Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Ona
Ona Lighthouse.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Tett på historien og havet – her overnatter de i nedlagte fyr

Omtrent 60 fyr langs norskekysten er i dag åpne for overnatting. Både blant nordmenn og turister er det økende pågang, melder NRK.

Ad

I 1655 ble det reist et fyr på Lindesnes-halvøya, på sydspissen av det norske fastlandet.

Det var den første av mer enn 200 fyrstasjoner som siden den gang har vært å skimte, til ulike tider – i tåke, uvær og nattens mørke – langs den langstrakte norskekysten.

I senere tid har teknologien seilt fra de tradisjonelle fyrene, og de er lagt ned eller blitt automatisert. Den siste statlige fyrstasjonen ble avbemannet i 2006.

Men fortsatt står de der. Ofte er de både idyllisk og dramatisk plassert, ut mot havet. Og de er blitt stadig mer populære reisemål.

Spesielt å overnatte i dem er en spennende og trendy form for ferie som stadig flere får øynene opp for. Det skriver NRK i helgen.

– Det er mange som tar kontakt og har spørsmål rundt fyra. Det har spesielt vært en økning i folk som vil overnatte. Dette gjeld både utenlandske turister og nordmenn, sier Ola Sendstad, daglig leder i Norsk Fyrhistorisk Forening, til NRK Møre og Romsdal.

Kystverket eier de fleste norske fyr og samarbeider med lokale foreninger og organisasjoner for å drifte dem. De tar imot besøk, selskap, omvisninger – og overnattinger. Andre er i privat eie og drives kommersielt.

Totalt er det rundt 60 norske fyr som er tilgjengelige for overnatting.

Audun Pettersen er leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

– Mange ønsker det spesielle og da er overnattinga en del av det. Det kan være et fyr, ei tretopphytte eller andre overnattingssteder i unike omgivelser, sier han til NRK.

I et fyr er du tett på naturkreftene så vel som historien – og vi ser definitivt hvorfor det appellerer.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad