt hotell, med en tilhørende skånsom drift, har vært helt avgjørende for å for å skape en turistattraksjon med fokus på bærekraft og respekt for de sjeldne planteartene, det rene brevannet og den blå breisen i det unike nærmiljøet rundt hotellet, sier Trædal Thorsen.

Med rorbuer og fiskehjeller som inspirasjon

Snøhetta er med god margin Norges mest kjente arkitektfirma internasjonalt, med biblioteket i Alexandria, operahuset i Oslo og minnepaviljongen etter 11. september i New York blant sine viktigste arbeider.

Som arkitekter flest er Snøhetta opptatt av balansen mellom funksjonalitet, bærekraft og estetikk. Det gjelder i aller høyeste grad også hotellprosjektet i Svartisen.

– Det må se bra ut. Hvis miljøprosjektene ikke frister til kopiering – da har vi bommet, sier arkitekt Elin Vatn til D2.

Og bra – for ikke å si spektakulært – vil det se ut. I det minste om man skal dømme etter de tilgjengelige tegningene av prosjektet.

Svart hotel, Svartisen
Svart hotel, Svartisen.
Photo: Snøhetta / Plompmozes

Det sirkelformede hotellet har panoramisk utsikt over fjorden, med mange og store vinduer for en ekstrem nærhet til naturen rundt. Bærekonstruksjonen består av trepåler – et bevisst nikk til områdets byggetradisjon med rorbuer og fiskehjeller – og tre er også hovedmaterialet når selve hotellet skal bygges og bekles.

Det vil ikke være mulig å komme seg til Svart med bil. Men pålene vil fungere som brygge for båter, og det blir i tillegg anledning til å padle under selve hotellkonstruksjonen, både ved flo og fjære.

Byggingen av Svart skal etter planen starte i 2019, på oppdrag fra selskapet Arctic Adventure of Norway, som satser på bærekraftig turisme i Nord-Norge.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages