Prinsipp | Forklaring | Eksempel |
1. Kulturell rikdom | Respektere, videreutvikle og fremheve lokalsamfunnets historiske kulturarv, autentiske kultur, tradisjoner og særpreg. |
|
2. Landskapets fysiske og visuelle integritet | Bevare og videreutvikle landskapskvalitet, både for by og bygd, slik at landskapets fysiske og visuelle integritet ikke degraderes. |
|
3. Biologisk mangfold | Støtte bevaringen av naturområder, dyreliv og habitater og minimere ødeleggelser av disse. |
|
4. Rent miljø og ressurseffektivitet |
Redusere reiselivsbedrifters og turisters forurensning av luft, vann og land (inkl. støy), og redusere avfall og forbruk av knappe og ikke-fornybare ressurser |
|
5. Lokal livskvalitet og sosiale verdier | Bevare og styrke livskvaliteten i lokalsamfunnet, inkludert sosiale strukturer, tilgang til ressurser, fasiliteter og fellesgoder for alle, samt unngå enhver form for sosial degradering og utnytting. |
|
6. Lokal kontroll og engasjement |
Å engasjere og gi kraft til lokalsamfunnet og lokale interessenter mht, planlegging, beslutningstaging og utvikling av lokalt reiseliv. |
|
7. Jobbkvalitet for reiselivsansatte |
Å styrke kvaliteten på reiselivsjobber (direkte og indirekte), inkludert lønnsnivå og arbeidsforhold uten diskriminering ut fra kjønn, rase, funksjonshemminger eller andre faktorer. |
|
8. Gjestetilfredshet og trygghet; opplevelseskvalitet | Å sørge for trygge, tilfredsstillende og berikende opplevelser for alle turister uavhengig av kjønn, rase, funksjonshemminger eller andre faktorer. |
|
9. Økonomisk levedyktige og konkurransedyktige reiselivsdestinasjoner gjennom lokal verdiskaping | Å sikre levedyktigheten og konkurransedyktigheten til reiselivsdestinasjoner i et langsiktig perspektiv, gjennom å maksimere reiselivets verdiskapning i lokalsamfunnet, inkludert hva turistene legger igjen av verdier lokalt. |
|
10. Økonomisk levedyktige og konkurransedyktige reiselivsbedrifter | Å sikre levedyktigheten og konkurransedyktigheten til reiselivsbedrifter i et langsiktig perspektiv. |
|