VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
12. desember 2018

Sist oppdatert 15. mars 2019

Kilde for tallene i Innovasjon Norges oversikt over reiselivets verdiskaping i Norge i 2017 er Asplan Viak. De har har utarbeidet sin rapport på oppdrag fra Innovasjon Norge.

Oversikten tar for seg total verdiskaping for land, per landsdel, fylke og kommune. 
Vi presenterer også en oversikt over verdiskaping (1000 kr) fordelt etter andel forbruk etter reiseformål 2017 (uten Svalbard) og verdiskaping (1000 kr) fordelt på norske og utenlandske besøkende 2016 (uten Svalbard).

Les forklaring på metode for beregninger her

*Da regnskap ble lastet ned fra Bisnode var kommunetilhørighet for alle årene den samme kommunen, altså nåværende kommune fra 01.01.2019.
F.eks. bedrifter som i 2019 er i Larvik, men tidligere hørte til Lardal, er i Larvik også for 2017 og 2016. Kommunesammenslåingen gjort med «tilbakevirkende kraft».  ​

Dette er verdiskaping

Reiselivsnærings størrelse kan måles på ulike måter. En måte er verdiskaping. Dette begrepet blir ofte benyttet om forskjellige fenomener, men det har en presis og entydig betydning. Verdiskaping beregnes ganske enkelt som bedriftens omsetning fratrukket kjøpte varer og tjenester.

Det betyr samtidig at bedriftens verdiskaping tilsvarer summen av lønnskostnader og driftsresultat før avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA er forkortelsen for Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization).

Reiselivsnæringens verdiskaping er dermed summen av lønnskostnader og EBITDA i alle bedriftene, men måler ikke reiselivets betydning for norsk økonomi – den finner man i SSBs satelittregnskap for turisme.

Overnatting, servering og aktivitet/kultur 

Reiselivsnæringen inkluderer fem bransjer; transport, servering, overnatting, aktivitet/kultur og formidling. Av disse fem omtaler vi gjerne trioen overnatting, servering og aktivitet/kultur som opplevelsesbransjene. I denne presentasjonen av reiselivets verdiskaping omtaler vi dette som 'Reiseliv ellers'.

Transport og formidling presenteres separat som 'transport'. Formidling er utelatt fordi det i stor grad omfatter turoperasjon ut av Norge og transport tas ikke med da det kun gir tall fra noen få steder i landet.  

Verdiskaping fordelt etter andel forbruk
- etter reiseformål

2016 2017

Verdiskaping fordelt etter
norske og utenlandske turister

Verdiskaping fordelt etter
norske og utenlandske turister

Last ned tabeller (pdf)

Kontakt oss om markedsdata

Margrethe Helgebostad
Seniorrådgiver reiseliv
mahel@innovasjonnorge.no
Tlf. +47 917 49 513