VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Barcode, Norway
Oslo.
Photo: Lonely Planet

muteplay/pauseplay/pause
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Oslo på pallen i verdens største reisekåring

Oslo er inkludert på Lonely Planets uhyre prestisjetunge liste over topp ti byer for 2018. – Det har aldri vært en bedre tid å besøke byen, sier Lonely Planet-sjefen.

Publisert: 24. oktober 2017

Lonely Planets årlige lister har etterhvert blitt en global begivenhet som blir møtt med stor interesse av journalister og bransje over hele verden.

Listene er en slags Michelin-guide for reise, og hvert år slipper verdens største guidebokforlag fire prestisjetunge topp-10 lister over land, regioner, budsjettvennlige reisemål og byer for året som kommer. 

Denne gangen står Oslo oppført i sistnevnte kategori. 

– En helt rå start på dagen! sier Christian Lunde, administrerende direktør for VisitOSLO.

Stor ære

–  Å bli valgt ut av Lonely Planet er en stor ære for oss. Dette ville aldri skjedd uten støtte fra byens hardtarbeidende reiselivsbransje. Det er så mye positiv energi i Oslo om dagen, og vi gleder oss til å ønske flere reisende velkommen. 

Det ble stor stemning på VisitOSLOs kontorer da nyheten brøt i formiddag. Oslo er eneste bidragsyter fra Skandinavia på listen, ved siden av varierte destinasjoner som Sevilla (Spania), San Juan (Puerto Rico), Canberra (Australia) og Kaohsiung (Sør-Korea).

Aker Brygge, Oslo
Aker Brygge, Oslo.
Photo: Thomas Johannessen

Sjefredaktør i Lonely Planet, Tom Hall, begrunner valget på følgende måte. 

– Oslo ble inkludert på årets liste fordi besøkende kan oppdage innovativ arkitektur og uforglemmelige museer ved siden av kule barer, bistroer og kafeer. Med mye å se og gjøre neste år har det aldri vært en bedre tid å besøke denne kule skandinaviske hovedstaden. 

– Dette er helt fantastiske nyheter! Vi er svært glade på Oslos vegne. Vi ønsker å vise frem mer av byene våre, mat og kultur fremover, i tillegg til den fantastiske naturen. Dette er et synlig bevis på at vi gjør oss bemerket også innenfor disse områdene, sier Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

– Kiler i magen

Christian Lunde har all grunn til å feire. Som administrerende direktør for VisitOSLO er han i kjernen av byens enorme utvikling. 

Lonely Planets pallplassering setter to streker under hva Lunde lenge har sagt. 

– Det bare bekrefter at byen vår er så bra som vi vet at den er, sier han.

– Samtidig kiler det i magen med tanke på at vi nå må leve opp til de høye forventningene. 

Vippa, Oslo
Vippa, Oslo.
Photo: VisitOSLO

For forventningene vil garantert være høye. Det finnes talløse kåringer og prisutdelinger i reiselivsbransjen, men få som matcher tyngden til Lonely Planets årlige lister. Å inkluderes handler ikke bare om heder og ære, men fører gjerne også til omtale i aviser, magasiner og nettsider kloden over.

Men i konkurranse med større og tradisjonelt mer populære byer i Skandinavia – hvorfor har akkurat Oslo fått denne æren? 

– Det handler mye om hardt arbeid, sier Lunde. 

– Oslo har lenge eksistert litt i skyggen av andre europeiske storbyer, men har etterhvert stått frem som et lett tilgjengelig, trygt sted som kan tilby alt, bare på mindre plass.

Vil få merkbar effekt

I dag vil mange champagnekorker garantert sprettes rundt om hos hovedstadens hoteller, restauranter og andre aktører som baserer seg tungt på besøkende fra inn- og utland. Men hva vil kåringen i realiteten gjøre med Oslos reiseliv fremover? 

Christian Lunde sier det vil få en tydelig effekt – særlig på en del av året hvor antall gjestedøgn synker etter høysesongen. 

Bente Holm er enig i dette:

– Jeg tror en slik stor internasjonal kåring vil få flere til å få øynene opp for Norge og Oslo. Synligheten dette skaper vil gjøre flere nysgjerrige på Norge som reisemål og gi folk flere grunner til å besøke Norge.

Barcode, Oslo
Barcode, Oslo.
Photo: Jonas Anhede

Vigelandsparken, Oslo
Vigelandsparken, Oslo.
Photo: Jonas Anhede

– De fleste som kommer til Oslo ønsker også å oppleve andre deler av landet når de først er her. Vi trenger flere besøkende utover høysesongen og jeg tror dette kan være med på å tiltrekke flere reisende gjennom hele året, sier Holm. 

Kåringen kommer i en tid da Oslos reiselivsnæring er i sterk vekst. På fem år har antall gjestedøgn i hovedstaden eksplodert: fra 458 000 i august 2012 til 619 000 i august 2017. I tillegg til flere gjestedøgn i Oslo, sier Lunde, kan også kåringen få en merkbar smitteeffekt på resten av landet. 

– Oslo er portalen til resten av Norge for folk flest, og Lonely Planets råd veier tungt over hele verden. Jeg spår en veldig god og spennende tid for både Oslo og Norges reiselivsbransje fremover, avslutter Lunde.

Dette er Lonely Planets fire topp-10 lister for reiseåret 2018

Topp ti byer 

1: Sevilla, Spania

2: Detroit, USA

3: Canberra, Australia  

4: Hamburg, Tyskland

5: Kaohsiung, Sør-Korea

6: Antwerpen, Belgia 

7: Matera, Italia 

8: San Juan, Puerto Rico 

9: Guanajuato, Mexico 

10: Oslo, Norge

 

Topp ti land 

1: Chile

2: Sør-Korea

3: Portugal 

4: Djibouti 

5: New Zealand 

6: Malta 

7: Georgia 

8: Mauritius 

9: Kina 

10: Sør-Afrika

 

Topp ti regioner

1: Belfast og Causeway-kysten, Nord-Irland 

2: Alaska, USA

3: Julian Alpene, Slovenia 

4: Languedoc-Roussillion, Frankrike

5: Kili-halvøya, Japan 

6: Isole Eolie, Italia 

7: Sørstatene, USA

8: Lahaul & Spiti, India 

9: Bahia, Brazil 

10: Los Haitises Nasjonalpark, Dominikanske Republikk 

 

Topp ti «best value» reisemål 

1: Tallinn, Estland 

2: Lanzarote, Kanariøyene

3: Arizona, USA

4: La Paz, Bolivia

5: Polen 

6: Essaouira, Marokko 

7: England 

8: Baja California, Mexico

9: Jacksonville, Florida, USA

10: Hunan, Kina

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages