Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En folketom Preikestolen sett fra siden.
Preikestolen.
Photo: Grim Berge/Natural Light
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Mellom 7. og 9. november vil over 100 filmfolk okkupere Rogalands største turistattraksjon, som dermed vil være stengt for publikum.

Publisert: 25. oktober 2017

Tom Cruise er kjent for å gjøre sine egne stunts, i langt større grad enn andre Hollywood-stjerner. 

Fra halsbrekkende fjellklatring i Utah til rappellering langs fasaden av verdens høyeste skyskraper: både skuespilleren og Mission Impossible-serien er kjent for sine spektakulære og risikable actionscener. 

Og nå får Cruise virkelig brynt seg. Snart går han i gang med filming på Preikestolen - en av Norges mest spektakulære og besøkte turistattraksjoner.

Tom Cruise
Tom Cruise.
Photo: UIP

– En fin eksponering

Hvorfor akkurat Preikestolen har blitt valgt ut som innspillingssted for filmens dramatiske avslutning er ikke noe mysterium. 

Den 25 × 25 meter brede fjellhyllen troner 604 meter over majestetiske Lysefjorden, og har blitt kåret til et av verdens vakreste utsiktspunkter av både BBC og Lonely Planet. 

– Vi håper det blir en fin eksponering for både Preikestolen og området, sier Audun Rake - daglig leder i Stiftelsen Preikestolen.

På denne tiden av året tar mellom 100 og 200 mennesker turen til preikestolen daglig. I fem dager før innspillingen begynner vil det være mulig å gå nesten frem til hyllen - hvor riggingen foregår - men under selve innspillingen med Tom Cruise vil området stenges fullstendig av for publikum. 

Rake sier at vaktholdet har blitt forsterket i denne perioden for å kontrollere trafikken.

– Gjestene vil ledes frem til et punkt hvor de kan få utsikt over dal og fjord, men selve Preikestolen vil forbli stengt i denne perioden.

Ikke væravhengig

At været blir godt i starten av november er på ingen måte gitt, og da en Hollywood-delegasjon fra Paramount Pictures nylig var på befaring blåste det så mye at de måtte gå til fots i stedet for å ta helikopter. 

Rake tror derimot ikke moderate mengder vind eller regn vil sette særlig kjepper i hjulene. 

– Slik jeg forstår det vil ikke ruskevær ha særlig påvirkning på filmingen, sier han. 

Scenen som skal spilles inn vil angivelig utgjøre de siste minuttene av Mission Impossible 6. Akkurat hva den innebærer er foreløpig uklart, men valget av omgivelser sier jo sitt. 

– Det er ikke vanskelig å se for seg at noen vil henge utfor kanten på et punkt, sier Rake.

Økt interesse

Turister nyter utsikten over Lysefjorden fra Preikestolen
Preikestolen in Ryfylket.
Photo: Terje Rakke / Nordic Life / regionstavanger.com

Filmen får inntil 6.3 millioner kroner i insentivtilskudd fra Norsk Filminstitutt, og det er forventet at eksponeringen vil føre til et økt antall besøkende til Preikestolen. 

– Vi forventer en økt interesse etter filmens premiere, men ikke som en langsiktig effekt. En dobling av turgåere blir det nok ikke snakk om. Det er heller ikke ønskelig, sier Rake. 

Det er ikke første gang Preikestolen har blitt brukt til filminnspilling. Blant annet har Bollywood vært på besøk for noen år tilbake, men dette blir første gangen Rake og organisasjonen hans gjester en produksjon av denne størrelsen. 

– Det blir veldig spennende, sier han.

– Erfaringene vi gjør oss de neste ukene vil danne mye av grunnlaget for strategiske beslutninger fremover. 

Innspillingen utsatt

Innspillingen skulle først ha vært i september, men Cruise’ hang til å gjøre egne stunts fikk et litt uheldig utslag da han hoppet mellom to bygninger i London, smalt rett i en vegg og brakk ankelen i sommer. 

Regissør Christopher McQuarrie uttalte til avisen The Guardian at  Cruise trengte tid til å hente seg inn etter ulykken, men at alt lå til rette for at både skuespilleren og produksjonen snart skulle være tilbake på rett kurs. 

– Han er i bedre fysisk form enn han har vært på noen av filmene vi har jobbet med de siste ti årene, sa regissøren. 

Fem uker senere var Cruise på beina igjen.

Hvordan det hele blir seende ut på det store lerretet skal vi etter planen få se i august 2018.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad