VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Oslo
Oslo.
Photo: VisitOSLO / Didrick Stenersen

Neste år blir Oslo en enda grønnere by. Da skal den norske hovedstaden skal gå foran som en offisiell spydspiss for bærekraft og miljø blant de europeiske storbyene.

Å skape byer som spiller på lag med en stadig hardere presset klode, samtidig som de fremmer livskvalitet og setter menneskene først, er utfordrende, men fullt mulig. Og noen lykkes bedre enn andre. 

Europas grønne hovedstad kåres av EU-kommisjonen, og den gjeve tittelen har blitt delt ut årlig siden 2010. Da var det Stockholm som stakk av med seieren, og fire år senere gikk æren til København. 

Til neste år tar endelig Norge steget inn i det gode selskap.

Oslo på topp i åtte av tolv kategorier

Oslo hanket inn tittelen i skarp konkurranse med 13 andre byer, deriblant Lisboa i Portugal, Lahti i Finland og Tallinn i Estland. Det gjør at utmerkelsen henger ekstra høyt, forteller Marianne Alfsen, kommunikasjonsansvarlig for Oslo europeiske miljøhovedstad 2019, til Visit Norway. 

– Denne æren smaker ekstra søtt fordi vi ikke bare er blitt utnevnt, slik kulturhovedstedene blir – vi har vunnet tittelen.

Losæter, Oslo
Losæter, Oslo.
Photo: VISITOSLO / Didrick Stenersen

I begrunnelsen peker juryen særlig på helheten i Oslos byutviklingsarbeid – at klima og miljø går som en rød tråd gjennom alle byens politikkområder, fra folkehelse til integrering. 

– Tittelen er en anerkjennelse av det Oslo som by har fått til. Kandidatbyene ble vurdert på områder som klimapolitikk, luft- og vannkvalitet, grønn innovasjon, kollektivtransport, biologisk mangfold og friluftsliv. Oslo gikk helt til topps i åtte av tolv kategorier, sier Alfsen.

Elektrisk trafikk og urskog i byen

Oslo forplikter seg med dette til å jobbe enda hardere for en bærekraftig hverdag for sine innbyggere og besøkende. Men på flere konkrete områder skiller hovedstaden seg allerede ut i en global sammenheng, påpeker Marianne Alfsen.

– Oslo er jo verdens mest elektriske hovedstad! Ingen steder ruller det flere elbiler på veiene enn her, i forhold til folketallet. Hjemmetjenesten har tatt i bruk el-sykler. Ruter melder at hovedstaden neste år får 70 nye el-busser, i tillegg til de seks som allerede er i drift.

Vesleflatan, Nordmarka
Vesleflatan, Nordmarka.
Photo: VISITOSLO / Tord Baklund

Hun trekker i tillegg fram den uvanlige graden av samspill mellom by og natur som preger Oslo.  

– Få hovedsteder kan skilte med urskog midt i byen – slik vi har i Svartdalen. Og visste du at Oslo kommune har det største biologiske mangfoldet i hele landet? Det er innbyggernes kjærlighet til Marka og fjorden, øyene, parkene og elvene som gjør at Oslo har klart å ta vare på miljøverdier i verdensklasse.

Lover folkefest

Gjennomføringen av året og hvordan det skal markeres er under intens planlegging for øyeblikket, sier Marianne Alfsen. 

– Akkurat nå legger vi brikkene i programmet, som vil romme alt fra folkelige aktiviteter i bybildet til store fagkonferanser. Vi har invitert hele byens næringsliv, organisasjonsliv og kunnskapsmiljøer til å bli våre partnere og bidra med aktiviteter i det offisielle programmet.

Botanisk hage, Oslo
Botanisk hage, Oslo.
Photo: VisitOSLO / Thomas Johannessen

På et mer overordnet nivå handler rollen som grønn hovedstad om å inspirere og samarbeide med de andre storbyene i Europa.  

– I 2019 skal vi gå foran som rollemodell for andre byer. Vi skal dele våre erfaringer og løsninger for hvordan vi kan skape levedyktige byer. Vi skal løfte frem mennesker og miljøer som med sin innsats og kreativitet bidrar til bedre byliv. Og vi skal invitere Europa inn for å finne ut hvordan vi skal gå videre inn i fremtiden, sier Alfsen.

Syng, Oslo
Syng, Oslo.
Photo: VISITOSLO / Tord Baklund

Hun legger til: 

– Og så skal vi feire oss selv. Gjennom hele 2019 skal vi farge byen grønn og gi Oslos borgere og besøkende en folkefest. Vi skal levere et år som inspirerer Oslos befolkning, næringsliv, organisasjoner og kunnskapsmiljøer til å bli med oss på veien videre mot nullutslippssamfunnet.

At dette er et viktig utstillingsvindu mot verden, er ikke Marianne Alfsen i tvil om. 

– Å bli kåret til europeisk miljøhovedstad 2019 er en kjempemulighet for Oslo til å vise seg frem som en grønn, ren, innovativ og ambisiøs by, som fremmer livskvalitet og kreativitet. En by det er godt å bo og jobbe i, som det er spennende å besøke og som det er verdt å investere i.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages