Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Geiranger
Geiranger.
Photo: Ståle Frydenlund / elbil.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Tett på Norge med elektrisk bil

Å velge miljøvennlig er ikke alltid den enkleste løsningen. Til gjengjeld kan en elbil være det som gir ferien det lille ekstra.

Publisert 16. mars 2017

Ad

Elbil være et svært godt alternativ om du ønsker å feriere i Norge på mer skånsomt vis for miljøet. Men hvordan går du frem om man ikke eier elbil selv? Og hvor langt kan du egentlig komme på bare strøm i et langstrakt land som Norge?

For å ta selve bilen først: Utleiefirmaene Hertz, Avis og Sixt er blant dem som leier ut elbil i dag, selv om kommunikasjonsleder Petter Haugneland i Norsk elbilforening mener leietilbudet kan bli bedre.

– De har elbil-leiebiler, men ikke så mange og ikke overalt. Også er det dyrere enn å leie dieselbil, sier han.

Han peker imidlertid på et annet alternativ som kan være verdt å sjekke ut.

Nabobil er en ganske populær bildelingstjeneste hvor du kan leie elbil av privatpersoner.

Når du først har skaffet deg elbil, er skjærene i sjøen færre. Mens standard distanse før lading for elbiler ifølge Haugneland ligger rundt 15 mil, spretter det i disse dager opp ladestasjoner som paddehatter langs norske veier.

 

– Nå bygges det ut hurtigladestasjoner på alle hovedveier for hver femte mil, sier Haugneland.

– Det er fremdeles noen huller, men hele nettverket skal stå ferdig i løpet av året. Det er også stadig flere hoteller som tilbyr lading, slik at du kan overnatte og starte dagen med fullt batteri.

For å finne ladestasjonene, kan du ta en titt på kartet til for eksempel Ladestasjoner.no. Det finnes også flere apper, som LadeNå! og Ladestasjoner, som begge er tilgjengelige både for Android og iOS.

Winter charging in Oslo. #EV #elbil #charging #elbilforeningen #evnorway #snow

Et innlegg delt av Norsk elbilforening (@elbilforeningen)

For å kunne bruke ladestasjonene langs veien, er det viktig å ha registrert seg som kunde hos de største tilbyderne på forhånd, siden betaling gjerne skjer med ladebrikke eller sms.

– De to store nasjonale operatørene er Grønn Kontakt og Fortum. Sjekker du med dem, har du ganske god dekning.

I sum er det ikke til å komme unna at miljøvennlig elbil-ferie krever litt mer innsats og planlegging enn en vanlig bilferie.

Til gjengjeld kan det hende at selve ferien blir mye bedre. Haugneland trekker spesielt frem et prosjekt i Geiranger og Flåm, hvor selskapet eMobility leier ut Renaults toseters elektriske bil/moped-hybrid Twizy til turister.

– Da kan du kjøre uten motorstøy i naturskjønne omgivelser. Det gir en helt annen naturopplevelse enn å sitte på buss eller å kjøre dieselbil, sier han.

I 2015 fikk foreningen med seg over femti elbiler på tur i Geiranger for å vise at elbiler også har noe for seg utenfor byene, noe du kan se i denne videoen.

 

Samtidig som det kan by på en mer harmonisk naturopplevelse, er det også et mer bærekraftig reisealternativ enn cruisebåter og turistbusser, ikke minst med tanke på luftforurensing.

– Det å kjøre utslippsfritt er et bidrag til lokalmiljøet, sier Haugneland.

Er du først i Geiranger, anbefaler han også å teste ut en av elsyklene som leies ut av Hotel Aak. De kan gi god drahjelp i kraftige motbakker om du for eksempel skal ta deg en tur oppover Trollstigen.

– Det har jeg selv prøvd. Å sykle opp Trollstigen med elsykkel var utrolig gøy. Da får man enda mer ut av naturopplevelsen, uten å slite seg helt ut på vei opp.

For dem som satser på elbilferie på norske veier, anbefaler han generelt å ha i mente at elbilenes rekkevidde går ned om man velger motorvei og høy fart.

– Det kan være greit å velge kystruter med lavere gjennomsnittsfart. Da kommer du lenger og opplever også Norge på en annen måte, sier Haugneland.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages