Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ice Music Festival
Ice Music Festival.
Photo: Emile Holba
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På denne festivalen er alle instrumentene laget av is

Isharper og frostsaksofoner – Ice Music Festival i Geilo lar lyden av frosset natur være den egentlige stjerna i showet.

Ad

Skjøre perkussive klirr gjennom den kalde lufta høres ut som ekkoet av vanndråper i en frosset hule. Dype glassaktige vibrasjoner kommer fra tykke flak med is som slås med myke trommestikker. Ville hyl som presser seg gjennom enorme gjennomsiktige blåseinstrumenter på størrelse med en mann.

Ice Music Festival på Geilo, som åpner torsdag, er ikke bare en spesiell lytteropplevelse, den er også et helt unikt syn.

De siste tolv årene har festivalen arrangert årlige konserter med oppmikkede instrumenter laget av is og snø, spilt ved temperaturer under frysepunktet.

Festivalens opprinnelse kan spores tilbake til den norske perkusjonisten og trommeslageren Terje Isungset, som fikk ideen til is-musikk da en festival ba ham om å spille en konsert ved en frosset foss.

Fra det utgangspunktet fulgte snart en festival på Geilo, hvor Isungset og festivalens andre grunnlegger Pål Medhus nå inviterer nye artister til å delta hvert år.

Ifølge festivalens mediesjef og faste fotograf Emile Holba er alle instrumentene konstruert av is, sett bort fra noen få elementer som for eksempel strengene en is-gitar nødvendigvis behøver for å fungere.

– Jeg tror folk har inntrykk av at vi bare dekker vanlige instrumenter med is, men vi lager alt, fra en cello til perkussive instrumenter som marimba. Vi har laget et afrikansk instrument kalt balafon også, den er en stor slager blant publikum.

 

Å bygge instrumentene er ikke noe så enkelt som å helle vann i støpeformer og så vente på at kulda gjør jobben. Hvert instrument må hakkes ut og formes på raffinert og finstemt vis, en oppgave som faller til den profesjonelle amerikanske is-skulptøren Bill Covitz.

Og all isen er nødt til å hentes ut fra norske fjorder.

– Om man lager isen selv har den ingen akustiske egenskaper. Henter du den ut av en innsjø som har frosset på naturlig vis har den derimot et ualminnelig bredt frekvensområde. Det er virkelig sånn at isen synger.

Festivalen forsøker hvert år å finne på nye ting, enten det er snakk om nye instrumenter eller opplevelser. Ifølge Holba inkluderer årets høydepunkter blant annet en is-landsby bygget av Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

– På torsdag vil landsbyen presentere akustisk is-musikk inne i en veldig vakker iglo med plass til førti mennesker. Det vil være veldig stille og ømfintlig, og vi vil ha med en fantastisk joiker fra Finnmark som heter Sara Marielle Gaup.

 

Et annet høydepunkt er et foredrag av Kerim H. Nisancioglu, professor i klimadynamikk ved Universitetet i Bergen.

– Han har spesialisert seg på klimaendringer og hvordan de påvirker Grønlandsisen. Han kommer til å snakke om den samtidig som han har med seg en bit av isen, sier Holba.

– Terje Isungset kommer til å spille musikk mens Nisancioglu snakker, og vi skal lage instrumentet av isen fra Grønland.

Når det kommer til instrumenter er det kanskje is-saksofonen som den polske saksofonisten Grzech Piotrowski skal prøve seg på som er blant de mer uvanlige innslagene i år. Et annet instrument, som dukker opp er en isversjon av kantele, spilt av kantele-mester Minna Raskinen fra Finland.

 

For Holbas del kom interessen for is-musikk for ni år siden, da han jobbet som offisiell fotograf for London Jazz Festival.

– I 2008 Terje og is-musikken hans en del av programmet. Jeg tenkte at det var vilt, komplett galskap. Han spilte i ti minutter inne i et veldig kaldt rom sentralt i London, før instrumentet hans smeltet.

Det finnes også utfordringer i den andre enden av termometeret, fordi instrumentene blir veldig skjøre rundt 28 kuldegrader og har en tendens til å gå i stykker. Frem til det punktet sier Holba imidlertid at lavere temperaturer ofte gjør musikken bedre.

– Jo kaldere det blir, jo finere er lyden. Om du lytter til is-musikk ved fem minusgrader høres det kjempefint ut. Ved femten minusgrader er det som å høre forskjellen på mp3 og vinyl.

Ice Music Festival foregår mellom torsdag 9. februar og søndag 12. februar. Fra torsdag til lørdag tar Holba og festivalen over Visit Norway's Instagram-konto, som du kan følge her.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages