Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten
Lofoten.
Photo: 7 Minus Media
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Slik inspirerte dette landskapet moderne klubbmusikk

Artister fra lille Norge revolusjonerte den urbane klubbmusikken på 90- og 00-tallet.
En ny film forklarer hvordan det kunne skje.

Ad

Northern Disco Lights er navnet på en fersk dokumentarfilm av den britiske regissøren Ben Davies, som omhandler den musikalske revolusjonen som hadde sitt utspring i Norge på 1990-tallet.

Da slo en bølge av norske elektroniske artister inn på den internasjonale klubbscenen, med artister som Röyksopp, Bjørn Torske, Erot, Annie og Mental Overdrive i spissen.

Plutselig var øynene til verdens dansemusikkentusiaster rettet mot Norge, og den mest ihuga fansen reiste fra land som USA, England og Frankrike til Norge for å oppleve legendariske fester og klubbkvelder.

Bølgen døde aldri ut heller, og de siste årene har en ny generasjon tatt over, med artister som Todd Terje, Lindstrøm og Prins Thomas.

 

Hvordan kunne dette fenomenet oppstå i lille Norge? Som vel forbindes mer med majestetiske, åpne landskap enn med tette, urbane klubber?

Det er nøkkelspørsmålet i Northern Disco Lights.

Filmskaperne hyret inn den norske fotografen Terje Rafaelsen til å skyte filmen, og han har også vært involvert i klipp og finansiering.

– Hva tenker utlendinger på når de hører begrepet «norsk kultur»? Det mentale bildet blir veldig fort hardingfele og Geirangerfjorden, tror jeg, som det ikke er noe galt med. Men det er litt fint å vise verden at det også bor veldig kule, framoverlente folk her, sier Rafaelsen til Visit Norway.

Han lover mange fine naturbilder fra Norge i filmen, blant annet fra en opptreden med Bjørn Torske på toppen av Fløya.

 

Rafaelsen mener filmen har fått en ekstra dimensjon ved at det er en utenlandsk regissør som har kommet hit for å stille spørsmål ved hva det vil si å være norsk, og hvorfor det er vesentlig at denne musikken oppstod nettopp her.

– Jeg synes det er interessant at det var i Norge at diskoen fikk nytt liv. At det var dette lille landet som skulle finne opp sjangeren på nytt og influere musikk over hele verden mener jeg er verd å dokumentere. Det er jo norsk kulturhistorie, har regissør Ben Davis selv uttalt til iTromsø.

Northern Disco Lights

Northern Disco Lights hadde verdenspremiere under Bergen Internasjonale Filmfestival tidligere i høst, og skal nå vises ved en rekke filmfestivaler i hele verden.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad