VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kongsfjord
Kongsfjord.
Photo: Tormod Amundsen / Biotope

Råflott designhytte? Nei, dette er et skjul for fuglekikkere!

Spennende arkitektur hjalp Varanger med å posisjonere seg som en av verdens beste arktiske fugledestinasjoner. Se bilder av de flotteste prosjektene!

Det skortet ikke på advarsler da Tormod Amundsen fra Trondheim og Elin Taranger fra Stavanger, som nyutdannede arkitekter, fortalte folk at de planla å opprette et arkitektkontor i Vardø.

Hvorfor Vardø? Dette var tross alt i 2009, samme år som NHO kåret Finnmark-kommunen til den minst næringsvennlige i landet. Vardø, som hadde opplevd jevn fraflytting siden 1970-tallet.

Men Amundsen og Taranger hadde en idé. De ønsket å jobbe med arkitektur koblet opp mot natur, økologi og miljøvern på en spennende måte. Og Amundsen, en lidenskapelig fuglekikker gjennom 25 år, hadde pekt seg ut en nisje.

Hasselneset bird hide under the northern lights on the Varanger peninsula, Northern Norway
Hasselneset, Varanger.
Photo: Tormod Amundsen / Biotope

- Jeg visste at Varanger-halvøya har et spesielt rikt fugleliv, som kun finnes i arktiske miljø. Jeg visste også at fuglekikking er et veldig stort miljø internasjonalt, og at det fantes et stort uutnyttet potensial i Nord-Norge, forteller Amundsen til Visit Norway.

De møtte en god del motstand i starten. Fuglekikking ble sett på som noe smalt og litt sært, og mange skjønte ikke helt koblingen mot arkitektur. Men Biotope, som firmaet ble hetende, takket nei til forespørsler om å tegne barnehager og tilbygg til hytter, fast bestemt på å bli verdens første - og foreløpig eneste - arkitektfirma for fuglekikkere.

Birdwatching shelter Steilneset, Vardø, Northern Norway
Steilneset.
Photo: Tormod Amundsen / Biotope
I dag er det oppført 12 fuglekikkerskjul på Varanger-halvøya, signert Biotope. Og stedet har fått rykte på seg for å være en arktisk fugledestinasjon i verdensklasse, ifølge Amundsen.

- Etter et par år begynte det å ta av, og vi begynte å se en umiddelbar effekt for reiselivet. Ikke bare på grunn av prosjektene våre i seg selv, men vi jobbet også med målrettet å promotere Varanger, inkludert arkitekturen, opp mot det internasjonale fuglekikkermiljøet. Vi jobbet også med å tilrettelegge, blant annet gjennom en guidebok, forklarer arkitekten.

Etterhvert har Biotope også tegnet gapahuker/fuglekikkerskjul flere steder i Norge - blant annet i Trøndelag, på Lista og de er på god vei med et nytt prosjekt på Senja. I tillegg har de tegnet bygg på Island og i Essex nordøst for London. Totalt er de nå seks ansatte.

- Byggene våre skal ikke være store luftslott, men små og strategisk plasserte prosjekter. Det er naturen som skal være hovedattraksjonen - det finnes ikke bedre design enn den naturen står for selv, sier Amundsen.
Bird hide in the snowy landscape of Vadsø in Finnmark, Northern Norway
Vadsø.
Photo: Tormod Amundsen / Biotope

- Hva slags betydning har det at dere selv er aktive fuglekikkere?

- Det gjør at vi kanskje tenker mer grundig over detaljene. Siktlinjer i landskapet, hvordan man skal forholde seg til vind, hva ulike fuglearter tåler av menneskelig aktivitet. Ofte handler det vel så mye om hva man ikke skal gjøre. For eksempel å lage vinduer på et fotoskjul som slår utover - da skaper du bevegelser som trolig vil skremme mange fugler, forklarer arkitekten.

Han er strålende fornøyd med å kunne livnære seg på bakgrunn av det som i utgangspunktet var en hobby, og som mange avskrev som en «nisje».

- Men det er en nisje som millioner av mennesker bryr seg lidenskapelig om. Å satse på det eksotiske, på nisjene, tror jeg reiselivet i større og større grad skjønner at er viktig, sier Tormod Amundsen.

A person making pictures at a birdwatching shed near the water at Ekkerøy, Troms, Northern Norway
Ekkerøy.
Photo: Tormod Amundsen / Biotope

 

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages