Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Hammerfest
Hammerfest.
Photo: Tor Even Mathisen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Borte er tradisjonelle trekk som laftede vegger, små glugger og gress på taket. Her er noen av DNTs nyeste hytter, og tre vi kan se fram til.

Den Norske Turistforening (DNT) eier, bestyrer og vedlikeholder 545 hytter spredt over hele landet. Overnattingsgjestene kommer fra hele verden, og deler gjerne en interesse for fjellvandringer, skiturer og andre friluftsaktiviteter.

De fleste bygningene er konstruert på tradisjonelt vis, med bruk av norsk trevirke, ofte malt i rødt eller mørkebrunt. Typiske detaljer er hvite vindussprosser, kanskje litt gress på taket og murpiper.

Tar naturen med inn

Skåpet

Skåpet.
Photo: Marius Dalseg Sætre/Den Norske Turistforening

Nylig endret alt dette seg. DNT inviterer nå turgåere til å overnatte i sine nye, arkitekttegnede blikkfang. Du finner dem mellom majestetiske fjell i ulike nasjonalparker, plassert slik at de nærmest sklir inn i landskapet.

De fleste har bar fasade, malerjobben er overlatt til vær og tid. Takene er ikke lenger grønne enger, men formet for å passe horisontens profil. Vindussprossene er erstattet av glass fra gulv til tak, slik at det kjennes som naturen er inne i stua sammen med deg.

Den Norske Turistforening (DNT)

Organisasjon som promoterer og tilrettelegger for friluftsliv

Grunnlagt i 1868, feirer 150-årsjubileum neste år (2018)

Flere enn 290.000 medlemmer

DNT har en rekke lokale medlemsorganisasjoner rundt om i landet

Disse ivaretar 20.000 kilometer merkede turstier og 7000 kilometer kvistede skiløyper, i tillegg til å arrangere turer og kurs

De betjener og vedlikeholder også landets 545 turisthytter

Opp av asken

Old Turtagrø Hotel

Old Turtagrø Hotel.
Photo: Turtagrø hotel
Turtagrø

Turtagrø.
Photo: Laila Hjellvoll

Hva som iverksatte den nye byggetrenden, kan ha vært forvandlingen av Turtagrø hotell, ifølge NRK. Etter at trebygningen fra 1888 brant ned til grunnen i 2001, åpnet hotellet igjen året etter i ny og moderne drakt, signert arkitektene Jarmund/Vigsnæs.

– Jeg husker folk reagerte. «Du verden, kan man bygge slikt i fjell?» Plutselig var det ikke et vanlig trehus med skråtak lenger, har DNTs leder for naturforvaltning Anne Mari Aamelfot Hjelle uttalt til NRK.

DNTs hyttetilbud

3 typer hytter:

Betjente hytter tilbyr frokost og middag, mange har dusj og strøm.

Selvbetjente hytter har nødvendigheter som ved, gass, kjøkkenredskaper og senger. De har også provianter, eksempelvis boksemat, posesuppe og kaffe.

Ubetjente hytter har det samme utstyret som selvbetjente, men ikke proviant.

På vei til Preikestolen

Preikestolhytta

Preikestolhytta.
Photo: Kjell Helle-Olsen - Den Norske Turistforening

Nye Preikestolen fjellstue ligger der stien til verdensberømte Preikestolen starter. Hytta åpnet i 2008, og deler av den er laget av resirkulert materiale. Arkitektene har bevisst unngått plastikk, mineralull og polyurethane, ifølge DNT.

Vegger og tak er mer enn 60 centimeter tykke, isolasjonen 20 centimeter. Sistnevnte er laget av gjenvunnet avispapir. Peisen, som er designet for bioenergi, er bygget av leire og hestemøkk fra fjordinger.

Fjellstua er tegnet av det lokale arkitektkontoret Helen & Hard, og fikk i 2009 Statens Byggeskikkpris.

Hytte nummer 500

Rabothytta, Helgeland

Rabothytta, Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / Hemnes Turistforening
Rabothytta, Helgeland

Rabothytta, Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / Hemnes Turistforening
Rabothytta, Helgeland

Rabothytta, Helgeland.
Photo: Svein Arne Brygfjeld / Hemnes Turistforening
Rabothytta

Rabothytta.
Photo: Svein Arne Brygfjeld/Hemnes Turistforening

I august 2014 åpnet dørene til DNTs 500. tilskudd til hyttesamlingen. Som med nye Turtagrø hotell, står Jarmund/Vigsnæs bak designen av Rabothytta i Hemnes. Vinduene er laget av en lokal produsent, mens veggene er av norsk gran fra nærliggende skoger.

«Rabothytta har fått ei tomt vi bare kunne drømme om. Blant annet derfor bestemte vi oss for å gjøre noe ekstra. Gi tilbake til samfunnet, sette pris på at vi fikk denne muligheten,» står det på hyttas nettsider.

Skattejakt

Gullhorgabu, Bergsdalen

Gullhorgabu, Bergsdalen.
Photo: Torill Refsdal Aase / Den Norske Turistforening

Med mange små rom er Gullhorgabu i Bergsdalen tegnet særlig med tanke på småbarnsfamilier. Paal J Kahrs Arkitekter lot seg inspirere av det eventyrlige landskapet, og av vikinghistorien om to konger som kriget om et alter, en horg, i gull. Sagaen ender med at en av kongene kaster gullalteret i tjernet.

– Fargerike vinduer og dører er litt som fra en skattkiste. De funkler som skatten i tjernet, har arkitektfirmaet skrevet om prosjektet. Gullhorgabu åpnet i 2014.

Se gjennom veggen

Skåpet

Skåpet.
Photo: Marius Dalseg Sætre - Den Norske Turistforening

Den tradisjonelle hytteideen med mange rom under ett tak ble lagt til side i Lysefjorden i Ryfylke. Skåpet ble i stedet en samling mindre hytter med panoramautsikt. Litt luksus ble også tilpasset landskapet: en dekorativ dusj og en badstue. Koko arkitektkontor i Estland har designet Skåpet, som ønsket sine første gjester velkommen i fjor (2016).

Stor lillesøster

Skålabu

Skålabu.
Photo: Frikk H. Fossdal - Den Norske Turistforening

Selv om Skålabu på fjellet Skåla (1843 m.o.h.) i Sogn og Fjordane har vært åpen for besøk siden i fjor (2016), skal den offisielle åpningsseremonien avholdes 2. juli i år (2017). Det er allerede en hytte av stein på Skåla, Skålatårnet. Denne ble i 2011 kåret til DNTs mest originale hytte.

Nye Skålabu er designet av Eilif Bjørge, og har fått kallenavnet Skålatårnets lillesøster.

Hytte på stylter

Høgevarde, Norefjell

Høgevarde, Norefjell.
Photo: Johan Fegri / DNT Drammen og Omegn

Den første hytta på Høgevarde ble bygget i stein i 1893. Den står fortsatt, 1400 meter over havet på Norefjell, noe som gjør den til en av DNTs eldste.

I mars (2017) åpnet en nykommer dørene like ved siden av 124-åringen. Ettersom arkitekt Stein Halvorsen er kjent for å tenke økologisk, er den nye hytta på Høgevarde laget nesten utelukkende av resirkulerbare materialer. Den hviler på en stålkonstruksjon én meter over bakken.

– Tanken med å gå for påler og ikke grunnmur, er at snø og vind skal kunne passere både over, under og på sidene av hytta. Med det er håpet at hytta skal føyka mindre igjen, har Johan Fegri i DNT Drammen og Omegn uttalt.

Soverommene er formet som bokser hengt utenpå hytteveggene.

– Vi håper og tror at besøkende får kjenne på naturkreftene når de har lagt seg.

Mer på gang

Tungestølen

Tungestølen.
Photo: Snøhetta / Den Norske Turistforening

Heldigvis for alle som applauderer den nye byggetrenden, er DNT bare så vidt i gang. De har flere åpningsseremonier på tapetet.

Etter en ødeleggende visitt fra ekstremværet Dagmar 1. juledag i 2011, var det bare grunnmuren igjen av DNTs 100 år gamle hytte på Tungestølen i Luster.

En designkonkurranse ble utlyst, og vinneren var Snøhetta, det verdenskjente, norske arkitektkontoret som har designet Operahuset i Oslo. Nye Tungestølen skal åpne i tide for neste års sommersesong (2018).

En av bygningene Snøhetta har tegnet til dette prosjektet, vil også være modell for en ny hytte på Fuglemyra i Oslo. Den vil ligge like i nærheten av Vettakollen, et populært turmål kjent for storslagen utsikt over Oslo og fjorden utenfor. Også denne hytta skal etter planen åpne i 2018.

Stein på stein

Hammerfest

Hammerfest.
Photo: Tor Even Mathisen

Lenger nord planlegger SPINN Arkitekter noen mindre turhytter for Hammerfest og Omegn Turlag. En av hyttene skal plasseres på Storefjell, en annen på Tyven. Begge vil ligne store ovale steiner, designet i tråd med terrenget. Innenfor vil turgåere kunne varme seg foran peisen, og nyte utsikten uten å bekymre seg for været.

– Den avrundete formen holder seg naturlig fri for snø, reduserer vindtrykket, og er en materialeffektiv måte å bygge på, skriver arkitektene i SPINN.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad