Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Lonely Planet rangerer den norske hovedstaden blant Europas fem beste byer for kaffe akkurat nå. Norges beste barista mener det er fullt fortjent.

Publisert: 25. juli 2018

Nordmenn er et folk som drikker kaffe. Mye kaffe.

I hele verden er det kun finnene som setter til livs flere kopper av den svarte, oppkvikkende drikken hver dag. Den voksne, kaffedrikkende nordmannen nyter gjennomsnittlig 3,6 kopper kaffe daglig, noe som totalt utgjør 12 millioner kaffekopper på landsbasis hver dag. 

Likevel: Det er først i nyere tid at den norske kaffen har tatt steget fra nyttedrikk til kulinarisk delikatesse, på linje med eksklusiv vin og gourmetmat. Noe har skjedd. Og det har skjedd i Oslo, som Lonely Planet har kåret til et av de fem beste stedene for kaffe i Europa.

Jobbet med heltene

Tom Kuyken er opprinnelig fra Belgia, men i to og et halvt år har han bodd i Norge og jobbet hardt med sin store lidenskap – kaffe.

Og arbeidet har gitt resultater. Den unge baristaen har allerede hanket inn to prestisjetunge titler – NM-gull i Brewers Cup og Aeropress Championship – og representerer det norske kaffelandslaget i konkurranser i Brasil og Australia.

Tom Kuyken

Tom Kuyken.
Photo: Marius Asp

Kuyken, som til daglig jobber på Java på St. Hanshaugen i Oslo, valgte seg bevisst den norske hovedstaden for å ta håndverket sitt et sted videre.

– Jeg søkte meg aktivt mot Oslo, ja. I Belgia er det å jobbe med eksklusiv kaffe veldig nisjepreget, så det var en lettelse å kunne jobbe et sted der folk skjønner hva du holder på med. Kaffemiljøet her er lite og inkluderende, og jeg fikk sjansen til å jobbe med noen av heltene mine og fortsette å lære.

Dypt rotfestet i kulturen

Kaffens kulturelle transformasjon fra nyttedrikk til delikatesseprodukt betegnes gjerne som «den tredje bølgen».

– Da den tredje bølgen kom, var Oslo allerede et skritt foran. Nordmenn er tradisjonelt ivrige kaffedrikkere, med en forkjærlighet for lysere brenning og syrligere smaker. 

Kuyken peker lattermildt på at det norske språket har et eget, eiendommelig ord for suget etter en kopp med noe varmt og godt i:

– «Kaffetørst»!

Flaneur, Oslo

Flaneur, Oslo.
Photo: CH / visitnorway.com

– Så rotfestet er kaffen i kulturen. Jeg elsker alle sidene ved den norske kaffekulturen – både som en deilig drikk i en vakker bar servert av en vennlig barista, og som noe jeg nyter i en god samtale med en venn.  

At kaffe har blitt en spesialitet parallelt med fremveksten av «det nye nordiske kjøkken» er ingen tilfeldighet, forteller Kuyken.

– Kaffen på berømte nordiske restauranter som Maaemo i Oslo og Noma og Manfreds i København har virkelig stor betydning. De fleste som arbeider profesjonelt med kaffe er også veldig interessert i gastronomi. Personlig er jeg opptatt av naturvin og vegetarisk cuisine.

Jevnt høyt nivå

Java, Oslo

Java, Oslo.
Photo: Anders Husa / Visit Oslo

Tom Kuyken er opptatt av god kaffe, men han er ingen snobb av den grunn. Tvert imot er han imponert over det jevnt gode nivået på den norske kaffen. 

– I Norge er det penger til å kjøpe inn god kaffe. Det er flere store kjeder som kjøper og brygger kvalitetskaffe, blant annet Stockfleths og Kaffebrenneriet. 

For de største smaksopplevelsene anbefaler han imidlertid de mindre og mer uavhengige kaffebarene i Oslo.

Tim Wendelboe, Fuglen, Java og Supreme Roastworks. Disse stedene er alle mangfoldige og interessante på hvert sitt vis, i motsetning til i en by som London, der mange kaffebarer bruker samme brenneri og har samme DNA.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages