Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Finse 1222
finse 1222.
Photo: Finse 1222
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Nå blir Finse igjen til «Star Wars»-planeten Hoth

I 1979 ble Finse en ikonisk del av «Star Wars»-universet. Nå inviterer de til eksklusiv fest for fansen.

Ad

Kampscenen på is-planeten Hoth i «The Empire Strikes Back» fra 1980 har noen av «Star Wars»-filmenes mest ikoniske bilder – og de er fra Norge.

 

I 1979 dro nemlig Luke, Leia og Han (eller Mark Hamill, Carrie Fisher og Harrison Ford) til vesle Finse og den nærliggende isbreen Hardangerjøkulen for å skape en filmklassiker i bitende kulde og snøstorm.

Helgen 17.-19. februar skal dette markeres ved at det vesle hotellet Finse 1222, i sin tid vertskap for filminnspillingen, åpner dørene for Visit Hoth – en samling av «Star Wars»-fans som ønsker å feire filmens tilknytning til Norge.

– Vi hyller filminnspillingen mer enn filmen, sier prosjektleder Andreas Frølich.

Tidligere medlemmer av det norske filmcrewet vil være tilstede gjennom helgen og ha på egne gensere som signaliserer at de var med i 1979.

– Det er mange nordmenn som var med på innspillingen, og de lever i beste velgående. Så man kan gå rundt og prate og se på bilder fra filmen sammen med folk som jobbet på den.

Interessen for arrangementet er stor. Med litt over 100 sengeplasser er det begrenset hvor mange som kan delta, og plassene til årets feiring ble kjapt utsolgt.

– Det kommer til å bli en veldig sjarmerende festival, sier Frølich, som til daglig jobber som film- og reklameregissør.

Han fikk ideen til feiringen under sine årlige turer til Finse. Der la han merke til at stedet ikke hadde noen form for markering av da den legendariske filmserien la turen innom Norge.

Frølich, som beskriver forholdet til de tre første «Star Wars»-filmene som «en livslang kjærlighet» og opphavet til filminteressen, har også en personlig tilknytning til selve innspillingen på Finse.

– Min pappas fetter, Per Poppe, lagde jakkene som crewet brukte under innspillingen.

Andreas Frølich

Etter at en artikkel hos Dagbladet om Poppe fikk massiv interesse, blant annet på grunn av hittil ukjente bilder fra innspillingen, dro Frølich tilbake til Finse for å forhøre seg om muligheten for å få opprettet et museum.

– De sa de hadde skammet seg i årevis over å ikke ha gjort noe med «Star Wars», så «hva kan vi gjøre?»

Frem til et permanent museum kommer i stand har Frølich derfor tatt initiativ til en årlig feiring av det norske møtet med Hollywood, da en liten flekk på norgeskartet ble del av et av verdens største film-univers.

Feiringen starter allerede før gjestene ankommer hotellet. Da stjernene Mark Hamill og Carrie Fisher skulle reise til Finse i 1979, tok de toget.

NSB, som sponser arrangementet, har i den forbindelse satt opp et spesialdekorert tog som skal frakte gjestene over Bergensbanen til Finse.

Vel fremme kan gjestene dra på hundesledeturer til isbreen hvor deler av innspillingen skjedde, samtidig som både C3PO og R2D2 dukker opp sammen med norske 501 Nordic Garrison i sine «Star Wars»-kostymer.

Hovedgjesten under feiringen er Craig Miller, mannen som hadde jobben med å håndtere «Star Wars»-filmenes mange fans mellom 1977 og 1980 og var ansvarlig for å skrive autografen til Darth Vader.

– Han skal fortelle mange røverhistorier om hvordan han gjorde den første filmen kjent på et lite budsjett og hvordan de fulgte det opp da budsjettene økte, sier Frølich.

– Bjørn Jacobsen kommer også. Han var med som produsent fra det som da het FOX Norge. Bjørn var den som sa «hva med Finse?» og gjorde produksjonen oppmerksom på stedet, så vi har mye å takke ham for.

For et innblikk i hvordan helgen blir, følg Visit Hoth på Facebook.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages