Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Skåla
Skåla.
Photo: Anders Hereid/Screen Story AS
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Skålatårnet får sin arvtaker –
men hva skal den nye hytta hete?

I over 100 år har norske og utenlandske turister slitt seg de 1843 meterne opp til Skålatårnet. Nå får det ikoniske bygget avlastning av en ny unik hytte.

Ad

Et ekte vestlandsikon. Det er det neppe noen overdrivelse å kalle Skålatårnet, en av verdens mest unike turisthytter, på toppen av fjellet Skåla over Loen.

Tårnet ble bygget på slutten av 1890-tallet og benyttes i dag av folk som ønsker ly, mat og søvn etter å ha besteget Norges lengste sammenhengende motbakke fra Tjugen og opp til tårnet.

Men økt pågang har også ført til mer slitasje. Og nå får Skålatårnet straks selskap av en helt ny turisthytte som blir liggende rett ved siden av.

 

– Det blir et kjempeflott bygg, og en helt spesiell hytte med fantastisk utsikt over Jostedalsbreen. Fra hemsen er det fritt syn rett ned i Lovatnet, forteller Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland turlag, til Visit Norway.

Hun forteller at fyring i Skålatårnet om vinteren har ført til frostspreng i de metertykke steinveggene. Den nye hytta vil dermed bli en kjærkommen avlastning.

 

Norway's highest "fjord to summit" hike in 3 hours, with some burning legs and buckets of sweat..

Et bilde publisert av Nicole Scott (@nicolelisascott)

Offisiell åpning blir 10. oktober – og da vil den forhåpentlig også ha fått et navn.

Turlaget har nemlig invitert Facebook-brukerne sine til å komme med navneforslag, og mandag skal juryen møtes for å ta endelig stilling til forslagene som har kommet inn. Skålahiet og Skålaslottet vil sikkert bli vurdert.

Doskåla blir neppe tatt like seriøst.

Den nye hytta er ikke ment å skulle ta glansen fra Skålatårnet, men ligger litt diskret til like nedenfor. Tanken til arkitekt Eilif Bjørge er å gi assosiasjoner i retning av en rovfugl som er i ferd med å lette.

Ifølge Bergens Tidende har arkitekten designet hytta på en slik måte at det skal legge seg minst mulig snø foran inngangspartiet. For å simulere hvordan snøføyken legger seg når det blåser kraftig, har han brukt semulegryn og hårføner på små modeller av bygget, skriver avisa.

Totalbudsjett er 6,1 millioner kroner, og hytta får sengeplass til cirka 20 personer.

NB: Videoen i toppen er filmet av Anders Hereid i Screen Stories AS, ved hjelp av en drone. Han er en autorisert droneoperatør og har filmet med tillatelse fra både nasjonalparken og Bergen og Hordaland turlag.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages