Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Norseman Xtreme Triathlon
Norseman Xtreme Triathlon.
Photo: Kai-Otto Melau
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Verdens mest etterlengtede triatlon går over Hardangervidda

Nok en gang har Norseman Xtreme Triathlon blitt stemt frem av internasjonale utøvere til Bucketlist Race of the Year.

Ad

For andre år på rad har det eksklusive norske triatlon-løpet Norseman Xtreme Triathlon blitt kåret til Bucketlist Race of the Year under den prestisjetunge konferansen Triathlon Business International i Houston i Texas.

Løpet, som går fra Eidfjord, over Hardangervidda og opp til Gaustadtoppen, ble stemt frem av triatlon-utøvere fra hele verden som konkurransen som befinner seg på toppen av ønskelisten deres.

– At lille oss tar innersvingen på for eksempel Iron Man Hawaii, triatlon-sportens vugge, og Challenge Roth, synes vi er ganske gøy, sier daglig leder Dag Oliver.

 

Historien bak løpet starter i 2003. En lys idé dukket opp i hodet på Norseman-grunnlegger Hårek Stranheim da det så som mørkest ut. Triatlon, som var stort på starten av 90-tallet, hadde nemlig havnet i en bølgedal rundt årtusenskiftet. Og Norge var ekstra hardt rammet, det var nesten ingen som drev med sporten lenger.

– Siden triatlon lå nede med brukket rygg i Norge, skulle han skape noe som var så røft og sprøtt at selv tyskerne ville være med på det, og slik gjenoppbygge triatlon i Norge. Og det har vi klart.

Den opprinnelige internasjonale konkurransen er IronMan Hawaii, med 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og 42,2 kilometer maraton.

Ideen om et norsk tilsvar kom da grunnleggeren av løpet, Hårek Stranheim, satte seg ned med et norsk kart og lette etter en rute for et langdistanseløp.

– Han må ha hatt en eureka-opplevelse da han oppdaget at det var nøyaktig 180 kilometer fra Eidfjord til Austbygde i Tinn, sier Oliver.

– Og fra campingplassen i Austbygde til Gaustadtoppen er det nøyaktig 42,2 kilometer. Han hadde funnet triatlon-løypa naturen skapte.

Dette er en triatlon som kan foregå under ekstremt skiftende værforhold, fra regn og tåke på Hardangervidda til stekende sol over veien til Rjukan og opp til den (forhåpentligvis) svale finalen på Gaustatoppen.

– Vi er tydelige med våre deltakere på at de får kaldt vann og masse vær. De går gjennom fem forskjellige klimasoner på én sensommerdag, sier Oliver.

Kaldest er det gjerne i starten.

– Temperaturen i Eidfjord er ofte utfordrende. Har vi dårlig vær en sommer, blir det kaldt i fjorden. Har vi veldig bra vær, blir det også kaldt, på grunn av smeltevannet.

Konkurransen, nå inne i sitt femtende år, er for lengst en internasjonal suksess. På Facebook-sidene har tidligere deltagere lagt igjen begeistrede meldinger, alt fra amerikaneren som skriver «Beste løpet på jorda! En av de beste dagene i livet mitt!» til dansken som nøyer seg med å skrive «kult – og kaldt :)».

I år hadde løpet 3 650 søkere, men siden 2003 har det vært begrenset til 250 deltagere. Delvis på grunn av sikkerhet, delvis på grunn av miljøet – Oliver og kollegene ønsker å etterlate seg minst mulig fotavtrykk i den lokale naturen.

Når søknadene er inne, plukkes deltagerne ut gjennom et lotteri. I år har konkurransen deltagere fra 43 land, alt fra supermosjonister og proffe triatleter til vanlige mennesker som har satt seg ekstra høye mål.

– De raskeste fullfører på rundt ti og en halv time, sistemann er normalt i mål på rett under 20 timer.

– Er det mange som ikke fullfører?

– Veldig få, gjennomsnittet er under fem prosent. Det henger sammen med at de vet tidlig at de får plass, og at vi bruker mye tid på å forberede dem på hva de kan oppleve. Ikke bare kondisjonsmessig, men også med tanke på å svømme i vann som er nede i 11–12 varmegrader. Og når sjansen for å få en plass er under ti prosent, forbereder du deg ordentlig.

Målet i år er å ta løpet et hakk videre i form av Norseman LIVE, en direkteoverføring på nett.

– Kall det idrettens slow-tv. I snitt har vi hatt 50 000 som følger gps-sporingen vår på Facebook og nett, så nå ønsker vi å gi dem litt mer gjennom levende bilder i opptil 20 timer.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad