Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Supervention II, Galdhøpiggen
Supervention II, Galdhøpiggen.
Photo: Sverre Hjørnevik
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Se verdens første loop på ski

Hundretusenvis av skifans får se Norge på sitt beste i «Supervention 2».

Ad

Den norske ski- og snowboardfilmen «Supervention» var en gigantisk overraskelse på norske kinoer i 2013, med drøyt 40 000 solgte billetter.

Filmen ble også distribuert i en rekke land via tjenester som Netflix og iTunes – og filmen har vært svært viktig for å promotere Norge og norsk natur til skifans over hele verden.

Bare ett klipp, distribuert på Facebook, fikk over 10 millioner visninger.

Nå er oppfølgeren «Supervention 2» ute på kino, og hittil har 42 000 nordmenn løst billett for å få med seg nok en runde spektakulære triks og nydelig norsk natur. I dag slippes filmen i ni svenske byer, og rett før jul dukker den også opp digitalt i USA.

Her er traileren.

– Vi vil få frem mye av det som skjer utenfor den organiserte idretten, folkene som leker seg på ski og brett i fjellet, som man ellers ikke hører så mye om, forteller produsent og regissør Filip Christensen (28).

Christensen (som har delt regijobben med Even Sigstad, Jan Petter Aarskog og Lasse Nyhaugen) har reist rundt med filmen de siste ukene, og har møtt overveldende respons fra publikum han treffer.

– Fra nordmenn hører vi mye at de blir stolte av landet de bor i. Fellesnevneren hele veien er naturen. Jeg føler vi får den frem på en fin måte, og på et stort lerret blir man helt sugd inn i den. Vi viser alle mulige landsdeler i Norge på sitt beste, med Nord-Norge og Vestlandet som stikker seg spesielt ut.

Supervention II, Lofoten

«Supervention 2» følger utøvere som Aksel Lund Svindal, Terje Håkonsen og Anders Backe, og opptakene er gjort på ikoniske skisteder som Lofoten, Vesterålen, Romsdalen, Nordmøre, samt Lillehammer, Gjøvik og Oslo.

Et av høydepunktene i filmen er når jibberen Anders Backe vil hoppe over Globusen på Nordkapp. Et stunt han trengte tillatelse for å gjennomføre, og måtte planlegge ekstremt nøye (for mye fart ville gjort at han ville fortsatt over stupet på Nordkapp-platået).

Mange av utøverne i filmen snakker om å presse seg selv til nye nivåer, til å klare ting de ikke har gjort før. De kommer gjerne til Christensen med ville ideer, som han så etter beste evne forsøker å hjelpe dem med å realisere – noe som gjerne involverer en del ingeniørarbeid på grasrotnivå.

Stuntet Christensen kanskje er mest fornøyd med i filmen viser den svenske OL-utøveren Jesper Tjäder som klarer å ta verdens første loop på ski.

– Det var en vanvittig prestasjon vi jobbet med over to år, med flere hundre forsøk på ski. Først satte vi loopen opp i Sverige, og så satte vi loopen opp på Galdhøpiggen sommerskisenter tre ganger, sier Christensen.

– Jesper måtte finne ut hvor mye fart han skulle ha, hvor mye trykk han skulle legge inn og hvordan han skulle klare å låse seg til loopen hele veien, også da han var opp-ned. Det var mye tenking, mange skisser og ideer om vinkler.

Følelsesmessig var arbeidet en berg- og dalbane for Christensen, som midtveis i prosessen var overbevist om at det ikke kom til å gå. Samtidig var forsøkene fysisk utfordende for Tjäder.

– Som man ser i traileren, gikk det ikke så bra i loopen på første forsøk. Og han tryna ganske hardt da alt klaffet også. Det som er fint med Jesper Tjäder, er at han er som en katt, så han klarer å hente seg inn uansett hvordan det går. Og når det klaffer, får man en seiersrus som er vanskelig å beskrive. Det har vært mange gledestårer i denne prosessen.

Supervention II

Supervention II.
Photo: Field Productions

Utøverne i Christensens film har valgt å leve grenseoverskridende liv, og risikoen for skader er høyst reell. Likevel, faktiske skader ble det lite av under innspillingen.

– Dette er mennesker som er veldig kalkulerte og gjennomtenkte i det de driver med. De har såpass mye erfaring at de legger inn marginer for å kunne hente seg inn om noe skjer. Det var fint å kunne vise frem at dette ikke er gale mennesker som risikerer livet daglig.

Han håper filmen kan inspirere menneskene i kinosalen til å komme seg ut og finne på noe selv, om enn ikke på like halsbrekkende vis som utøverne i filmen.

– De skal få lyst til å utfordre seg selv, uansett nivå.

«Supervention 2» er på kino nå. Den slippes digitalt og fysisk 12. desember i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Les også

Your Recently Viewed Pages