Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jotunheimen
Jotunheimen.
Photo: CH - Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På sommerferie i Norge vil du garantert huske matopplevelsene lenge.

Kunne du tenke deg å våkne i et vakkert seterlandskap til lyden av bjeller og rautende kuer? 

Eller drømmer du om å overnatte på et historisk hotell, der du sammen med maten får servert morsomme fortellinger om hva du spiser?    

I hele Norge møter du vertskap som tilbyr deilige, myke senger i tradisjonsrike omgivelser, kombinert med lokal og kortreist mat med en spennende historie. 

Her er tips til steder der du helt sikkert legger deg lykkelig og mett.

Utne Hotell

Utne Hotell

Utne Hotell.
Photo: Bente Raaen Widding

Sjekker du inn på Utne Hotel, er det starten på en reise gjennom 300 år med hotellhistorie i fantastiske omgivelser ved Hardangerfjorden. 

– Vi er et gammelt, historisk trehotell som har tatt imot gjester siden 1722. Det unike med oss er at du bor i et levende museum som er gjennomført i tidsriktig historisk stil, sier Bente Raaen Widding. 

Sammen med ektemannen Kjetil Widding, tar hun i år fatt på sjuende sesong som vertskap ved det eldste trehotellet i Norge som har vært i kontinuerlig drift og samtidig er fredet.

Utne Hotell

Utne Hotell.
Photo: Erik Haugen Aspaas (VG Partnerstudio)

De 17 trivelige rommene er innredet etter ulike tidsepoker, og har hverken TV eller radio. Her må du regne med at du hører naboen snorker, og at det knirker i gulv og vegger når noen går forbi i gangen utenfor rommet ditt.

I tillegg til den unike atmosfæren ved hotellet, ønsker Kjetil og Bente at du skal få oppleve en smak av Hardanger. 

– Vi er det eneste hotellet i Hardanger som tilbyr sidersmaking, sier Bente.

Hver eneste kveld kan du få smake på, og lære om, de forskjellige typene sider som produsenter i distriktet.

Utne Hotell

Utne Hotell.
Photo: Bente Raaen Widding

Utne er et knutepunkt i Hardanger, og et fint utgangspunkt for både korte og lange dagsturer i vakker vestlandsnatur. Når du om kvelden setter deg til bords i den historiske restauranten, med utsikt til fjord og fjell, venter smaken av vestlandsk mattradisjon i en treretters meny med lokale og bærekraftige råvarer.

Får du lyst til å gi vertskapet en klem når du drar, eller sende dem et julekort, er du ikke den eneste. 

Vi ønsker å være ekte. En av grunnene til at vi trives så godt her, er at vi har tid til å se gjestene, smiler Bente.

Nermo Hotell

Nermo Hotell

Nermo Hotell.
Photo: Nermo Hotell

– Vi er et lite, familiedrevet hotell. Fokuset vårt er å være et godt vertskap og ha god mat med høy kvalitet, sier Johannes Nermo. 

Sammen med kona Susan Nermo driver han Nermo Hotell i Øyer, og for ekteparet er det viktig å være det lille annerledeshotellet du ikke finner andre steder. På Nermo har det blitt drevet reiselivsvirksomhet siden 1877, og i dag bor du på et moderne hotell med en gammel sjel:

– Bestefar sa at «Du lærer mest de første hundre åra du driver», ler Johannes, som selv er femte generasjon vertskap.

Nermo Hotell

Nermo Hotell.
Photo: Nermo Hotell

Maten er Nermos viktigste kjennetegn, og har utgangspunkt i oppskriftene til Johannes’ bestemor. Uansett hva du spiser til frokost, lunsj eller middag, er det laget for hånd og fra bunnen av

– Vi koker all kraften selv, vi røyker fisken og tørker soppen. Vi bruker ikke noe halvfabrikata og benytter bare norske råvarer. Men jeg er mer opptatt av kvaliteten på råvarene enn at det skal være kortreist, sier han.

Johannes er selv en lidenskapelig elgjeger, og du blir ikke servert elg han ikke har vært med å felle. 

– Skal du ha festmeny på Nermo, må du ha elg skutt av hotellverten, humrer han.

Nermo Hotell

Nermo Hotell.
Photo: Nermo Hotell

I hele sommer vil det stå grillmat på middagsmenyen, forteller Johannes. Det blir mye svin og kalv, varianter av hjemmelagede pølser, ulike salater, og med en gang nypotetene er klare havner de også på bordet. 

Grisen du spiser har gått ute hele livet, og rett over elva kan du se de ti grisene som vil havne på menyen til neste år. 

Av gjestene får Johannes ofte høre at de har sovet godt, og at det er trivelig og godt sted å være. 

– Så er det mange som sier de må hjem å slanke seg. Dette er ikke noen slankekur, ler han.

Haaheim Gaard

Håheim Gaard

Håheim Gaard.
Photo: Ida Marie Skeie

«Haaheim» betyr plassen som ligger høyt, eller stedet til dem som tjener gudene.

Så ligger også Haaheim Gaard langt oppi ei li på øya Tysnes i Sunnhordaland, med utsikt til fjord, grønne skoger og en frodig hage med over 1500 roser. Slik har det ikke alltid vært. Plassen ble fraflytta i 1975, og da Torstein Hatlevik kjøpte gården i 2000 var det verken strøm eller vann. 

I dag venter 21 romantiske rom, innredet i historisk stil. 

– Hotellet er både pittoresk og historisk, sier Torstein.

Håheim Gaard

Håheim Gaard.
Photo: Ida Marie Skeie

I hagen utenfor kan du rusle langs 1,5 kilometer med stier som svinger seg mellom benker, blomsterbed, hagehus og et kapell. 

Under oppholdet kan du få med deg alt fra foredrag, stand-up, teater, opera og konserter. Du kan også komme innom for lunsj, middag, eller bare for å ta en øl eller ett glass vin på terrassen hvis du ønsker det.

Fra Haaheim Gaard har du også lett tilgang til flotte turer i fjellet, både toppturer og til flere støler, forteller Torstein. 

Han er selv viden kjent for sine mange historier og gode humør. Det har også smittet over på de ansatte. 

– Vi er et veldig personlig vertskap, som ser gjestene som er på besøk, sier han.

Håheim Gaard

Håheim Gaard.
Photo: Ida Marie Skeie

For Torstein er lokal mat med historie viktig. I tillegg kjennetegnes et måltid på Haaheim av humor, raushet og god stemning, forteller han. Menyen er basert på sesongens kortreiste råvarer. Urter, grønnsaker, frukt og bær har reist kortest, for de kommer fra kjøkkenhagen rett utenfor.

Etter besøket er det mange gjester som booker et nytt opphold med det samme:

– De sier de har kost seg veldig, og at de føler at de har vært i en annen verden, sier Torstein.

Brimi Sæter

Brimi Sæter

Brimi Sæter.
Photo: Cathrine Dokken

Sover du på en av briskene på låven på Brimi Sæter, må du regne med at du våkner klokka 07.00 av rauting, bjeller og at melkemaskinen settes i gang når kuene skal melkes.

– Vi er en familiebedrift basert på mange generasjoners seterdrift, og livet på setra går sin gang selv om vi har gjester, sier Hans Brimi. 

I dag kombinerer Brimi Sæter tradisjonell seterdrift med lokalmat og overnatting. Tar du turen hit møter du blant annet ekteparet Hans og Ola Brimi, og Olas datter Marit.

Brimi Sæter

Brimi Sæter.
Photo: Ragnhild Brimi

Hver sommer tar Hans og Ola med seg de 30 melkekyrne til seters. Du kan være med å se på melkinga, og gjennom store vinduer i setras eget ysteri, kan du følge med når melka foredles til rømme, pultost og fast hvitost.  

På tunet finner du både gårdsbutikk og en seterkafe, og hver dag i hele sommersesongen kan du booke overnatting i en av de 35 sengene. Hans anbefaler også den populære fireretters «skråpå-tå»-menyen:

– Da får du fjellørret til forrett, smelta oster og spekemat, grilla kjøtt med tilbehør, og så runder vi av med en dessertbuffé, sier han.

Brimi Sæter

Brimi Sæter.
Photo: Ragnhild Brimi

Sammen med maten serveres historier fra setra og om det du spiser, for det meste av hva du får på tallerkenen er produsert her oppe i frisk fjelluft

Alle dyra her gjør et opphold ved Brimi Sæter godt egnet for barnefamilier. Vennegjenger som er ute etter god mat, og folk som er glad i enkle dagsturer i fjellet, er også hyppige gjester. Setra er samtidig lett tilgjengelig om du har gått fottur i Breheimen, Jotunheimen eller Rondane. 

– Her kan du slappe av og senke skuldrene. Det finnes få setre som har tilsvarende komfort, samtidig som det gamle seterlivet er ivaretatt, sier Hans.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages