Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Bergen
Bergen.
Photo: Tomasz Furmanek / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Det er ikke mange steder i verden du kan oppleve både yrende byliv og fantastiske skiforhold på en og samme dag, men Norge er ett av dem.

Publisert: 21. desember 2018

Flere av de store norske byene ligger bare en kort buss- eller t-banetur unna milevis med preparerte langrennsløyper, og gjør det mulig for både fastboende og tilreisende å kunne kombinere historiske severdigheter og kulturopplevelser med noen duggfriske timer i sporet. 

– Dette er helt unikt, mener generalsekretær i Skiforeningen, Erik Eide. 

– Helt siden nordmenn begynte å gå på ski for fornøyelsens skyld på midten av 1800-tallet, har vi hatt fokus på å få byfolket opp i snøen og ut i skogen. Frognerseterbanen i Oslo, Gråkallbanen i Trondheim, Fjellheisen i Tromsø, og Fløibanen i Bergen ble alle skapt for å få folk ut på tur, og siden har både skisporten og friluftslivet stått utrolig sterkt.

Det kryr av folk i Oslos skoger

Winter wonderland - Nordmarka
Winter wonderland - Nordmarka.
Photo: VISITOSLO/Tord Baklund

Ifølge Eide er spesielt Oslo i særklasse når det kommer til sentrumsnære langrennsmuligheter. 

– Selv om byer som Vancouver og Seattle til en viss grad kan sammenligne seg med det vi har her, er det ingen byer som har de helt samme mulighetene som Oslo, mener Eide. 

– Oslomarka har skispor som går helt ned til strandkanten og byparkene. Og så kan du gå så langt du bare orker. Du kan gå flere titalls mil på ski! 

I Oslos skoger finnes det mer enn 2600 kilometer med preparerte langrennsløyper, hvorav 90 av dem er lysløyper. Fra Oslo sentrum kommer du deg raskest ut i sporet ved å hoppe på t-banen til Sognsvann eller Frognerseteren, hvor skiløypene slingrer seg ut fra stasjonene.

Nordmarka
Nordmarka.
Photo: Gro Engebretsen/Foap/Visitnorway.com

– Vi har et bra kollektivtilbud, gode parkeringsmuligheter og et spekter av gode utgangspunkt. Langs løypene ligger det også 44 hytter, som tilbyr alt fra en rask Kvikk Lunsj-pause til en treretters middag og rødvin, opplyser Eide. 

Han har selv bodd i Oslo i 27 år, men har aldri opplevd så mye folk i marka. 

– Jeg leste at Aftenposten anslo at det er rundt 200.000 folk på ski her i løpet av en god helg, og jeg tror ikke det tallet er så fjernt fra sannheten. Det kryr av folk – og alle smiler! Uavhengig av om de går i tights og topputstyr, eller i dongeribukse og på ski fra 70-tallet, sier Eide, som tror gode skiforhold gjør nordmenn til et lykkeligere folk.

Det er imidlertid ikke bare lokalbefolkningen som nyter godt av de sentrumsnære skimulighetene: Også tilreisende fra fjern og nær har ifølge Eide oppdaget at hovedstaden er et skieldorado.

Løvlia, Nordmarka
Løvlia, Nordmarka.
Photo: VisitOSLO/Tord Baklund

Eide har møtt både tyskere og italienere på starstreken under Holmenkollmarsjen, og har opplevd å møte en bekjent fra Sørlandet langt inne i Sørkedalen klokka åtte en lørdags morgen.

– Mange som reiser til Oslo evner å kombinere storbyopplevelser med et renn eller en skitur. De nyter kulturopplevelser, restaurantbesøk og hotellopphold – men istedenfor å bruke et par timer på et kjøpesenter, tar de heller en tur i marka.

Er man i Oslo uten eget skiutstyr, kan man låne dette gratis hos Skiforeningen i Holmenkollen. 

– De fleste som gjør det synes da det er kulest å gå den 2,75 kilometer lange runden i det indre løypenettet i Holmenkollen – før de avslutter med å ta en selfie med verdens mest kjente skiarena i bakgrunnen. 

Skiforeningen.no finner du turplanlegger for langrennsturer i Oslomarka, og i appen iMarka (iOS / Android) finner du blant annet løypekart, føremeldinger og prepareringsstatus.

I Trondheim bor folk nærmest i skisporet

Gjevilvasshytta, Trondheim
Gjevilvasshytta, Trondheim.
Photo: Jonny Remmereit

Også Trondheim byr på fantastiske skimuligheter bare en svipptur unna brosteinsbelagte handlegater og kjente severdigheter som Nidarosdomen. 

Bymarka er med sine 250 kilometer med skiløyper det desidert største og mest populære langrennsområdet. Der kan du blant annet boltre deg i seks lysløyper, og gå i variert terreng, fra tett granskog til myr og snaufjell.

– Det spesielle med Trondheim, er at vi har så mange løyper som går ut fra boligområdene. Bymarka har innfallsporter fra hele Byåsen, Heimdal, Byneset og Leinstrandsområdet, og i tillegg er det suverene skimuligheter for dem som bor ved Strindamarka, Reppe, Vassfjellet og Malvikmarka, sier Jonny Remmereit, som er informasjons- og markedssjef i Trondhjems Turistforening.

Gjevilvasshytta
Gjevilvasshytta.
Photo: Anders Gjengedal - Visitnorway.com

Er du ikke bosatt i Trondheim, er det også enkelt å ta seg til Bymarka fra sentrum. Det går buss og trikk til tre av de viktigste innfartsportene: Skistua, Lian og Granåsen Skisenter – og du kommer deg fra brostein til snø på bare 20 minutter.

– Fra Granåsen sprer løypene seg ut i hele marka, og man tilpasser enkelt lengden på turen selv. Vil du gå en kort familievennlig tur, gjør du det – og tar kanskje et stopp på et av serveringsstedene. Vil du tilbringe en hel dag på ski, tar du deg videre til høyere deler av marka, hvor du får en følelse av vidde og høyfjell, forteller Remmereit. 

Han beskriver Trondheims nære kobling til naturen som «helt fenomenalt».

– Det er først etter å ha bodd i andre byer at jeg virkelig forsto hvor fantastisk den kombinasjonen er. 

Skisporet.no finner du oversiktskart over skiløypene i Bymarka, med anvisning til parkeringsplasser, utkikkspunkter, serveringssteder og hytter. Og på trondelag.com kan du lese mer om skimulighetene i Bymarka.

Se nordlyset, fjellvidda og dagliglivet fra skisporet i Tromsø

Kattfjordeidet, Kvaløya
Kattfjordeidet, Kvaløya.
Photo: Gaute Bruvik / visitnorway.com

I polarbyen Tromsø er ski ikke bare noe man spenner på seg for tur og trening, men også et vanlig framkomstmiddel. 

– På Tromsøya har vi en ni kilometer lang lysløype fra sørspissen til nordspissen av øya. Den går gjennom boligområder og forbi de største arbeidsplassene, som universitetet og sykehuset, og derfor er det mange som bruker løypa som transportstrekke, forklarer Knut Hansvold i NordNorsk Reiseliv. 

For alle som besøker byen er lysløypa en unik mulighet til å komme tett på tromsøværingene:

– I tillegg kan du nyte fantastisk utsikt over fjord og fjell, mot fastlandet og tindene på Kvaløya. Herfra får du rett og slett hele den nordnorske naturen i et nøtteskall, sier Hansvold.

Tromsø
Tromsø.
Photo: Zettel/Foap/Visitnorway.com

Du kommer deg fra sentrum til lysløypa på Tromsøya enten ved å gå et kvarter til fots, eller ved å ta bussen til Prestvannet. Selve løypa er veldig enkel, og har man med seg barn kan man ta en avstikker til skilekeplassen og akebakken. 

Vil du derimot legge ut på en skikkelig tur, bør du dra til fastlandet eller Kvaløya.

– Løypene på fastlandssiden er virkelig noe å skrive hjem om. Går du for eksempel fra Snarbyeidet til Tromsdalen snakker vi ordentlig villmark. Da kommer du opp på fjellvidda, langt over tregrensa, og bør ha ordentlig utstyr og litt erfaring, forteller Hansvold

Tromsø
Tromsø.
Photo: Yngve Olsen Saebbe / Nordnorge.com

– Skisesongen der starter imidlertid ikke før i mars, når dagene blir lenger og lysere, men fra og med da er det flotte forhold. Snøen ligger til 17. mai og vel så det. 

Uansett hvor du velger å gå, er selve rosinen i pølsa at du har mulighet til å få med deg et velkjent naturfenomen på veien. 

– Det er gode sjanser for å se nordlyset når du beveger deg rundt. Og fra skisporet har du parkettplass når Aurora polaris velger å gjøre sin entré.

Tromsø kommunes hjemmesider finner du løypekart, mens Tromsø Outdoor tipser om ulike turer.

Fra Bergen sentrum til skisporet på 6 minutter

Fløyen, Bergen
Fløyen, Bergen.
Photo: Bergen Tourist Board / Espen Haagensen / visitBergen.com

Bergen er i en helt egen liga når det kommer til hvor fort det er mulig å knipse seg fra bykjernen til skisporet: Med kabelbanen Fløibanen fraktes du fra sentrum og opp til lysløypa på Fløyen, 320 meter over havet, på bare seks minutter.  

– Det er ganske så spektakulært å stå for seg selv i lysløypen og se utover havgapet og kveldslysene i sentrum, sier Guro Øvsthus, som er leder for aktivitetsavdelingen på Fløyen. 

– Du får følelsen av å være midt oppe på fjellet, til tross for at du bokstavelig talt har byen for dine føtter. Det er aldeles vakkert og gir skituren en ekstra dimensjon.

Fløyen, Bergen
Fløyen, Bergen.
Photo: Bergen Reiselivslag / Willy Haraldsen - visitBergen.com

Selv langrennsvante nordmenn beskriver skiopplevelsene i Bergen som eksotiske – spesielt hvis man spenner på seg fjellskiene og beveger seg ut av løypene, opp til Rundemanen og videre over Vidden. 

– Det er utrolig fint å gå fra Fløyen, over Vidden og til Ulriken, men da bør du være erfaren og ha utstyret i orden, påpeker Øvsthus. 

Den 5 kilometer lange lysløypa på Fløyen fungerer derimot for alle. Barnefamilier og nybegynnere kan ta sikte på å gå en liten kilometer inn til varmestua Åsebu og tilbake, mens de mer drevne kan ta rundløypa så mange ganger de orker – og lysene slukkes ikke før klokken 23.00. 

Det eneste aberet med Bergen, er været.

Det er, som Guro Øvsthus sier, «veldig bingo». Det ene året kan en fantastisk vinter gi skiføre to måneder i strekk, mens det andre året bare byr på to dager med skiføre.

– Så det svinger.

Fløyen, Bergen
Fløyen, Bergen.
Photo: Gjertrud Coutinho

Det gjelder altså å følge med på føremeldingene på Fløyens Facebook-side

Skulle det ikke være nok snø på Fløyen, er det mer snøsikkert på Kvamskogen og Totland, som ligger henholdsvis 40 og 30 minutter unna Bergen sentrum. Her finnes flere fine løyper, og på Kvamskogen kan man også leie skiutstyr – noe det er verdt å merke seg at man ikke har mulighet til på Fløyen.

– Det hender det kommer turister hit som synes det ser supereksotisk ut å gå på langrenn, men som ikke har med seg eget utstyr. Da pleier jeg å råde dem til å kjøpe seg et akebrett. Det er fantastisk gøy å ake ned fra Fløyen og bruke Fløibanen som heis! 

På Bergen kommunes hjemmesider kan du sjekke føremeldingen og lese mer om de ulike skiløypene. Og på Fløyen.no kan du se hva som skjer på Fløyen i vinter.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages