Skip to main content

Slik fotograferer du nordlyset

I nord kan du se nordlys fra fjellsidene, fjæresteinene og vidda – eller gjennom glasstaket på en varm iglo. Du kan også dra ut på «bøljan blå», for eksempel med Hurtigruten, der du kan oppleve nordlyset fra observasjonsdekket. Uansett hvor du velger å se det fra, ikke glem kameraet!

Nordlysfoto trinn for trinn – fotografens tips

Den 27 år gamle fotografen Christian Hoiberg har lang erfaring med å forevige nordlysets forbigående skjønnhet i bilder.

– Å fotografere aurora er egentlig ikke så vanskelig når du har litt generell kunnskap om kameraet ditt. Det vanskeligste er faktisk å finne henne, hun er en luring, sier han.

Her er Christians tips til alle som vil ta bilder av nordlyset.

1. Hold deg unna lyskilder

Nei, ikke nordlyset, selvsagt – men alt lyset i byene. Står du for nærme lyskilder, blir ikke bildene så bra. Gå ut av sentrum og finn et sted hvor det er litt mørkere rundt deg. I tillegg er det viktig å slå av blitsen! Sjansen for å få til det perfekte Instagram-bildet er også mye større dersom du blir med en nordlysguide, siden de kjenner alle de beste utsiktspunktene.

2. Følg med på vær- og nordlysvarsel

Husk å sjekke værmeldingene (skyfri himmel er det beste) og nordlysprognosene (så du vet når aurora mest sannsynlig viser seg). Se for deg at du sitter ved bålet med en varm kopp kaffe, klar for å se det kuleste lysshowet i verden – også begynner det å regne. Ikke akkurat det vi kaller drømmeforhold? Det kan være lurt å melde seg på en nordlystur, siden guidene kjenner de lokale forholdene godt.

For enkel tilgang på farten, last ned nordlysvarselet NorwayLights for iPhone, Android eller Windows.

3. Kle deg godt

Husk at vinteren i Nord-Norge kan være skikkelig kald. Skjelvende hender og frosne fingre er ikke til mye hjelp når du skal prøve å ta et fint bilde, så pakk deg inn i flere lag med klær. Det gjør ikke noe om du ser ut som Michelin-mannens litt rundere søskenbarn – aurora er stjernen i bildene dine uansett.

4. Sørg for at kameraet står stødig

Noen vil si at uklare bilder er «kunstneriske», men det er kanskje ikke akkurat det du er på jakt etter denne gangen? Bruk kamerastativ, så unngår du at bildene ser ut som de ble tatt i et litt for festlig lag. Hvis du ikke har stativ, kan du bruke en stor stein, panseret på en bil eller noe annet som sørger for å holde kameraet støtt. Selvutløser eller fjernutløser er også gull verdt, for å unngå at kameraet beveger seg.

5. Bruk manuelle innstillinger

Ja, automatiske innstillinger gjør livet lettere – men de fungerer ikke optimalt når du skal fotografere nordlyset i mørket. I verste fall får du ikke med aurora på bildene i det hele tatt.

Det er ingen fasit på hva som er de rette kamerainnstillingene for nordlysfotografering. Det vil variere med tid og sted, og fra kamera til kamera. Manuelle innstillinger er likevel det beste alternativet, siden du da kan justere fokus, lukkertid, ISO og blenderåpning. Du bør derfor gjøre deg kjent med kameraets innstillingsmuligheter før du reiser.

Les mer om kamerainnstillinger i faktaboksen til venstre.

6. Mobilkamera? Last ned den rette appen

Lurer du på hvordan du kan ta bilder av nordlyset med smarttelefon? Resultatene blir nok ikke helt de samme, men det er håp. Du kan få noen gode bilder dersom du laster ned kamera-apper som gir deg flere valgmuligheter for de ulike innstillingene, som lukkertid. Eller kanskje du har en telefon med kunstig intelligens, som hjelper deg å ta bilder når det er mørkt?

De beste forholdene når du skal fotografere nordlys med mobil, er måneskinn og et nordlys med så sterke farger at det nesten slår deg i bakken. For flere tips, se faktaboksen over bildekarusellen.

7. Få med mer enn nordlys på bildet

Mange peker kameraet rett mot himmelen når de ser nordlyset. Og nordlyset er magisk, så det er ikke så rart – men du trenger mer for å skape den rette stemningen i bildet.

Det flotte landskapet i Nord-Norge er den perfekte rammen. Plasser majestetiske fjell i bakgrunnen og en strand eller et bål i forgrunnen. Sist, men ikke minst, sørg for å lage plass til aurora i toppen av bildet. Så er det bare å vente tålmodig på lysshowet. For å få med alt dette i bildet ditt, er vidvinkelobjektiv det beste objektivet å bruke til nordlysfoto.

Riktig sted til riktig tid

Naturen sørger for lyset, og du har kameraet. Tid for fotoshoot! Sett kursen mot Nord-Norge, som ligger nærmest den såkalte nordlysovalen. Derfor er det lettest både å oppleve nordlys og å få tatt beste bildene nord om du beveger deg nord for polarsirkelen. Aurora kan danse over himmelen når som helst når himmelen er mørk, fra september til april.

For å være sikker på å få mest mulig ut av opplevelsen og hjelp til å stille inn kameraet riktig, kan du melde deg på en guidet nordlystur.

Hvis du vil se nordlys fra sjøen, kan du booke en tur med Hurtigruten, som seiler rett under nordlysbeltet. Den har til og med nordlysalarm, slik at du ikke går glipp av det storslåtte showet selv om du ligger og snorker når aurora bestemmer seg for å ta en dans.

Fang lyset i mørketiden

Mange tror at mørketid betyr at det er like mørkt som midt på natten, hele døgnet. Bortsett fra i en periode på Svalbard, er dette ikke tilfelle. Solen holder seg ofte rett under horisonten i store deler av Nord-Norge på dagtid, og i Lofoten er den bare borte i rundt fire ukers tid rundt solsnu 21. desember.

Det betyr at man kan oppleve de vakreste lysspill på skyene og fjellene, siden solen lyser dem opp nedenfra, som i en lang solnedgang. Før natten kommer, kan du også oppleve den magiske blåtimen, som bader landskapet i et intenst, koboltblått lys.

Alt i alt byr "mørketiden" på mange timer med et helt unikt drømmelys for fotografer. 

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt