Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Tue Greenfort, Medusa Swarm
Tue Greenfort, Periphylla periphylla.
Photo: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ny utstilling utfordrer vårt blikk på den norske naturen

Norsk naturkunst er mer enn bare spektakulære landskapsmalerier. En ny utstilling i Oslo vil ha deg til å tenke like mye som å føle.

Ad

Spektakulær norsk natur har vært gjenstand for en rekke fantastiske kunstverk, fra nasjonalromantiske Adolph Tidemann til Nikolai Astrup på begynnelsen av 1900-tallet.

I utstillingen «Norsk natur», som for tiden vises ved Museet for samtidskunst i Oslo, er både fokus og form litt annerledes.

Utstillingen er konstruert som en «samtale» mellom bergenseren Toril Johannessen og den danske kunstneren Tue Greenfort. Johannessen (38) er regnet for å være en av Norges mest spennende moderne kunstnere, og bruker gjerne forskning og vitenskap i sine verker.

De to møttes for første gang under Documenta i Kassel, ofte regnet som verdens mest toneangivende kunstutstilling, og bestemte seg for å reise på tur sammen - nærmere bestemt til Arne Næss’ hytte på Hallingskarvet.

Her ble planene lagt om utstillingen som til slutt endte opp som «Norsk natur».

Filosofen Næss, som døde i 2009, var en svært sentral person i framveksten av den norske miljøbevegelsen, og utviklet blant annet en «økosofi» - et sett radikale normer for hvordan mennesker bør forholde seg til naturen.

Blant kunstverkene som vises på utstillingen er da også en modell av Næss’ legendariske hytte, kalt Tvergastein, plassert i et glasskammer.

Tue Greenfort, Tvergastein

Tue Greenfort, Tvergastein.
Photo: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

I «Norsk natur» forsøker kunstnerne også å utfordre ideen om at norsk natur bare er vill, vakker og uberørt. Norsk natur er også et levebrød for mange, og den er delvis «institusjonalisert og kapitalisert», ifølge kunstnerne.

Blant gjennomgangstemaene i utstillingen er blant annet energi og balanse i økosystemer.

Det låter kanskje tungt, men «Norsk natur» er slett ikke uten humoristiske innslag. Hva med en tur innom manetverkstedet, der du kan lage din egen manetlampe?

 

#manetlampe #samtidsmuseet #norsknatur

Et bilde publisert av Kaja Katrine (@kaja_katrine)

«Norsk natur» får stort sett gode kritikker:

- En utstilling som åpner opp svimlende rom både geografisk, historisk og intellektuelt, skriver for eksempel Dagens Næringsliv.

Det kan forresten være en idé å ta med deg et ekstra skjerf hvis du tenker å besøke utstillingen. Termostaten i lokalet er nemlig skrudd ned to grader, med referanse til FNs togradersmål.

«Norsk natur» kan ses på Museet for samtidskunst fram til 15. januar 2017.

Toril Johannessen, Aurora Ekvatorialis

Toril Johannessen, Aurora Ekvatorialis.
Photo: Nasjonalmuseet / Annar Bjørgli

Les mer

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad