Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Julemat
Julemat.
Photo: m_dickson/Foap/Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I Norge feirer de ulike landsdelene jul med sine helt egne tradisjoner. Her er noen av de mest smaksrike og særegne norske høytidsritualene.

Publisert: 22. desember 2017

Nordmenn markerer julefeiringen på de forskjelligste vis. Noen fordyper seg i de sakrale aspektene ved høytiden; andre nyter en rolig tid med familie og venner. Andre igjen omfavner festen. De fleste enes om at noen fridager kommer godt med på tampen av året. 

Likevel er det noen spesifikke smaker, lukter og tradisjoner som må være på plass for at julefreden skal senke seg i norske hjem. Juletradisjonene varierer voldsomt fra nord til sør og øst til vest – her er noen av de viktigste.

Pinnekjøtt vs. ribbe

Årets mest imøtesette måltid vil for svært mange være julemiddagen. 

I Norge er det to alternativer som kjemper om førsteplassen blant folket – ribbe og pinnekjøtt. Førstnevnte har gjerne vært en Goliat mot vestlandets David, men pinnekjøtt vinner stadig mer terreng for hvert år som går. Og de fleste nordmenn tar seg en jafs av begge deler i løpet av julen. 

Ribbe

Ribbe.
Photo: Røed 20:27, 2 January 2007 (UTC) (Self-photographed) [CC BY-SA 2.5 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Svineribben karakteriseres først og fremst av svor som de fleste vil legge all sin energi i få så sprø som mulig, og den får følge av medisterkaker, pølser, surkål og annet mektig snadder. 

Pinnekjøtt er saltet og tørket ribbe av sau, og har fått navnet etter den tradisjonelle tilberedningen på en rist av bjørkepinner. Her spiller kjøttet hovedrollen, men potete, rotmos og sjy hører med.

Fisk på alle slags vis

Norge har lange tradisjoner som fiskerinasjon, og juletradisjonene langs kysten preges naturlig nok av det. 

På sørlandet har kokt torsk vært en vanlig middag på julaften, gjerne servert med sandefjordsmør, gulrøtter og poteter. Til tross for at ribbe og pinnekjøtt i stor grad har erstattet den hvite fisken som julemiddag, vil mange sørlendinger nyte den som et av mange måltid i romjulen.  

Den lengstlevende juletradisjonen er imidlertid lutefisk, som strekker seg helt tilbake til 1400-1500-tallet. Den lages av tørrfisk eller klippfisk som behandles med lut. I desember setter nordmenn til livs 750 tonn av denne særegne delikatessen, og den er også populær i de “nordiske” delene av USA, som Minnesota og Wisconsin. 

Lutefisk

Lutefisk.
Photo: Jonathunder (eget arbeid) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

I likhet med lutefisk er rakfisk en opplevelse som kan være skummel første gangen, men som elskes høyt av mange. Den fermenterte ferskvannsfisken serveres gjerne i lefse med rømme og løk. I Bergen er persetorsk – sukret, saltet og presset torsk – en høytidsfavoritt blant mange.  

Til dessert er riskrem den norske klassikeren på julaften, mens multekrem er vanlig lenger nord i landet. Andre viktige elementer i den kulinariske juletradisjonen i Norge inkluderer klementiner, lefse, sild og sylte med sennep.

Flytende tradisjoner

Holly

Holly.
Photo: Marte Kopperud - Visitnorway.com

Noe skal man skylle ned alt dette med, og i Norge sverger mange til to tradisjonstunge drikker: Øl og akevitt.  

Juleøl er mørkere, tyngre og ofte mer alkoholdig enn ølet som drikkes resten av året. I gamle dager var man pålagt å brygge sitt eget øl ved lov, fattig som rik, og å samles for å drikke ølet ble sett på som en hellig handling.

En følgesvenn til juleølet er akevitten, det krydrede nordiske potetbrennevinet som gir en velkommen motvekt til tung og mektig julemat. I Norge lagres akevitt på trefat, mens typen linjeakevitt gjennomgår en modningsprosess i løpet av en lang sjøreise der ekvator – linjen – krysses to ganger.

Nissen skal ha sitt 

Norsk folkemuseum

Norsk folkemuseum.
Photo: CH / visitnorway.com

Selv om den lubne, gavmilde og joviale julenissen har blitt en sentral en del av den moderne norske julefeiringen, var det en annen og mer lunefull skikkelse som preget høytiden da Norge var et bondesamfunn – fjøsnissen. 

Denne kortvokste, skjeggete karen gjorde man lurt i holde seg på godfot med. Han kunne nemlig hjelpe gården om han ble behandlet bra, men ta den frykteligste hevn – som å slå ihjel melkekua – om han var misfornøyd med tingenes tilstand.

Derfor satte man hver julaften ut risgrøt og hjemmebrygget øl til julaften – en tradisjon som fortsatt lever på gårder rundt i landet den dag i dag.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad