Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lofoten er åsted for «The Arctica» – den første nordiske surfefilmen med en kvinne i hovedrollen. Svenske Maria Petersson mener bølgene rundt den nordnorske øygruppen holder verdensklasse.

Publisert: 8. mars 2018

Mange vil nok automatisk tenke på surfing som en typisk sommeraktivitet, med varme sandstrender og deilig vanntemperatur som naturlige ingredienser i opplevelsen.

Men det finnes tøffinger som like gjerne trekker på seg våtdrakten, biter tennene sammen og kaster seg ut i iskaldt vann omkranset av snødekte fjell. En av dem er svenske Maria Petersson.

Lofoten

Lofoten.
Photo: Pontus Pålsson

Blant ørner, sel og spekkhoggere

I den ferske kortfilmen «The Arctica» – en surf edit, for de som er bevandret i terminologien – får vi være med 29-åringen på hennes ferd gjennom bølgene langs kysten av Nordland.

– Regissør Pontus Pålsson mente det hadde vært kult å lage en liten film om meg, siden det ikke finnes noen edits med kvinnelige svenske surfere. Lofoten har en så vakker natur og så bra bølger at vi valgte å filme den der, sier Maria Petersson til Visit Norway.

Til vanlig holder hun til på en øy med motsatt klima fra Nord-Norge: Fuerteventura, en av Kanariøyene utenfor den afrikanske kysten. Bortsett fra den åpenbare temperaturforskjellen er det spesielt én ting som skiller de to stedene.

– Den største forskjellen på Fuerteventura og Lofoten er surferne. Det er mange flere folk i vannet her på Fuerteventura, så man må ha spissere albuer for å kunne ta bølger.

Se filmen her:

Petersson er full av lovord om surfeforholdene i nord.

– Det beste med å surfe i Lofoten er at bølgene holder verdensklasse. Naturen er helt magisk og det er ikke så mange surfere i vannet. Iblant kjennes det uvirkelig å sitte i vannet og kikke på de store, snødekte fjellene mens en massiv ørn flyr forbi og en sel stikker hodet opp noen meter unna deg. Helt uvirkelig!

Ordet «uvirkelig» kan også beskrive opplevelsen av å gå seirende ut av sin klasse i  surfekonkurransen Lofoten Masters i fjor – ikke minst på grunn av et par nysgjerrige gjester som brått meldte sin ankomst.

– Det var en veldig god følelse å ta hjem min første seier, og kroppen min var helt ferdig etter den dagen. Det som gjorde konkurransen enda mer fantastisk var at vi fikk uventet besøk av to spekkhoggere akkurat når jeg hadde kommet opp fra vannet. Det var skikkelig rått å se dem på så nært hold.

En iskald fornøyelse

Lofoten

Lofoten.
Photo: Pontus Pålsson

Maria Petersson er spesielt imponert over regissør Pontus Pålssons standhaftige innsats gjennom innspillingsperioden. 

– Vi filmet hvert surf gjennom to måneders tid. Jeg beundrer virkelig Pontus’ tålmodighet til å stå på stranden når det er minusgrader, snø eller isende vind. 

En viss grad av hemmelighetskremmeri hører med når man har slitt for å bestige den perfekte bølgen.

– Det var en dag vi gikk opp og ned fjell i timesvis for å komme til en øde strand, og til slutt fant vi bølger. Det var en skikkelig kald tur som bare ga oss én bølge til filmen. Men jeg kan dessverre ikke avsløre hvilken, forteller Petersson lattermildt.

Skandinaviske kvinner er de tøffeste

Lofoten

Lofoten.
Photo: Pontus Pålsson

At filmen for første gang vises fram for verden 8. mars, på den internasjonale kvinnedagen, er neppe noen tilfeldighet, skal vi tro regissør Pontus Pålsson.

– «The Arctica» ble først og fremst laget for å pushe den kvinnelige siden av surfing. Det finnes mange rå jenter som ripper, spesielt i Lofoten, sier han.

Maria Petersson håper flere jenter kaster seg ut i det – bokstavelig talt.

– Filmen er den første i sitt slag, men jeg håper ikke det er den siste. Forhåpentligvis kan vi inspirere flere kvinner.

Hun berømmer sine nordiske medsøstre for å være over gjennomsnittlig tøffe.

– Det finnes mange surfejenter i Skandinavia, og de er alle ordentlig hardcore sammenlignet med surfejenter i resten av verden. Å begi seg ut i minusgrader og surfe i så kaldt vann kan være skikkelig utfordrende. Jeg håper vi kommer til å få se mer skandinavisk jentesurfing i mediene framover, sier hun til Visit Norway.

Du kan følge flere surfeeventyr på Pontus Pålsson og Maria Peterssons Instagram-kontoer.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Your Recently Viewed Pages