Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Rindal Skimuseum
Rindal Skimuseum.
Photo: Anne Skjølsvold
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Rindal skimuseum nominert til European Museum of the Year Award

I vesle Rindal driver hundre frivillige et skimuseum av internasjonal klasse. Nå er det nominert til en prestisjetung pris.

Ad

Da European Museum Forum nylig annonserte de nominerte til den prestisjetunge prisen European Museum of the Year Award 2017, var et norsk museum blant navnene som stakk seg ut.

Rindal skimuseum, en del av Stiftelsen Nordmøre museum, var av juryen blitt funnet til være blant de museene i Europa som viser «initiativ og innovasjon som styrker museets offentlige kvaliteter».

– Det var stort bare å få jurybesøk, og nå er vi faktisk nominert, sier avdelingsleder Kari-Elin Bolme Løfaldli.

Om museet skulle vinne prisen, vil det være første gang siden 1993 at den går til Norge. Den gangen var det Alta Museum, forøvrig på UNESCOs verdensarvliste, som hentet den hjem for måten de ivaretar 2 000 til 6 200 år gamle helleristninger og hellemalerier på.

Rindal skimuseum åpnet i 2014 og har tilhold i et revitalisert fjøs fra 1780, noe de ble nominert til Statens Byggeskikkpris for.

Bruken av fjøset er en del av årsaken til at de nå er nominert til årets europeiske museum. Samtidig tror Løfaldli at nominasjonen også handler om måten museet drives på.

– Vi er en liten bygd på 2 000 innbyggere, hvor hundre frivillige i venneforeningen vår hjelper til og samler inn penger.

Museumsutstillingen dreier i stor grad rundt treski og historien bak dem. Rindal har hatt fire skifabrikker, med Landsem som det mest kjente merket, men historien går lenger tilbake enn som så.

– Før brukte man ski av nødvendighet, man måtte ha dem for å komme seg både til naboen og ut på jakt og fiske. Det ble laget ski på hver gård, og i Rindal ble de dyktige til å lage dem. Spesielt da skiløperne ble dyktige, sier Løfaldli.

For dem som interesserer seg for skisportens historie, er nemlig Rindal en essensiell brikke i fortellingen.

Da det for første gang ble arrangert VM på ski i de såkalte nordiske grenene (langrenn, skihopping og kombinert) i Chamonix i 1937, ble rindalingen Sigurd Røen dobbelt verdensmester, henholdsvis i kombinert og på laget som vant stafetten på 4 ganger 10 kilometer.

Samtidig var det skimakerne på Rindal som sto for mange av vinnerskiene løpere fra andre deler av landet brukte, og mange av disse står nå utstilt på skimuseet sammen med gullmedaljen til Røen.

– Even Landsem, som drev Landsem-fabrikken, fikk beholde premieskiene til de som gikk på Landsem-ski og ga dem nye ski tilbake, så vi har utstilt tredve par ski fra alt fra Harald Grønningen og Magne Myrmo til Oddvar Brå.

Rindal Skimuseum

Rindal Skimuseum.
Photo: Anne Skjølsvold

Sammen med skiene finner man også maskineriet som ble brukt til å fremstille dem.

Foruten å fortelle museumsgjestene skihistorien fra sitt unike perspektiv, byr museet også på video og digitale opplevelser som viser frem hvordan maskinene fungerer, hva slags skiklær som ble brukt i ulike epoker, løypeleggingen og klipp fra store skimesterskap gjennom tidene.

– Slik får vi et levende og spennende museum, sier Løfaldli.

Ønsker man å besøke Rindal skimuseum, ligger det i Rindal sentrum. Museet er åpent hele året, men på vinterstid må man forhåndsbestille.

Les også

Your Recently Viewed Pages