Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Truls (18) er verdensmester i dødsing - en merkelig form for stuping der risikoen for mageplask er overveldende. Mesterskapet får hvert år stor internasjonal oppmerksomhet.

Kanskje har du sett det på Youtube, der de mest populære videoene har flere hundre tusen visninger. Eller så har du lest om det i avisene - The Daily Mail er bare en av de internasjonale mediene som allerede har omtalt fenomenet.

Vi snakker altså om «dødsing», en amatørsport som - takket være internett - har fått enorm oppmerksomhet de siste årene.

En sport som, ifølge fjorårets verdensmester Truls Torp (18), bare kunne oppstått i Norge:

– Det er sånn nordmenn er. Vi er klin kokos alle sammen, sier han.

Dødsing

Døds er en uhøytidelig form for stuping som oppstod på slutten av 60-tallet.

VM er blitt arrangert hvert år siden 2008.

Dette er en amatørsport som ikke er registrert som en disiplin i Norges Svømmeforbund.

Ikonisk stupetårn

VM i «dødsing» oppstod i idylliske Frognerbadet på Majorstua i Oslo, bare et steinkast fra Vigelandsanlegget i Frognerparken.

Her er det et 10 meter høyt stupetårn, som har stått der siden badeanlegget åpnet på midten av 50-tallet. Stupetårnet er kanskje det mest kjente i landet - ikke minst på grunn av skildringer i flere kjente norske bøker og filmer.

Hvis du er usikker på hva døds er, kan det beskrives som en vågal og uhøytidelig form for stuping. Det finnes to varianter: I «klassisk døds» kaster man seg horisontalt ut fra stupetårnet med armer og ben strukket ut som en sjøstjerne, for så å trekke kroppen sammen som en reke i sekundet før man treffer vannet.

Den andre varianten er «fristil» hvor utøverne gjør elleville, akrobatiske triks før vannet fanger dem.

Hver sommer siden 2008 har verdensmesterskapet i dødsing blitt arrangert, og lørdag 19. august er det duket for et nytt mesterskap. 30 håpefulle finalister fra syv nasjoner står klare for å kjempe om verdensmestertittelen.

Dødsing.
Photo: Dag Oliver

– Drømmen er å beholde VM-tittelen

Truls Torp, som også har en egen dødsekanal på Youtube, satser alt på at han skal forsvare tittelen.

– Jeg har ikke gjort noe annet enn å dødse i sommer, forteller han.

Verdensmesteren har drevet med dødsing i to år. Det hele startet da han og noen venner bestemte seg for å prøve for moro skyld.

– Vi hadde hørt om VM i dødsing, men skjønte ikke helt hva det gikk ut på. Vi begynte å hoppe fra én- og tremeteren, og da skjønte vi at dette var veldig morsomt. Deretter avanserte vi opp til timeteren. Da var vi med i «gamet». Det er ti meter som gjelder!

Dødsing
Dødsing.
Photo: Dag Oliver

Tiltrukket av dødsemiljøet

Så hva får egentlig en sunn og frisk 18-åring til å kaste seg ut i fritt fall, hvor risikoen for dundrende mageplask er overveldende stor?

– Det som motiverer meg er miljøet og hvordan vi har det i våre dødsekretser. Vi reiser rundt i Norge og dødser på festivaler og stevner, og man føler at man er en gjeng. Du er med gutta, liksom, sier Torp smilende.

Han har ingen fasit på hvordan man vinner døds-VM, men tror at selvtillit og holdning betyr mye.

– Du skal være kul på timeteren. Og du skal vise at du eier luftrommet.

Dødsing
Dødsing.
Photo: Dag Oliver

Nasjonal identitet

Paul Rigault, «dødsegeneralen» i Det Internasjonale Dødseforbundet, tror det er to grunner til at nordmenn er så fascinert av døds.

– Det er jo en lavterskel-manndomsprøve som alle kan være med på. Man trenger jo bare timeteren og vann. Den andre grunnen er at Norge kanskje har savnet litt identitet i utlandet. Finnene har saunaen, men hva har Norge?

Rigault er én av tre co-gründere i Dødseforbundet, og har sett med egne øyne hvordan dødsing har spredt seg og underholdt folk i alle verdenshjørner. Dødsing har blitt viet oppmerksomhet i blant annet amerikanske, australske og japanske medier.

På grunn av den internasjonale oppmerksomheten, har Dødseforbundet valgt å strømme årets event på ekstremsportkanalen Fatstone.tv.

Dødsing

Tips til nybegynnere

Verdensmesteren Torp råder alle som er dødsenysgjerrige til å starte i det små, slik han selv gjorde.

– Sett deg et mål om at du skal hoppe fra timeteren en dag. Begynn med lavere høyder med noen klassiske døds og ta det derfra.

Han oppfordrer også nybegynnere til å være forsiktige i starten, fordi det kan fort bli en smertefull opplevelse å lande feil på vannflaten.

– Hvis man «drar seg inn» for sent, treffer vannet midt på magen, og det gjør ganske vondt, asså. Eller, det aller verste er når vannflaten treffer rett i pungen.

Dørene i Frognerbadet åpner lørdag klokken 16.00. 

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages