Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Andenes
Andenes.
Photo: Foto: Marten Bril, Sea Safari Andenes/Visit Andøy
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

- Turister gråter etter å ha sett hval i Nord-Norge

Reiselivet i Nord-Norge opplever en stor opptur for tida. At Norge har gjenfunnet seg som hvalnasjon anses å være en viktig del av forklaringen.

Hvalen. Denne mytiske skapningen har en magnetisk tiltrekningskraft på oss mennesker. Og selv om fangst av hval ikke er en veldig stor inntektskilde for landet lenger, er hvalen likevel i ferd med å bli stadig viktigere for oss på andre måter.

Nylig hadde The Telegraph en større sak om de beste stedene i Europa for å se hval, og der ble tettstedet Andenes viet særlig oppmerksomhet. Den britiske avisa hadde sendt zoolog og BBC-programleder Mark Carwardine til Andenes, og han rapporterte med stor glød om mulighetene for hvalsafari:

- Mange av innbyggerne på dette billedskjønne norske stedet kan se hval fra senga, kjøkkenbenken og skrivebordet. Alt de trenger å gjøre er å se opp, og der er de - like utenfor kysten, skriver Carwadine.

 

Det har vært arrangert hvalsafari i Andenes siden 80-tallet, og fiskeværet er ansett for å være et av stedene med best muligheter for å se hval nært land. Carwadine observerte flere hvalarter på sine turer:

- På de fleste turene så vi hval som kom til overflaten for å ånde bare minutter etter at vi hadde forlatt havnen. Vi så spekkhoggere som patruljerte kystlinja i grupper, tungtpustende knølhval som svømte to og tre sammen, gjenger av store finnhval, og - i dypere hav lenger ute - spermhval som trakk pusten etter dype dykk i den kalde, mørke fjorden, skriver han.

Det er imidlertid ikke bare internasjonal presse som har fokus på hvalkikking i Norge for tida. Dagens Næringslivs magasin D2 hadde fredag hvalen og dens betydning for turismen i Norge som sin hovedsak. Her kom det blant annet fram at Hvalsafari AS i Andenes har økt omsetningen med 400 prosent på ett år.

Samtidig har antallet hotellbesøk i Nord-Norge fra utenlandske gjester økt med 25 prosent i 2015 sammenliknet med 2011. Og både Tromsø flyplass og Evenes har plutselig begynt å motta forespørsler om landingstillatelse fra private jetfly.

Hvalsafari er nemlig en aktivitet som også appellerer til pengesterke turister. Men slett ikke bare:

- Mange aktører her oppe forteller om turister som er overveldet av følelser etter at de har sett hval på nært hold. Det er mange som gråter. Det er dyr vi nesten utslettet som nå vender tilbake, og det blir flere og flere av dem i norske fjorder. Min hypotese er at det oppleves for noen som en slags tilgivelse, sier Britt Kramvig, professor ved Instiutt for reiseliv og nordlige studioer ved Norges arktiske universitet, til Dagens næringsliv.

Sosialantropolog Eugene Guriby har forsket mye på forholdet mellom mennesker og dyr, og ser populariteten til hvalsafarier som et tegn i tida.

- Naturen i seg selv er blitt den nye dyrehagen. Det å søke nærkontakt med ville dyr er blitt en ny industriarena. Man vil ikke lenger ha glass og gitter, sier han til Dagens næringsliv.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages