VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Innholdsrike dager utenom høysesong

Come early to the party
Reis rett før, eller etter høysesong, og møt lokalfolk som har tid til deg, mildt klima og køfrie aktiviteter.
A person enjoying the view during a hike at Andøya
Hiking at Andøya.
Photo: Visit Andøy

Over hele Norge var tiden før høysesong som et vindu som pleide å være halvveis lukket, men nå står det vidåpent med et utall muligheter, også på en øy med urørt natur, vel 300 kilometer nord for polarsirkelen.

– Selv om den flotte utsikten er den samme året rundt, skifter fargene dramatisk rett før og etter de fire mest hektiske sommerukene, forteller fotokunstneren Espen Tollefsen, mens han rusler fram og tilbake mellom egne fotografier i storformat, der tema er kystlandskapets ulike sesonger.

Husene i Espen Tollefsens familiedrevne kunstnerkollektiv, Atelier Nøss, er plassert rett ut mot havet, på yttersiden av Andøya i Vesterålen.

Photo collage of Atelier NøssEspen Tollefsens fotokunstkollasj viser hans egen familie Tollefsen fra venstre: Søster Siri, Espen, mor Åse, far Gunnar og kone Heidi Marie Kriznik.

– Lyset her har en spesiell klarhet som du sjelden opplever midtsommers, forklarer Tollefsen.

Mer tid og rom

Som et av verdens lengste land har Norge en lang rad med fristende reisemål. De gode overnattingsmulighetene har heller aldri vært så tallrike, men flere populære steder kan være fullbooket så mye som et år eller mer i forveien. Hvis du bare skyver ørlite på ferieplanene, kanskje bare en uke eller to, finnes fortsatt ledige rom i de mindre besøkte periodene inntil høysesong.

Andøya har for eksempel flere spennende overnattingstilbud, slik som det nybygde huset i kunstnerkollektivet Atlier Nøss, en kubistisk konstruksjon som er tegnet av arkitekt Irene Sævik.

Atelier Nøss, Andøya
Atelier Nøss, Andøya.
Photo: Espen Tollefsen

Ny fart i søvnige sesonger

En av Norges mest populære dyreattraksjoner finnes på samme Andøya, og for mange er hval- og havsafarien fra stedet Andenes et absolutt høydepunkt på reisen.

– Det at Hvalsafari Andenes seiler med turister nærmest året rundt har hjulpet andre bedrifter som driver restauranter og hoteller til å kunne strekke sesonger og åpningstider, forteller Tollefsen.

People taking pictures of whales during a whale safari in Vesterålen, Northern Norway
Vesterålen.
Photo: Marten Bril/visitvesteralen.com

Et godt eksempel er småstedet Nyksund i Vesterålen som lenge var et fraflyttet, forblåst fiskevær, men som nå er befolket av nye ildsjeler, som blant annet har hatt stor suksess med gourmetrestauranten Ekspedisjonen. Dette har inspirert andre til å starte lignende tilbud til glede for både lokalfolk og turister.

Fra stengt til åpent

– En flott trend er at selv små lokalbutikker og andre steder som tidligere bare holdt åpent i høysesongen, nå har åpne dører nesten hele året rundt, sier Tollefsen entusiastisk.

– Vår nærmeste matbutikk skiftet eiere flere ganger før nye koster overtok lokalene og forandret navnet til Nordmela landhandleri, som i tillegg til basisvarer tilbyr et rikt utvalgt av lokalprodusert mat og andre delikatesser. Stedet serverer også god, hjemmelaget mat og drikke som du kan nyte i lokalet eller som take-away, sier han.

– Og det mest gledelige er kanskje at slike kvalitetsteder ser ut til å bli stadig mer brukt. Vi ser en ny type reisende som er oppriktig opptatt av lokallivet her.

Nye ting å gjøre

Mange norske reisemål opplever stor pågang i besøk og rapporterer om lignende oppsving utenfor høysesong, som gir mange grunner til å se på alternative datoer i kalenderen når ferien skal planlegges.

Lene Lunde på turistkontoret til Region Stavanger minner om at kysten stort sett har mildt klima året rundt.

– Og selv om du reiser bare litt utenfor den mest hektiske høysesongen, virker det som om lokalfolk har bedre tid og overskudd, og prisene på overnatting er gjerne noe lavere, bekrefter Lunde.

– Og for å si sannheten, synes jeg ofte at du får flottere bilder og film utenfor høysesong. Da ser du noen av de vakreste soloppgangene og –nedgangene fra Preikestolen, og andre mål for fotturer.

Soloppgang på Preikestolen i Ryfylke på Vestlandet
Preikestolen i Ryfylke.
Photo: Outdoorlife Norway

Det finnes en bråte med givende og morsomme ting å gjøre utenfor køsesongen, enten du reiser til Andøya, Stavangerregionen eller andre steder over hele Norge:

– Du kan delta på aktiviteter som RIB, SUP, surfing, fjordcruise og fotturer året rundt, og hver sesong gir fantastiske smaksopplevelser med lokal mat. Tilbudet av konserter og festivaler stopper aldri opp, og museer holder nær sagt alltid åpent, sier Lene Lunde i Region Stavanger.

På Andøya står fotokunstner Espen Tollefsen og ser utover havet på familietunet til Atelier Nøss:

– Vi har to typer sykkelturister her, de som er slitne og lykkelige, og de som har masse krefter igjen etter turen. Det avhenger av sesongen, om de har opplevd motvind eller medvind, ler han.

Opplev Norge utenom høysesong

Her kan du søke og finne fram til store opplevelser.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top
Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen