Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Munchies in Norway
Munchies in Norway.
Photo: Vice Media
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Vice går på jakt etter den norske smaken.

Publisert: 27. september 2017

Interessen for den såkalte “new nordic cuisine” – tradisjonsbevisst og råvaresentrert mat med sterk lokal forankring – ser ikke ut til å bremse med det første. Tvert imot.

I disse dager er den norske matkulturen gjenstand for en serie produsert av MUNCHIES, matkanalen til det nordamerikanske mediehuset VICE, som er en av verdens ledende produsenter av hipt livsstilsstoff.

Det har blitt fem varme, levende og morsomme portretter av menneskene, maten og naturen i Norge.

Til hjertet av tradisjonen

Programlederen for serien, Halaigh Whelan-McManus, er ingen hvem som helst i det norske kjøkkenet.

Iren arbeider i det daglige som sous chef på Maaemo, den eneste restauranten her til lands som har hanket inn tre stjerner i den prestisjetunge Michelin-guiden. Og i starten av serien får han følgende råd av sjefen sin, Esben Holboe Bang:

– For jobben du gjør her er det nærmest essensielt at du greier å dekode landet du er i. Få det under huden!

Halaigh Whelan-McManus
Halaigh Whelan-McManus.
Photo: Vice Media

Havets skatter  

I første episode av MUNCHIES Guide to Norway går turen til Frøya, der han får være med på dykking etter en av de virkelige delikatessene i vårt hjemlige spisskammer – kamskjell.

Etter et ujålete måltid hjemme hos den tyske kamskjelldykkeren Frank Ballack tas vi med til en som skaper kunst av sjømat – Roger Asakil Joya ved Sabi Omakase i Stavanger, som har sørget for landsdelens eneste Michelin-stjerne.   

Whelan-McManus avlegger – naturligvis – også den nordnorske perlen Lofoten en visitt. Her stifter han nærmere bekjentskap med en annen krabat som er unik for våre farvann – skreien, torsken som vokser opp i Barentshavet og trekker inn til norskekysten for å gyte.

Sammen med landsmannen Roderick Sloan dykker han etter kuskjell, som kan bli over 500 år gamle, og han får også prøve lokal tang som smaker trøffel.
 

Husmannskost i fjellheimen

Norge er imidlertid mer enn bare hav. Fjell har vi også nok av, og Halaigh får med seg eventyrer Randi Skaug – den første norske kvinnen som besteg Mount Everest – på turen opp til en snødekket og forblåst Preikestolen.

I proviantsekken til Skaug finner vi energirik husmannskost som lefse, raspeball og reinsdyrhjerte – det sistnevnte med en distinkt eim av kuruke, men med delikat smak, ifølge den tapre programlederen. Vår mann får også testet nervene som skihopper under VM i Trondheim – heldigvis har han vafler med brunost å søke trøst i.    


Lenger nord, i Karasjok, stifter programlederen nærmere bekjentskap med den samiske reinkulturen.

Sammen med den unge reinpasseren Jon Mikkel får han ta del i prosessen fra fangst til middagsrett, med blodpølser og reintunge på menyen inne i den tradisjonelle lavvoen – og nordlyset som visuell dessert.

“En av de viktigste opplevelsene i mitt liv”, forteller en storøyd Halaigh. Og da har han ikke engang rukket å smake på kongekrabben i Nesseby.

Svart kaffe og black metal

Tross alle de vakre omgivelsene som presenteres gjennom serien: Matkulturen lever i beste velgående også i tettbygde strøk. På Grünerløkka i Oslo serveres landets beste kaffe hos Tim Wendelboe, verdensmesteren som nærmest egenhendig har endret nordmenns syn på den sorte drikken.

Reisen avsluttes på Pjoltergeist, den norske favorittrestauranten til Maaemo-sjef Esben Holmboe Bang, og på baren Kniven, der obskur black metal og kvalitetsøl utgjør to av grunnpillarene.


“Delicious” er trolig ordet Halaigh tyr til flest ganger i løpet av serien. Det er ikke spesielt vanskelig å skjønne hvorfor: Lykke til med å holde appetitten i sjakk mens du ser dette.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser