Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Lofoten Lofoten Lofoten
Lofoten Lofoten
Lofoten.
Photo: Snøhetta
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Snøhetta hedres. Blir luksushotellet i Lofoten deres neste hit?

Ny amerikansk prestisjepris til Snøhetta. Nå har Wall Street Journal fått arkitektkontoret til å fortelle sin historie – og viser bilder av de mange framtidige prosjektene.

Ad

Arkitekt- og designkontoret Snøhetta er tidenes mest profilerte norske i sitt slag, og bygg på CV-en deres inkluderer operaen i Oslo, Petter Dass-museet i Alstahaug og Viewpoint Snøhetta i Norge.

Internasjonalt har de blant annet gjort seg bemerket med biblioteket i Alexandria, minnemuseet over terrorangrepene 11. september i New York og San Francisco Museum of Modern Art.

Rett før helgen kunne Snøhetta plassere en ny pris i premieskapet – denne gangen som «årets innovatør» innenfor arkitektur – delt ut av Wall Street Journal.

Prisen ble overrakt av kunstner Laurie Anderson, og de var i gjevt selskap. Andre prisvinnere inkluderte The Weeknd (musikk), Melinda Gates (filantropi) og Tom Ford (film).

Prisen innebar også at Wall Street Journal spanderte hele seks sider på å fortelle selskapets historie i form av tekst og bilder. Denne videoen ble også laget til nettutgaven:

 

Her kommer det blant annet fram at arkitektkontorets filosofi er å ikke ha noen rød tråd eller ultimat designteori som preger alle arbeider. Snarere ønsker de å være uforutsigbare og tilpasse seg samfunnet der byggene deres skal bli til.

– Hvis man ikke bruker arkitektur til menneskehetens beste, hvorfor vil man da holde på med arkitektur?, spør gründer Kjetil Trædal Thorsen i videointervjuet over.

Han mener arkitekturen må virke til samfunnet og fellesskapets beste, framfor kun å tjene seg selv eller arkitekten som skapte verket.

Ett eksempel på Snøhettas visjon er Operahuset i Oslo, som definitivt er et slående vakkert bygg, men slett ikke så majestetisk og prangende som operabygg i en del andre land. I stedet er det inkluderende og funksjonelt, og skal inspirere til bruk – på taket kan man for eksempel gå tur eller sitte og sole seg.

Snøhetta har i dag kontorer i Oslo, Innsbruck, San Francisco og New York, der arkitektkontoret nå har fått ansvaret for en redesign av ikoniske Times Square, som skal bli ferdig i løpet av året.

I Norge er det knyttet særlige forventninger til luksushotellet Lofoten opera, som etter planen skal stå ferdig i 2020 (se bildet i toppen).

– Dette er noe vi virkelig ønsker velkommen til Lofoten. Det blir et nytt bein å stå på og noe som vi kan assosiere med Lofoten: Det beste stedet for de beste opplevelsene, sier Elisabeth Dreyer, turistsjef i Destinasjon Lofoten, til Dagbladet.

PS: Vet du hvordan Snøhetta kom fram til navnet sitt? Det første kontoret Kjetil Trædal Thorsen & co. hadde i Oslo, var rett over den legendariske brune puben Dovrehallen. Snøhetta er et av de høyeste fjellene i Dovrefjell.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad