Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fannaråken
Fannaråken.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Ny norsk sakte-TV-satsing skal sørge for folkevandring i Fjell-Norge.

Publisert: 9. juli 2018

Fra 12. juli kan du følge Norges ukronede friluftskonge, Lars Monsen, i fire uker med direktesendt TV fra den norske fjellheimen.

Sendingen er den siste i en lang rekke sakte-TV-prosjekter på statskanalen NRK, og du kan følge Monsen minutt for minutt gjennom fire ukesturer på henholdsvis Hardangervidda, i Jotunheimen, Vesterålen og Indre Troms.

– Vi skal gjøre to ting. Det ene er å lage «Monsen minutt for minutt», der ambisjonen er å sende fotturer i fjellet direkte på fjernsynet mellom klokka 11.00 og 16.00, fem dager i uka. Det andre er at vi på kvelden lager programmet Sommeråpent med gjester og underholdning, sier prosjektleder i NRK, Thomas Hellum, til Visit Norway.

Kveldsendingene sendes delvis fra det stedet Monsen kommer til, og delvis et sted i nærheten som er lettere tilgjengelig.

Lars Monsen

Lars Monsen.
Photo: Håvard Jenssen / NRK

– Norske kjerneverdier

Hovedpersonen selv ser fram til at startskuddet går:

– Jeg håper virkelig det blir en folkevandring. For dette her, det norske friluftslivet, det er jo kjernen av de norske verdiene. Nå kan vi vise oss selv og resten av verden at dette er vår kultur, det er noe av det viktigste vi driver med, vi i Norge, sier Lars Monsen til NRK.

Monsen mener TV-sendingen vil gi folk et godt innblikk i hva det innebærer å drive med friluftsliv i Norge, som for eksempel hvor lang tid det faktisk tar å tenne opp et bål. Han er også opptatt å formidle respekt for naturen, og at alle som er med må være bevisste på hvordan de unngår slitasje på terrenget når så mange mennesker legger ut på tur samtidig.

Enten du følger sending på TV-skjermen eller blir med å gå selv, har du noe å se fram til:

– Det er fire fantastiske områder vi skal gå i, og det er nydelig natur alle stedene. Jeg gleder meg til å se andre ha det fint på tur, sier Monsen.

Utladalen

Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Samarbeider med DNT

NRK samarbeider med 150-årsjubilanten Den Norske Turistforening (DNT) om minutt-for-minutt-prosjektet. Alle som vil kan henge seg på når Lars Monsen legger i vei langs de rødmerkede stiene, men prosjektleder Thomas Hellum minner om at alle går på eget ansvar:

– Norsk natur er åpen for alle, men både DNT og vi i NRK vil understreke sterkt at alle som går turen er ansvarlig for seg selv, sier han.

Dagsetappene er mellom 10 og 15 kilometer lange, og du må selv sørge for transport til og fra start- og stoppested – som det kan være langt imellom. Du må også regne med at det kan bli folksomt, og du må være forberedt på å komme på TV.

DNT har laget et sett med minutt-for-minutt-regler, som blant annet innebærer at du selv må sette deg godt inn i ruta du skal gå, og at du må ta med mat, klær for all slags vær, eget telt og øvrig nødvendig utstyr om du vil overnatte, fordi hyttene Monsen skal innom vil være fullbooket på det tidspunktet han er der.

Skogadalsbøen, Utladalen

Skogadalsbøen, Utladalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Logistikk i fjellet

Mye logistikk må på plass for at det skal fungere å sende direkte fra et mobilt TV-studio i norske fjell, og produksjonen har fridd til den norske dugnadsånden for å klare å gjennomføre sakte-TV-sendingene.

Totalt 400 frivillige skal hjelpe til med blant annet bæring av utstyr, rigging og rydding av leirplasser, sanitet og matlaging.

– Vi skal sende direkte der det normalt ikke er så mye internett og mobilsignaler, og det er krevende TV-messig. For å få det til må vi lage en kjede med radioer som sender signaler fra topp til topp, og som gir dekning langs rutene vi skal gå, sier Hellum.

Dronningruta

Dronningruta.
Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Radioene og alt av lyd og kamerautstyr går på batteri, og må tåle regn, vind og kulde – rett og slett godt norsk sommervær i fjellet, forklarer han.

– De er plassert i ryggsekker, og det er levende mennesker som ved å flytte seg til en ny fjelltopp hver dag, sørger for dekning langs ruta vi skal gå, sier prosjektlederen.

Med teamet som følger Monsen er det også en spesialdesignet ryggsekk som er hjertet i hele sendingen. Sekken veier 26 kilo, og skal bæres på omgang av fire sterke NRK-medarbeidere.

– I den er det utstyr som gjør at vi kan veksle mellom fem ulike kameraer, og det henger en TV-skjerm bakpå sekken der den som produserer til enhver tid kan se hvilke bilder som er tilgjengelige, sier Hellum.

Med en liten trådløs bildemikser i hånda kan så produsenten bestemme hvilket bilde du får se hjemme i stua di.

Fannaråken, Jotunheimen

Fannaråken, Jotunheimen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sakte-TV-suksess

«Monsen minutt for minutt» tar over stafettpinnen etter en lang rekke sakte-TV-suksesser på NRK.

Alt fra minutt-for-minutt-sendinger om Bergensbanen, Hurtigruten, Flåmsbanen, Telemarkskanalen og Saltstraumen, til programmer om lakseelva Gaula, reinvandring i Finnmark, strikking og salmesang, har fått nordmenn til å benke seg foran TV-skjermen.

Hurtigruten in a Norwegian fjord

Hurtigruten.
Photo: hurtigruten.com

Hellum innrømmer at de også i NRK av og til lurer på hva som er årsaken til at programmene blir så populære. Samtidig mener han noen faktorer er helt avgjørende for suksessen:

Det må være gode historier om noe mange kan identifisere seg med. Programmet må også ha god kvalitet og vises i beste sendetid slik at det oppleves som viktig og prioritert. At mange er opptatt av det samtidig er med på å vekke en fellesskapsfølelse, og det blir et stort og samlende event.

– Mange historier kan fortelles på sakte måte, og for oss er det viktig med en uavbrutt tidslinje minutt for minutt. Her er det ingen produsenter som har tatt ut høydepunktene. Mest sannsynlig skjer det ikke noe spesielt underveis, men det kan skje noe, og det er det som gjør det spennende, avslutter Hellum.

Her går turen

Følger du Lars Monsen på TV i sommer, kan du blant annet få med deg Nordmannslepa, Utladalen, Dronningruta i Vesterålen og grenseland på Nordkalotten. 

Hardangervidda 12.-15. juli
Dag 1: Dyranut – Stigstuv 
Dag 2: Stigstuv – Rauhelleren
Dag 3: Rauhelleren - Heinseter
Dag 4: Heinseter - Tuva 

Jotunheimen 18.-22. juli
Dag 1: Bøvertun - Sognefjellshytta
Dag 2: Sognefjellshytta - Fannaråken
Dag 3: Fannaråken - Skogadalsbøen
Dag 4: Skogadalsbøen - Fleskedalen
Dag 5: Fleskedalen - Vetti Gard - Hjelle, Øvre Årdal

Vesterålen 25.-29. juli
Dag 1: Nyksund - Stø
Dag 2: Stø - Nyksund
Dag 3: Breitinden - Guvåghytta
Dag 4: Lynghaugtiden - Korselva
Dag 5: Korselva - Vetten - Bø

Indre Troms 1.-5. august
Dag 1: Rostadalen - Isdalen
Dag 2: Isdalen - Gappohytta
Dag 3: Gappohytta - Goldalshytta
Dag 4: Goldalshytta - Treriksrøysa
Dag 5: Goldalshytta - Gálggojávri

Your Recently Viewed Pages