Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Henningsvær, Lofoten
Henningsvær, Lofoten.
Photo: Tore Thomsen Hegdahl
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Henningsvær fyr ligger plantet i den vakreste delen av den nordnorske kystlinjen. Nå blir naturperlen åsted for den ikoniske kunstneren Yoko Onos lysbaserte prosjekt ONOCHORD (lighthouse).

Publisert: 17. januar 2018

Fra 20. januar og gjennom hele februar vil det spektakulære nordlyset i Lofoten få konkurranse av en helt spesiell lyssekvens.

Fra lyktene på Henningsvær fyr vil nemlig kjærlighetsbudskapet «I love you» blinke døgnet rundt – først med ett glimt, så to, og så tre – med et håp om at ideen skal spre seg videre gjennom verden.

Verket er signert ingen ringere enn en av kunstverdenens megastjerner, Yoko Ono. Kunstneren, musikeren og fredsaktivisten forklarer tanken bak verket slik:

– Det er så mye frykt, forvirring og sinne i verden. Det er fint å ha et øyeblikk der vi tenker på kjærlighet istedenfor alt annet.

Tilfeldighetenes magi

Henningsvær fyr eies av kunstsamlerne Venke Hoff og ektemannen Rolf, som har samlet og formidlet norsk og internasjonal kunst gjennom 30 år.

I tillegg til fyret driver de utstillingslokalet KaviarFactory i Henningsvær, der verk av en rekke store kunstnere fra inn- og utland har blitt stilt ut siden 2013.

Sammen med den danske kuratoren Luise Faurschou og hennes Faurschou Art Resources arrangerer KaviarFactory ONOCHORD (lighthouse) – en idé som ble til virkelighet ved en nær tilfeldighet, ifølge Venke Hoff.

Northern Lights over Henningsvær in Lofoten, Northern Norway

Northern Lights over Henningsvær in Lofoten, Northern Norway.
Photo: Stockshots - Visitnorway.com

– Da Luise, som jeg har kjent i over 20 år, besøkte Yoko Ono i New York i fjor høst, fortalte Ono henne at hun alltid har hatt en drøm om å gjøre noe på et fyr. Så spurte hun Luise om hun kjente noen i nord med et fyr.

«Ja, det gjør jeg», sa hun. Så begynte ballen å rulle. 

Og ballen rullet i et heftig tempo. 

– Yoko Ono fyller jo 85 år 18. februar. Hun ønsket at dette skulle gå fort, sier Hoff til Visit Norway.

Verdens største kunstnere på et lite fiskevær

KaviarFactory er i all sannhet noe for seg selv i Nord-Norge. I den tidligere kaviarfabrikken, kjent for produksjon av Lofotpostei fra 50-tallet til utpå 90-tallet, er det nå kunst som gjelder.

Blant internasjonale navn som har blitt vist frem i den hvite, kubeformede bygningen de siste fem årene, stikker kunstnere som Ai Weiwei, Marina Abramović, Gilbert & George og Cindy Sherman seg ut.

Også norske kunstnere fra øverste hylle har vært godt representert – Ida Ekblad, Gardar Eide Einarsson, Kjartan Slettemark og Bjarne Melgaard (som har designet dørhåndtakene i lokalet) er bare noen av dem.

KaviarFactory, Lofoten

KaviarFactory, Lofoten.
Photo: John Stenersen © www.tringa.no

– Nesten alle journalister og mange gjester bruker ordet «uventet» når de kommer til oss. Å se noen av verdens viktigste kunstnere i et fiskevær med 450 fastboende er sikkert litt uvanlig, sier Venke Hoff.

Sommeren 2016 mottok ekteparet Norsk Kulturminnefonds pris for godt bevaringsarbeid.

– Derfor har vi ofte grupper med arkitekter på besøk. Prisen fikk vi for det vi ikke har gjort, mer enn for det vi har gjort, forteller hun.

Strømmes på nettet

Henningsvær er kanskje Norges mest kjente fiskevær. Tross sitt beskjedne innbyggertall har det vesle samfunnet mye å by på, med en rekke overnattings- og serveringssteder for tilreisende såvel som fastboende. 

Det er egentlig ikke så rart at Yoko Ono valgte å ta ONOCHORD-prosjektet sitt – 14 år etter at hun startet det – videre akkurat her. Mot mørkt hav, nordlys og hvite fjell lyser budskapet ekstra sterkt. Som kunstneren selv sier: 

– La oss sende lys til hverandre, og la oss sende kjærlighet!

Skulle du ikke befinne deg i området de neste månedene, er det likevel ingen grunn til bekymring: Hele seansen strømmes direkte på nettet her og her. Det er bare å finne frem lykta og bli med.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages