Skip to main content

Vil knytte nordisk matkultur og reiselivet tettere sammen

Tid og sted:
6.-7. mars, Thon Hotel, Svolvær i Lofoten.

Se invitasjon, program og påmelding til konferanse i Lofoten hos Matmerk

Les mer om Beskyttet betegnelse hos Matmerk 

Konferansen er delt inn i 4 bolker:

  • Status beskyttede betegnelser i den enkelte land
  • Reiseliv og handel.
  • Produsenter som har en beskyttet betegnelse
  • workshop som skal ende i konkrete forslag til hvordan man kan bruke beskyttede betegnelser for å videreutvikle reiselivsdestinasjoner.

I Norden finnes et vell av beskyttede matskatter, men det finnes fortsatt et stort potensiale i å koble reiselivet og lokalmat tettere sammen. Forutsetningene er så absolutt til stede for å få til det samme som italienerne har med sin Parmesanost og spanjolene har med sine Serranoskinker.

27 norske av totalt 1300 europeiske matskatter

I Norge i dag finnes 27 nasjonale matskatter som har beskyttet betegnelse, i kategoriene opprinnelse, geografisk eller tradisjonelt. Blant disse er Lofotlam, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros (bildet), Rakfisk fra Valdres, Kurv frå Valdres og Gamalost frå Vik – for å nevne noen få. Totalt i EU er det kun 1300 produkter som har fått en slik beskyttelse siden 1992, så nåløyet er trangt.

- Lokalmatprodukter som dette er noe både forbrukere og turister er villig til å betale mer for. Interessen for lokalmat har økt markant blant norske forbrukere siste årene og vi har all grunn til å tro at dette gjenspeiler forbruk knyttet til lokalmat når vi ferierer i eget land, sier Audun Pettersen, leder for bærekraftig reiseliv og mat i Innovasjon Norge.

Betalingsvillige, matinteresserte turister

I Innovasjon Norges satsing på å skape aktivitet i norsk reiseliv «Hele Norge – hele året» har lokalmat en sentral plass.

- Vi vet turister som er interessert i kultur- og matopplevelser blir lenger i Norge når de ferierer og bruker mer penger. Derfor hilser vi det nordiske initiativet om å løfte matskattene tettere inn i reiselivet velkommen, forteller Pettersen.