Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fem meter under havoverflaten utenfor Lindesnes begynner den Snøhetta-tegnede restauranten Under å bli klar for åpning i mars 2019.

Publisert: 12. oktober 2018

På Båly i Spangereid helt sør i Norge er noe helt spesielt i ferd med å ta form. For selv om det finnes andre steder der du kan spise mat under vann, blir de for akvarier å regne sammenlignet med restauranten Under. 

Med plass til 100 gjester er dette verdens største i sitt slag. Slående arkitektur, vakkert interiør og mat som loves å være på toppnivå har gjort Under til en verdenssensasjon i god tid før restauranten åpner. Mer enn 4000 bordbestillinger hadde kommet inn da den nedre delen av bygningen ble senket ned til bunnen av Skagerrak i slutten av juli.

Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: Emily Woodgate / Under

En opplevelse for alle årstider

Under er – i likhet med flere andre spektakulære bygninger – tegnet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. 

Rune Grasdal, Snøhettas prosjektleder i arbeidet med Under, forteller at den mest tidkrevende delen av prosessen har handlet om å skrelle bort det unødvendige. 

– Vi måtte bruke mye tid å gjøre det enkelt. I starten tenkte vi for komplisert. Bygningens funksjon er å føre folk fra land og ned i havet på en trygg og enkel måte. Så må den tåle naturkreftene – vanntrykk, bølger, vær. I tillegg står vi i Snøhetta for møbler, fargepalett, tekstiler og annet interiør. Sånt tar tid, sier han til Visit Norway.

Grasdal har selv vært inne i restauranten etter at den ble senket ned i vannet i sommer. Han forteller om fiskestimer som allerede har funnet veien til stedet på egenhånd – og det uvanlige synet av regn som pisker vannoverflaten, sett nedenfra.  

– Dette blir en opplevelse uansett sesong og vær. Det er selvsagt tøft å være der når det stormer utenfor, men også veldig vakkert når det er fint vær, og sollyset skaper fantastiske fargespill. Alt vil jo variere etter døgnet og årstidene, sier Grasdal. Han avslører at Snøhetta nå jobber med lyssettingen, slik at det blir noe å se på selv når havet er på sitt mørkeste.

Under, Lindesnes
Under, Lindesnes.
Photo: Hjort Media / Under

Lokale delikatesser

Inne i restauranten blir stemningen «trygg, god og varm», ifølge Rune Grasdal, med lokal eik blant de dominerende elementene.   

Nøyaktig hvilke retter som skal serveres er foreløpig ikke annonsert, men hjernen bak grytene, den danske kokken Nicolai Ellitsgaard, lover å ta utgangspunkt i den rike naturen som omgir Under. Det innebærer selvsagt sjømat i alle slags varianter, men også lokale fugler, villsau, sopp og bær.  

Ferske råvarer og rene, nakne smaker er av største viktighet for oss. Samtidig ønsker vi å tilby en gastronomisk opplevelse som leder gjestene ut av komfortsonen når det gjelder nye smaker, sier Ellitsgaard om konseptet.

The Under restaurant in Lindesnes, Southern Norway. The restaurant is empty and two waitresses are standing on the left. The back wall is clear glass and we see into the ocean.
Under, Lindesnes.
Photo: MIR / Snohetta / Under

Norges eldste fyr

Undervannsrestauranten Under vil være verdt turen i seg selv. Men du kan oppleve mye annet i Lindesnes-regionen. 

Et kvarters kjøring fra Mandal ligger Vigeland, kommunesenteret i Lindesnes. Derfra går det vei til Spangereid, med blant annet den kjente Spangereidkanalen.

Lindesnes
Lindesnes.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Gründerne bak Under ønsker å gjøre det så bekvemt som mulig for gjester som kommer langveisfra for å oppleve restauranten. Det blir behagelig gangavstand fra restauranten og til førsteklasses overnatting på Lindesnes Havhotell. 

Hvis du følger Spangereidveien til veis ende, finner du en annen stor turistattraksjon på Sørlandet. Lindesnes fyr er Norges eldste, og kan være et ypperlig sted for deg som liker det stormfylt.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages