Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kunstnernes Hus, Oslo
Kunstnernes Hus, Oslo.
Photo: Vegard Kleven
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Med utstillingen «Det felles eide» viser Oslo kommune denne våren fram perler fra sin enorme kunstsamling, som består av nesten 20 000 verk. Temaet er byen i kunsten – og kunsten i byen.

Publisert: 9. mars 2018

Det kan være lett å glemme i hverdagens åk og mas, men kunsten omgir oss overalt i det offentlige rom – på sykehus, i svømmehaller, skoler og parker. 

Svært mange av disse verkene, som spenner fra digre installasjoner og statuer til malerier, eies i Oslo av kommunen, som i over 100 år har vært en viktig oppdragsgiver for sine kunstnere. 

Nå vil kommunen at fastboende og besøkende skal få se noen av høydepunktene i samlingen med friske øyne.

Kunstnernes Hus, Oslo

Kunstnernes Hus, Oslo.
Photo: Vegard Kleven

Et nytt perspektiv på byen

Utstillingen «Det felles eide» åpnet på Kunstnernes Hus i forrige uke, og den vil være åpen til 29. april. Kurator ved Kunstnernes Hus, Ida Kierulf, har vært rådgiver under arbeidet med å sette den sammen.

– Den omfattende samlingen kunne resultert i en rekke utstillinger med ulik tematikk, men vi valgte å se på hvilken betydning kunsten har hatt for utviklingen av Oslo som moderne storby.

Kierulf mener at utstillingen ikke bare byr på et nytt innblikk i kunsten, men også i en hovedstad som er i kontinuerlig endring.

– Oslo er i en intensiv utvikling som internasjonal kulturby, og flere kulturelle nybygg vokser frem langs Oslo havn. I dette er det interessant å se nærmere på de kunstskattene som faktisk befinner seg overalt i byen vår og som møter oss i det daglige, enten vi vil det eller ei.

Kunstnernes Hus, Oslo

Kunstnernes Hus, Oslo.
Photo: Vegard Kleven

En stor oppdagelsesferd 

Å velge blant så mange verk har nødvendigvis vært en utfordrende oppgave for kuratorene, men i samarbeid med Kunstnernes Hus endte de med et utvalg på nærmere 60 verk. 

– Ja, det var mange hovedverk i samlingen som måtte velges bort, og også mange skjulte skatter og kuriositeter som vi gjerne skulle vist frem, forteller Kierulf.

En rekke av norgeshistoriens fremste kunstnere er representert, fra de ikoniske Oslo-malerne Christian og Per Krohg til moderne mestere som Odd Nerdrum, Inger Sitter, Jakob Weidemann og Vibeke Tandberg.  

Kunstnernes Hus, Oslo

Kunstnernes Hus, Oslo.
Photo: Vegard Kleven

Ida Kierulf har selv oppdaget nye favoritter i forbindelse med arbeidet med utstillingen. 

– Det har jo vært en eneste stor oppdagelsesferd, med gode overraskelser på løpende bånd, for eksempel fantastiske verk av kunstnere som Jakob Weidemann og Håkon Bleken som jeg aldri har sett før, og ukjente perler som Reidar Lerdals «De arbeidsløse».

Det finnes mange heldige lærere og sykepleiere der ute som kan leve med denne kunsten hver eneste dag.

Nettopp dette – å bli bevisst på magien vi har en tendens til å ta for gitt i hverdagen – er et viktig aspekt ved utstillingen. 

– Forhåpentligvis kan «Det felles eide» åpne publikums blikk for hvilke kunstskatter som befinner seg i byen vår og gjøre oss litt mer årvåkne når vi beveger oss på vei til jobben eller gjennom parken eller i skolegården neste gang, avslutter Ida Kierulf.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Your Recently Viewed Pages