Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En hvalrosskoloni på Svalbard.
BBC Blue Planet II.
Photo: Audun Rikardsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

BBCs naturfotografer var nylig på norgesbesøk, og fanget fantastiske scener til den nye storsatsningen Blue Planet II. I tillegg til majestetisk norsk natur viser opptakene dyreatferd som aldri før har blitt fanget på film.

Publisert: 27. oktober 2017

Den første dokumentaren i Blue Planet-serien ble en milepæl i sjangeren. 13 år senere – ved hjelp av den nyeste teknologien – søker BBCs prisvinnende fotografer dypere og lengre etter havets mysterier enn noensinne.

For å filme Blue Planet II har teamene vært på 125 ulike ekspedisjoner i 39 land i løpet av de siste fire årene, og norsk natur og dyreliv vil medvirke i hele fire av seriens totalt sju episoder.

BBC Blue Planet II
BBC Blue Planet II.
Photo: Rachel Butler / BBC NHU

Fanget enestående oppførsel

Spesielt oppsiktsvekkende var bildene BBC kom hjem med til seriens første episode, One Ocean. Her ser vi et uvanlig samspill som aldri før har blitt fanget på film: en ikke-fiendtlig interaksjon mellom spekkhoggere og knølhval.

I en pressemelding forteller produsent og lederen av teamet – Jonathan Smith – om den enestående opplevelsen. 

– Vi tilbrakte totalt 82 dager på location utenfor Vengsøya og i Andfjorden, og det har resultert i noen fantastiske opptak og historier. Knølhvalen er en skikkelig langpendler og har svømt helt fra Karibia til Nord-Norge for å finne mat, en tur som tar rundt tre måneder. Det er noen fascinerende oppførsler vi har fanget på film og vi gleder oss til å vise fram Blue Planet II for resten av verden, forteller Smith.

Ads

Nordic Choice Hotels - a different hotel company

Thon Hotels - with fantastic breakfast

Hurtigruten -  "The World’s Most Beautiful Sea Voyage"

Widerøe - the largest regional airline in Scandinavia

I opptakene ser vi knølhval og spekkhoggere samarbeide på sildejakt. I tett samspill jager de stimen sammen i en tettpakket ball, før fisken slås ut via kraftige haledask. Tore Haugen ved Havforskningsinstituttet forklarer den sjeldne atferden til Filter Nyheter: 

– Knølhvalens taktikk er å ringe inn byttet, silda, i overflaten. Men silda står ganske dypt i Kalfjorden, hvor dette skjer. Det spekkhoggeren gjør er å gå dypt og jage silda opp til overflaten. Så spekkhoggerne gjør jobben for knølhvalen. 

Et bredt spekter av norsk natur

BBC Blue Planet II
BBC Blue Planet II.
Photo: BBC
BBC Blue Planet II

BBC Blue Planet II.
Photo: Miles Barton / BBC NHU
BBC Blue Planet II

BBC Blue Planet II.
Photo: Rachel Butler / BBC NHU

Senere episoder vil blant annet vise Lundefugler på Hornøya i Finmark, mens en annen vil ha opptak av sjøstjerner og sjøpølser utenfor Bergen.

I seriens finale, Our Blue Planet, får vi også et håpefullt gjensyn med dyrene fra første episode. 

–  For 50 år siden var bestanden av gyteklar sild i Norge nesten utryddet grunnet overfiske, forteller Will Ridgeon, produsent av episoden.

– Dagens situasjon byr derimot på et inspirerende budskap om håp. Hvert år valfarter over én milliard sild inn i norske fjorder for å overvintre, før de gyter om våren. Når hundrevis av knølhvaler og spekkhoggere da samler seg for et skikkelig herremåltid, får vi se et av de beste spetaklene i havet.

Blue Planet II er presentert av Sir David Attenborough, og vil vises på BBC Earth søndager kl. 21.00 fra og med 29. oktober

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad