Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Akershus festning i mørket.
Akerhus festning.
Photo: Per Mork / CC BY 2.0 / flickr.com/photos/permork/
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Vårt langstrakte land er fullt av overnaturlige sagn og spøkelseshistorier fra fortiden. I forkant av Halloween lister vi noen av Norges mest hjemsøkte reisemål.

Publisert: 27. oktober 2017

Til tross for sine utenlandske røtter har Halloween blitt en stor og folkekjær begivenhet i Norge. 

Over hele landet finner du steder å komme inn i den skremmende og overnaturlige stemningen, fra blodig  fangehistorie på Akershus festning til hjemsøkte hotell i spektakulær natur. 

Her er noen av dem:

Akershus Festning

Akerhus Festning
Akerhus Festning.
Photo: VISITOSLO/Thomas Johannessen

Få steder i Norge er preget av historier om det overnaturlige som Akershus Festning. I over 700 år har borgen voktet Oslos havnebasseng, men har aldri i sin historie blitt inntatt med makt av en fremmed hær. 

Det betyr derimot ikke at blod ikke har blitt ødslet bak de høye murene og i de dunkle korridorene. I mange år ble deler av festningen brukt som fengsel, hvor noen av landets mest beryktede kriminelle ble satt til å utføre tungt manuelt arbeid. Forholdene var ofte brutale for de innsatte, med jevnlig bruk av jern, lenker og isolasjon. 

I dag finnes det flere rapporter om hvisking og skrapelyder i gangene, og flere ansatte har opplevd fysiske fornemmelser på ensom vakt. Fengselet på Akershus Festning ble nedlagt i 1950.

Kilde: lokalhistoriewiki.no

Dalen Hotel

Dalen Hotel, Telemark
Dalen Hotel, Telemark.
Photo: Dalen Hotel

Av de mange hotellene med overnaturlige historier i Norge skiller Dalen Hotell seg ut som et av de mest berømte. Husspøkelset – «The English Lady» – befinner seg ifølge legenden på rom 17, hvor mange gjester har rapportert om uvanlige lyder og urovekkende fornemmelser

Før hun fikk kallenavnet sitt var The English Lady kjent som Miss Greenfield, som sjekket inn alene på Dalen hotell en vårdag sent på 1800-tallet.

Dalen Hotel

Dalen Hotel.
Photo: Dalen Hotel
Dalen Hotel

Dalen Hotel.
Photo: Dalen Hotel

Ingen på hotellet visste at hun var gravid, og når hun forlot Dalen etter flere måneders opphold gjennom sommeren ble et dødt spedbarn funnet på rommet. 

Miss Greenfield ble senere arrestert, siktet for barnemord og måtte bøte med livet. Den dag i dag står et bord dekket til henne i hotellets restaurant.

Kilde: abcnyheter.no

Nes Kirkeruiner i Akershus

Nes, Akershus
Nes, Akershus.
Photo: Dronegutta

Gjennom årene har mange rapportert om uvanlige syn, lyder og lys både rundt ruinene på Nes i Akershus. 

I kjernen av historiene står Jacob Christian Finckenhagen, som var prest i kirken mellom 1800-1837. Den endelige skjebnen hans er i stor grad omdiskutert. Noen mener barna hans er murt inn bak alteret, andre hevder han hengte seg i kapellet eller - helt enkelt - døde av alderdom. Uansett har gjenferdet hans blitt observert på rastløs vandring i kirkeruinene om natten. 

Noen rapporterer at bevegelsene deres blir seige i ruinene, som om de går under vann, og at elektronikk ofte slutter å fungere i området.

Kilde: habloggen.h-a.no

Nidarosdomen

Nidarosdomen
Nidarosdomen.
Photo: Knut Aage Dahl

Nidarosdomen - landets mest sentrale kirke - er også hjem til vårt mest berømte spøkelse.

«Munken» i Nidarosdomen ble først sett i 1924 av bispinne Marie Gleditsch, og skal ifølge rapporter ha hatt et blodig kutt over halsen. Siden den gang har mange fortalt om uforklarlig messesang og orgelmusikk spilt i katedralen på nattestid.

Ornaments at the Nidaros Cathedral in Trondheim

Ornaments at the Nidaros Cathedral in Trondheim.
Photo: CH - Visitnorway.com
A Window at the Nidaros Cathedral at Trondheim

A Window at the Nidaros Cathedral at Trondheim.
Photo: CH - Visitnorway.com

Men landets mest berømte spøkelse er også et av de mest omdiskuterte. Kirkeguiden Knut Ola Nastaad Strøm, blant andre, sier det aldri hart vært munker direkte tilknyttet Norges nasjonalhelligdom.

Likevel lever historiene rundt «Munken» i beste velgående.

Kilde: wikipedia.org

Hotel Union Øye

Hotell Union Øye
Hotell Union Øye.
Photo: Jonas Bendiksen

På det slående vakre hotellet Union Øye i Norangsfjorden utspilte det seg en tragisk kjærlighetshistorie på slutten av 1800-tallet. Tjenestejenten Linda skal ha forelsket seg i en av Keiser Wilhelms offiserer, en tysk greve som som levde i et ulykkelig arrangert ekteskap. 

Kjærligheten mellom Linda og greven blomstret, og når han besøkte henne bodde de angivelig sammen på «Det blå rommet». Men når skilsmissen ble nektet tok greven sitt eget liv. 

Han ble fort etterfulgt av sin knuste elsker – som druknet seg selv iført brudekjole og blomsterkrans. I disse dager har mange rapportert om kvinnegråt på det Det blå Rommet

Kilde: vg.no

Bærums Verk

Bærums Verk
Bærums Verk.
Photo: Bærums Verk

Bærums Verk er kjent som et av landets mest hjemsøkte reisemål. Særlig på Værtshuset har det vært talløse beretninger om paranormal aktivitet. Mange mener det er gjenferdet av Anna Krefting – kvinnen som eide og drev verket i 50 år på 1700-tallet – som går igjen. 

Flere ganger har hun blitt observert i Værtshusets andre etasje, alltid kledd i grønt, hvor hun setter skrekken i både gjester og ansatte. Værtshuset har vært i drift siden 1640, og regnes som landets eldste serveringssted. Andre deler av Bærums Verk er også kjent for overnaturlige fenomener. 

I administrasjonsbygget rapporteres det om en telefon som ringer hver natt til nøyaktig samme klokkeslett. De som plukker opp røret hører kun en underlig pipelyd i andre enden. Reparatører fra Telenor har angivelig prøvd å kartlegge fenomenet, uten hell.

Kilde: nettavisen.no

Blaafarveværket

Blaafarveværket
Blaafarveværket.
Photo: Enrico Razzetti / CC BY-SA 2.0

Blaafarveværket har røtter nesten 250 år tilbake i tid, og ble opprettet for å utvinne kobolt til porselen og glassproduksjon. Anlegget ble etterhvert kjent for mystiske rapporter om «Blåmannen», et gjenferd med lykt som dukket opp i forkant av ulykker for å advare gruvearbeiderne.

Han ble også kalt «Hans med knappene» fordi han var kledd i uniform. 

Synet av Blåmannen var derimot ikke alltid kjærkomment, da det det ble sagt at advarselen kom med en dødelig pris. Den verste ulykken ved Blaafarveværket skjedde i 1854, da seks mann ble drept av et gruveras. 

Bare én av arbeiderne overlevde, som i etterkant fortalte om møtet med «Blåmannen». Blaafarveværket er i dag et populært museum.

Kilde: habloggen.h-a.no

Ads

Nordic Choice Hotels - a different hotel company

Thon Hotels - with fantastic breakfast

Hurtigruten -  "The World’s Most Beautiful Sea Voyage"

Widerøe - the largest regional airline in Scandinavia

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad