Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Kraftkar
Kraftkar.
Photo: Per Kvalvik
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Verdens beste ost er norsk

Kraftkar slo verdenseliten i VM i ost.

Ad

Onsdag gikk VM i ost av stabelen i spanske San Sebastian, og nok en gang ble verdens beste ost kåret.

Og vinneren heter hverken Roquefort, Camembert eller Stilton. Den heter Kraftkar og er produsert av det vesle ysteriet Tingvollost på Nordmøre.

Arrangør The Guild of Fine Food beskriver finalen som “overraskende og emosjonell”, med vill feiring idet det ble klart at lilleputt-utfordreren tok hjem flest poeng fra dommerpanelet, foran nesa på to spanske forhåndsfavoritter.

Kraftkar er en blåskimmelost, og den fikk særdeles pen skryt av dommer Nick Trioros fra Canada:

– Muggen i denne osten er veldig pent utviklet. Den er jevnt fordelt. I tillegg er strukturen god: Når den smules opp får du en myk kremaktig følelse.

Ifølge arrangørens nettside var Tingvollost-styreleder Gunnar Waage tårevåt da han tok imot utmerkelsen.

– Det er ikke til å tro. Vi har laget ost i rundt ti år. Vi er en liten familie midt i Norge som prøver å gjøre vårt beste hver dag. Vi står opp tidlig og legger oss sent.

Også for daglig leder Egil Smith-Meyer kom seieren svært overraskende.

– Jeg trodde det var fullstendig uoppnåelig, sier han til NRK.

– Her snakker vi om de store ostene alle kjenner til. Det er surrealistisk at vi har vunnet. En ser alltid opp til dem som er best i klassen. Nå står vi der plutselig selv og har banket verdenseliten ned i støvlene.

Gunnar Waage
Gunnar Waage.
Photo: Tingvollost

Slik Meyer (som var i ferd med å legge barna hjemme i Norge da osten vant) beskriver det til avisa Tidens Krav var det nesten ved en tilfeldighet at Kraftkar vant.

Tingvollosts styreleder Gunnar Waagen var på studietur med en delegasjon fra Norsk Gardsost i Spania, og de bestemte seg for å ta en tur innom konkurransen.

– Så blir Gunnar ropt opp som supreme champion.

Som om det ikke var nok å vinne VM hadde Kraftkar nok et ess i ermet den påfølgende dagen i konkurransen. Gunnar Waagens datter, ostebonde Kristin Waagen, forteller:

– I dag ble Kraftkar også kåret til Champion of Champions – det vil si den beste osten gjennom tidene. Så dette blir bare bedre og bedre.

Dermed ser Kraftkar ut til å leve opp til navnet sitt, som ifølge Matmerk er hentet fra mytene om drengen Tore Nordbø, som skal ha vært så ekstremt sterk at det ble betegnet som overnaturlig.

Kraftkaren skal også ha vært så stor at han måtte gå sidelengs inn gjennom døra til folk.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages