Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hemsedal
Hemsedal.
Photo: Nils-Erik Bjørholt - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I år, som i fjor og året før der igjen, er det Hemsedal som stikker av med topplasseringen.

Listen over landets beste alpinsentre fra Dagens Næringsliv (DN) er blitt en årlig begivenhet i bransjen.

Avisa tester anleggene basert på følgende seks kriterier: heissystem, nedfarter, barneområder, off piste, terrengpark og lunsj i bakken.

Med en score på hele 33 av 36 mulige poeng i kåringen, var det Hemsedal som i år igjen stakk av med seieren.

Det er journalist, fotograf og skiekspert Thomas T. Kleiven, som har vurdert de norske skianleggene for DN.

Kleiven forteller Visit Norway at han har besøkt alle de 25 anleggene på listen, og flere til. I DN skriver han at Hemsedal med 20 heiser og 49 nedfarter spredt utover et mektig høyfjellsterreng, har anlegget en variasjon i sitt skitilbud som ingen andre norske alpinanlegg kan matche.

– Hemsedal har en variasjon som ingen andre kan vise til. De er gode på alt. Årsaken er at det ligger der det ligger, og har kommersielt dyktige eiere, sier han til Visit Norway.

Mildere klima, større inntekter

Etter fjorårets skisesong å dømme, vil de neste månedene bli en svært travel periode for landets alpinanlegg.

Til tross for et mildere klima de siste årene flokker både lokale og utenlandske snøsportelskere til norske løyper, som ved hjelp av moderne snøkanonteknologi blir stadig mer uavhengige av naturlig snøfall for å holde åpne.

«Antall betalte skidager har økt fra 5,2 millioner i 2012 til nesten syv millioner, og bransjen omsatte for over 1,1 milliarder kroner i fjor. Nesten en tredjedel av Norges befolkning har kjørt slalåm, snowboard eller telemark i løpet av de siste fem årene», ifølge Dagens Næringsliv.

Hafjell
Hafjell.
Photo: CH / Visitnorway.com

«Arktiske mikroopplevelser»

Skiekspert Kleivene forteller at det fremdeles er stor forskjell på størrelsene på skianlegg i Norge og skidestinasjoner lenger sør i Europa.

Det er utrolig mange norske skianlegg, langt over 200. De fleste er små og hyggelige, og gir en veldig annerledes skiopplevelse enn det du får nedover i Sentral-Europa, forteller han. Det er ikke nødvendigvis en ulempe, mener Kleiven:

– Du må ikke dra et av stort anlegg med flere hundre heiser i Europa for å ha en god dag på ski. En god skidag handler følelsen knyttet til opplevelsen i bakken; hvem du var der sammen, og hvordan naturen og snøen var. Det er en dag som gir et emosjonelt inntrykk, sier han til Visit Norway.

Trysil
Trysil.
Photo: Ola Matsson

Generelt er opplevelsen til Kleiven at du får mer reindyrkede skiopplevelser i Sentral-Europa enn i Norge:

– Det som skiller Norge fra andre skidestinasjoner, er mangfoldet av «arktiske mikroopplevelser» som du får i tillegg til opplevelsene i bakken. Det kan være nordlys, hvalsafari, norsk mat, fjellskiturer og kanskje toppturer spesielt, sier han.

Nye bakker

Noe som også trekker stadig flere besøkende er store investeringer i alt fra nye nedfarter til nye heiser og et utvidet mat- og underholdningstilbud utenfor løypene.

Vinneren av DN-kåringen er bare en av mange som i år slår på stortromma for å friste både nye kjørere og holde fast på de gamle.

Nyhetene fra Hemsedal i år inkluderer blant annet en såkalt «Fun Slopes»: En 750 meter lang spesialløype med hopp, kuler og rundkjøringer inspirer av både skicrossløyper og terrengparker.

Andre alpinanlegg som scorer høyt på listen er også gjengangere fra tidligere år.  Trysil – Norges mest besøkte snøsportsenter – får nesten full score på samtlige punkter utenom ett.

«Gode off piste-muligheter er det eneste Trysil mangler for å være en komplett skidestinasjon», står det i kåringen.

Hafjell tar bronseplasseringen i kåringen.

DN-kåring: Norges beste skianlegg

Her er hele årets liste fra Dagens Næringsliv:

1. Hemsedal

2. Trysil

3. Hafjell

4. Kvitfjell

5. Hovden

6. Stranda

7. Geilo

8. Oppdal

9. Myrkdalen

10. Gaustablikk

11. Voss

12. Norefjell

13. Narvik

14. Røldal

15. Oslo

16. Beitostølen

17. Skeikampen

18. Sirdal

19. Rauland

20. Tyin-Filefjell

21. Sogndal

22. Kongsberg

23. Bjorli

24. Sauda

25. Haukeli

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages