VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ralph Myerz, Folgefonna
Ralph Myerz, Folgefonna.
Photo: Screenshot: https://www.youtube.com/watch?v=THEm2xilkis
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Musikkbyen Bergen er tilsynelatende i evig oppdrift. Nå er en av heltene fra den opprinnelige bergensbølgen ute med ny musikk og tips om hvor i byen du ser de beste konsertene.

Publisert 7. november 2017

Selv om Oslo i kraft av å være hovedstad er et naturlig sentrum for norsk musikk, er det en annen av landets byer som pleier å dominere når Norges mest fruktbare musikkscene skal kåres.

Bergen har i løpet av de siste 20 årene fostret så mange av Norges største og beste artister at musikkjournalister har måttet hoste opp begrepet “bergensbølgen”, der Röyksopp, Sondre Lerche og Kings of Convenience bare utgjør toppen av isfjellet.

Spektakulær video

En annen sentral figur i den første bergensbølgen, som skylte over verden rundt årtusenskiftet, er Erlend Sellevold. Under navnet Ralph Myerz har han – med det gnistrende livebandet The Jack Herren Band i ryggen – opplevd stor suksess, både i Norge og internasjonalt.

Ralph Myerz and the Jack Herren Band
Ralph Myerz and the Jack Herren Band.
Photo: Einar Jørgen Haraldseid / CC BY-SA 2.0 /

Nå er han tilbake med singelen og musikkvideoen «Midnight Magic», første smakebit fra en rekke utgivelser som kommer neste år, der musikalske storheter som Missy Elliott og funklegenden George Clinton er blant bidragsyterne.

Videoen er innspilt på Folgefonna og viser norsk natur fra sin beste side. Nordlyset danser over den allerede billedskjønne isbreen, og skuespillerne i videoen spiller like så greit en basketballkamp (!) under den flotte himmelen.

Nødvendigheten av dårlig vær

Ifølge Sellevold var den opprinnelige bergensbølgen noe av en tilfeldighet – et resultat av at Kings of Convenience, Röyksopp og Ralph Myerz and the Jack Herren Band slapp sine debutalbum og høstet stor oppmerksomhet i utlandet noenlunde samtidig.

I motsetning til enkelte andre av byens artister har han imidlertid ingen prinsipielle innvendinger mot selve uttrykket.

– Men jeg kan slå fast at det nok er det minst kalkulerte bølgeskvulpet i den maritime musikkhistorien. Det er vel bare sånn i Bergen at det dukker opp en rekke band og artister synkront, og at det dermed kommer slike bølger med jevne mellomrom.

Bergen
Bergen.
Photo: Berge/Knoff/Natural Light/Visitnorway.com

Erlend Sellevold peker på to kanskje litt overraskende faktorer som mulige forklaringer på fenomenet:

– Kanskje størrelsen på byen og dårlig vær – som jo er perfekt studiovær – er en kombinasjon som gir fin musikk?

En ny generasjon musikere

I løpet av de siste 20 årene har det kommet en tilsynelatende endeløs rekke nye spennende navn fra Bergens musikkmiljø. Kygo og Alan Walker er de største navnene internasjonalt, mens Lars Vaular, John Olav Nilsen, Store P, Gabrielle og Fjorden Baby alle har preget norsk pop, rock og rap det siste tiåret.

Ralph Myerz-sjefen er stolt av generasjonen som har kommet etter ham.

– Det er veldig kjekt å se at det fremdeles yrer av flinke artister som ikke er redd for å eksperimentere, og som gjør det bra både i Norge og i utlandet. Personlig er min absolutte favoritt Sigurd Lauritzen, som har produsert mye for Little Simz og som også har prosjektet Autobarn sammen med Lars Vaular. Han har også produsert en rekke ting for Store P, samt en lang rekke av utenlandske rappere som Rapsody, nevnte Little Simz og Dogg Pound.

Kygo
Kygo.
Photo: Rodrigo Díaz / CC BY-ND 2.0 / flickr.com/photos/rodro920/22865441797

Alan Walker
Alan Walker.
Photo: Stian Andersen / alanwalker.no

Han trekker frem to spesielt viktige personer som holder det hele sammen:

– Jeg er superfan av Susanne Sundfør, Mari Kvien Brunvoll, Kjetil Møster og nykommere som Miss Tati. Mange av disse artistene spilles inn og blir produsert av duoen Yngve Sætre og Jørgen "Dupermann" Træen – to personer som nærmest egenhendig står bak det meste av fin musikk fra Bergen. De fortjener både statuer, plaketter og alt som er godt.

Susanne Sundfør
Susanne Sundfør.
Photo: włodi / CC BY-SA 2.0 /

Respekt for alle sjangre

For en utenforstående kan det virke som om hele Bergens musikkscene er tjommier med hverandre. Kan det bli litt tett til tider? Eller er hele det scenariet overdrevet? Ralph Myerz svarer et rungende «nei» på begge spørsmålene.

– Da jeg begynte å lage musikk fikk jeg uvurderlig hjelp fra Bjørn Torske. I tillegg hadde Röyksopp, Annie, Erot, Torske, Kings Of Convenience og flere andre artister studio i samme hus, så på den tiden var det en fantastisk fin stemning der alle hjalp hverandre.Jeg har inntrykk av at dette gjelder fremdeles. I Bergen har det alltid vært sånn at man utveksler tjenester, i form av alt fra miksing til byttelåning av utstyr.

Han mener det er én regel som gjelder internt i byens musikkmiljø:

– Vær snill og grei, og samarbeid gjerne på kryss og tvers av sjangere. Det er en veldig usnobbete musikkscene i Bergen, der man respekterer hver enkelts talenter og sjanger, om
det så er death metal eller pop.

Fra intimkonserter til nyskapende elektronika

Apollon, Bergen
Apollon, Bergen.
Photo: djanimal / CC BY 2.0 / flickr.com/photos/7292738@N06/14863843475/

Om det er en annen ting som kjennetegner musikkbyer med respekt for seg selv, er det gode konsertscener. Men hvor skal man dra for å få ta del i de virkelig store liveopplevelsene? 

Vi lar Ralph Myerz få plukke fire favorittscener fra byen sin:  

Verftet er blitt en utrolig fin scene etter at de pusset opp, med god lyd og svært bred booking. Topp sted! I tillegg er det fint å henge i Nordnesparken før konsert – de få dagene det ikke regner, da...

Apollon er jo byens beste platesjappe, men etter at de fikk servering er det også et sted hvor det titt og ofte spilles intimkonserter. Veldig koselig sted med superb utvalg på vinyl og øl. 

Østre er stedet for nyskapende elektronisk musikk og har alltid solide bookinger, i tillegg til svært god lyd og en uredd holdning til å booke nye, ukjente artister.

Victoria Café og Pub er et annet sted hvor stemningen fort blir veldig god. Flinke til å booke nye artister – fortrinnsvis innen rock, men også med solide doser hiphop. Virker som et svært takknemlig sted å spille for et nytt band, intimt og med alltid gode vibber. De serverer også temmelig god husmannskost!

Fremadstormende bergensartister

Disse tre fremadstormende bergensartistene har Ralph Myers mest tro på: 

Sigurd Lauritzen
Produsent extraordinaire. Er overbevist om at når han endelig kommer med debutalbumet sitt, vil det bli en voldsom suksess.

PeeWee
En slags bergensk Madlib/Flying Lotus som lager utrolig mye fin musikk.

Leca & Kahuun
Deres fantastiske discounivers vil resultere i et killer debutalbum!

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages