Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Morten Rustad
Morten Rustad.
Photo: Morten Rustad
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Timelapse i 8K – har Norge noen gang vært vakrere?

Morten Rustad er tilbake med sin mest omfattende film hittil – et helt år med norsk natur, kondensert til sju minutter.

Ad

– Jeg er litt kjørt i hodet, merker jeg.

At Morten Rustad kjenner det litt i kroppen akkurat nå, er fullt forståelig. Han har nettopp fullført en film på sju minutter som har krevd ett år med planlegging, ett år med fotografering og fire måneder med intens redigering. Det er sistnevnte han føler på nå.

– Jeg har prøvd å dra ut i marka på morgenkvisten for å få lufta hodet litt, men det er godt å være ferdig.

Med «Seasons of Norway» ønsker Rustad å vise frem hele landet gjennom de ulike sesongene. Her finner man store opplevelser som trollbindende nordlys og mektige fjorder hånd i hånd med epletrær i blomst og snø som smelter i møte med våren.

 

Rustad har tidligere snakket med Visit Norway om timelapse, en fototeknikk hvor man setter sammen en lang rekke stillbilder til bevegelig film. Han har fått internasjonal oppmerksomhet for flere nydelige timelapsevideoer fra norsk natur, slik som denne:

 

Og denne:

 

Den nye filmen hans er i samme sjanger, men er mer omfattende enn noe han har gjort tidligere. Gjennom et helt år har Rustad reist gjennom mesteparten av Norges fylker, fra Telemark i sør til Finnmark i nord. Den beste opplevelsen var da han tilbragte noen vindstille dager i nesten 30 varmegrader helt alene ved Lovatnet i Sogn og Fjordane. Her kunne han lese en bok i hengekøya eller bade mens automatikken i fotoapparatet gjorde jobben sin.

– Det er et av Norges kanskje vakreste vann, kjent for det blågrønne isbrevannet. Når du i tillegg får så bra vær, er det lite som kan slå det. Dette var i slutten av mai, så det var heller ikke andre folk der. Jeg fant en hemmelig liten flekk på nedsiden av veien med en liten skog og en liten strand jeg hadde helt for meg selv. Og så sov jeg bare i hengekøya.

Wanna see how a typical day as a time-lapse photographer is? Check out the full video on my Facebook or YouTube!

En video publisert av Morten Rustad (@morten.rustad)

 

Filmen ble sluppet på nett denne uken og har foreløpig bare 6 000 treff på YouTube. Det er altså et godt stykke igjen om den skal slå Rustads største suksess så langt – «Norway – A Time-Lapse Adventure» – med sine snart 3,8 millioner treff.

– Denne er nok litt smalere enn den forrige jeg lagde, fordi den er litt lenger og krever litt mer av seeren. Målet for meg er ikke at like mange skal se den, men at de som ser den får en bedre opplevelse.

Med over tusen tomler opp og ingen ned, samt 232 overveldende positive kommentarer fra mennesker fra hele verden, kan det virke som om han har lykkes med den ambisjonen. Og filmen burde ha en viss levetid – den er nemlig produsert i 8K, et format som er 16 ganger større enn HD og som de færreste har skjerm til å se.

– Men 8K-skjermer kommer snart, og da er det greit å ha noe materiale ute.

Den voldsomme oppløsningen var en del av årsaken til at redigeringsprosessen, hvor hvert bilde møysommelig måtte settes sammen på to kraftige datamaskiner, ble såpass slitsom.

– Det er spesielt tidkrevende når du skal fikse hvert eneste bilde, og det tar to sekunder før bildet kommer opp klart.

Som i de tidligere filmene sine har han samarbeidet med komponist Jogeir Daae Mæland om både musikk og lydspor, noe man kan lære mer om i denne bakfilmen.

 

Hva som er neste prosjekt for Rustad vet han ikke ennå. Kanskje tar han en tur utenlands. Men:

– Det finnes alltids nye plasser å se i Norge også.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad