Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En person ser ned på Ringedalsvatnet fra Trolltunga
Trolltunga og Ringedalsvatnet.
Photo: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Per Magne har vært med på å redde liv i fjellet i 30 år

Redningsmannskapet med ansvaret for Trolltunga har vært med på mye. I år var Per Mange Eikeland til og med delaktig i å redde et barn.

Ad

I løpet av 2016 har nærmere 100.000 tatt den vakre, men krevende turen til Trolltunga.

Når du når toppen kan du nyte den fantastiske utsikten 700 meter over Ringedalsvatnet, omgitt av Folgefonna og Hardangervidda.

Men samtidig som at den norske naturen er billedskjønn, kan den også være brutal. Turen opp og ned fjellet kan ta opp til 12 timer, og det kan bli vanskelig for mange - særlig hvis værforholdene er dårlige.

I år har det også vært dobbelt så mange redningsaksjoner som i fjor ved den populære fjellattraksjonen. Det har betydd travle dager for det lokale redningsmannskapet.

Per Magne Eikeland er frivillig i Røde Kors’ hjelpekorps i Odda. Han har vært med på 20 av de 40 redningsaksjonene ved Trolltunga i år, og har gjennom 30 år vært med på å hjelpe turister i den vestlandske fjellheimen.

Trolltuga

Trolltuga.
Photo: Private

Gjennom sin fartstid med det røde korset på brystet har han opplevd mye. I år har han blant annet måttet hjelpe en familie på tre ned fra Trolltunga i bekmørket. Jenta på fire år måtte bæres i en ryggsekk, mens moren var ute av stand til å gå og måtte løftes på båre.

Per Magne blir fortvilet over å se alle som reiser ut på fjelltur uten hodelykt, med feil klær og dårlig skotøy. Han sier det er lite som skiller fiasko og suksess om man ikke vet hva man begir seg ut på.

– Oppdragene i senere tid har vært fortvilende. Publikum har lagt ut på tur uten å ha gjort gode nok forberedelser, sier han til Visit Norway.

Fjellvettreglene sier tydelig i fra om hvordan man skal ferdes i norske fjell, enten det er vinter eller vår. Du må være godt forberedt, ta forbehold for værforandringer, og ha riktig utstyr.

Les de norske fjellvettreglene her. DNT har en komplett pakkeliste for alle årstider her.

Per Magnes viktigste råd er å planlegge reisen i god tid før man starter på stien opp mot toppen.

– Når man reiser fra langveisfra for å besøke Trolltunga er det for sent å kjøpe utstyr som sko, regntøy og ull når man ankommer Norge. Det må være med i bagasjen på flyet.

En av de som tabbet seg ut på nettopp dette var amerikanske Addie. Hun og gjengen gjorde dårlig research før de reiste til Trolltunga og satte sin lit til at de var unge og veltrente. Det ble heller en farlig reise som kunne endt med hypotermi, i følge den amerikanske jenta.

Selv om redningsaksjonene kan være krevende og tøffe, så har overhodet ikke Røde Kors-veteranen vurdert å gi seg.

– Motivasjonen ligger i å hjelpe andre komme trygt hjem, redde liv, kameratskapet og lære ungdom hvordan man ferdes i fjellet. Jeg ville selv vært svært glad om noen gjorde dette for de jeg settes pris på.

– Så selvfølgelig skal jeg fortsette. Det skulle bare mangle, humrer han.

Her kan du lese mer om turen til Trolltunga. Sesong er fra juni til begynnelsen av oktober, og det frarådes på det sterkeste å reise dit når det blir for mørkt og kaldt.

Trolltunga

Les mer

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad