En rundtur i de tradisjonsrike dalførene på Østlandet blir aldri kjedelig eller flat. Planlegg med tipsene fra en lokalkjent ekspert.
Utforsk nye sider av kjente daler
En dag pakket han eiendelene, forlot barndommens fjordlandskap og tok med flyttelasset til Innlandet. Ove Gjesdal, født og oppvokst i Bergen, er nå entusiastisk turistsjef for Lillehammer og Gudbrandsdalen.
“Jeg oppdaget kjapt at Lillehammerregionen har mange spennende aktiviteter året rundt, også en del jeg aldri hadde prøvd før jeg flyttet hit. Ski og sykling har blitt personlige favoritter, og jeg har blitt hekta på kulturfestivaler og andre arrangementer som området er kjent for”.
Mange av dalene på Østlandet kan virke vidunderlig endeløse, spesielt når du tar deg tid til å stoppe ved alle stedene du har lyst til, enten besøkene er planlagte eller spontane. Fra bilvinduet forandrer landskapet seg raskt fra åkre og myke åssider til høyreiste fjell.
Forutsigbart klima og kontraster mellom sesongene gjør at mange legger ferien hit. Somrene er lune, og når det først blir vinter, er det ordentlig vinter. Uansett tidsplan er mulighetene for å lage sin egen rundtur mange, gjerne basert på forslagene til Ove Gjesdal (artikkelen fortsetter under kartet).
Dag 1: Oslo–Lillehammer
Beregnet tid med bil: 2 timer og 15 minutter
Avstand: 183 kilometer
Lillehammer er ikke bare kjent for OL 1994, men er også selve porten til Gudbrandsdalen. De tradisjonsrike trebygningene i Storgata huser shopping, kafé- og restaurantliv og kulturopplevelser.
Se samlingen og utstillingene til Lillehammer kunstmuseum, fortsett dagen med å rusle mellom de historiske bygningene på Maihaugen, og avslutt på toppen av Lysgårdsbakken med storslått utsikt over Lillehammer. Byen har har mange gode overnattingssteder.
Dag 2: Lillehammer–Hafjell–Hunderfossen
Med bil Lillehammer–Hafjell: 20 minutter
Avstand: 16 kilometer
Med bil Hafjell–Hunderfossen: 7 minutter
Avstand: 4 kilometer
Fra Lillehammer reiser du raskt nordover til Hafjell, som regnes blant Norges absolutt beste skisteder når det gjelder bakker og andre tilbud. Om sommeren satser samme område på sykkelmoro i noen av de samme bakkene – her finner du Hafjell Bike Park.
På motsatt dalen finnes et flott anlegg for alle som vil prøve bobsleigh på hjul. Flest besøkende strømmer likevel til naboen, populære Hunderfossen Eventyrpark, som har familievennlige overnattingsmuligheter.
Dag 3: Hunderfossen–Ringebu–Muen
Med bil Hunderfossen–Ringebu: 40 minutter
Avstand: 43 kilometer
Med bil Ringebu–Muen: 30 minutter
Avstand: 30 kilometer
Fortsett rolig videre nordover gjennom dalen og stopp ved Ringebu stavkirke (reist rundt år 1220) før du skjærer av fra E6 og vender nesen mot Venabygdsfjellet, et fjellandskap som kan oppleves både til fots og på hesteryggen.
Fjelltoppen Muen (1424 meter over havet) er rett sted for panoramautsikt over Rondane nasjonalpark. Sov godt på et hyggelig hotell eller på en koselig campingplass i Ringebu eller i nærheten.
Dag 4: Ringebu–Gålå–Elgtårnet
Med bil Ringebu–Gålå: 30 minutter
Avstand: 30 kilometer
Med bil Gålå–Elgtårnet: 50 minutter
Avstand: 40 kilometer
Sett kursen mot den andre siden av den U-formede Gudbrandsdalen og start dagen i Gålå, som er kjent for Peer Gynt-festivalen med utendørs forestillinger, og som også er et topp utgangspunkt for å kjøre og oppleve den 57 kilometer lange Peer Gynt vegen via Fefor og helt ned til Espedalen.
Der gir Elgtårnet gode muligheter til å se nettopp elg fra oven, og et lite stykke sørover er jettegrytene på stedet Helvete blant de største i hele Nord-Europa.
Dag 5: Elgtårnet/Espedalen–Fagernes
Beregnet tid med bil: 2 timer og 40 minutter
Avstand: 165 kilometer
På denne femte dagen er vakre Valdres et naturlig neste stopp. Ifølge National Geographic er Besseggen blant verdens beste fotturer, og Bukkelægret er en liknende, populær vandretur på rundt 2000 meters høyde. Den trivelige fjellandsbyen Beitostølen er lagelig plassert ved foten av Jotunheimen.
De forutsigbare værforholdene i Valdres og områdene omkring gir garantert snø i vintersesongen, med topp muligheter for alle typer skimoro. Sørg også for å smake på den berømte lokale rakfisken, som feires skikkelig under Rakfiskfestivalen i november hvert år.
Det er mange steder å overnatte i Valdres, blant annet i Fagernes.
Dag 6: Fagernes–Nesbyen eller Elverum
Med bil Fagernes–Nesbyen: 1 time og 40 minutter
Avstand: 90 kilometer
Med bil Fagernes–Elverum: 2 timer og 40 minutter
Avstand: 175 kilometer
Halvveis mellom Oslo og Bergen finner du herlige Hallingdal med mange, fristende aktiviteter og velutviklede anlegg og områder for fotturer, sykling og ski. Småbyene Gol, Geilo, Ål, Nesbyen og Hemsedal er alle topp utgangspunkter for mange opplevelser, med varierte overnattingsmuligheter. For nærkontakt med bjørner og andre dyr som er typiske for landsdelen, besøk Langedrag naturpark og Bjørneparken i Flå.
Alternativt veivalg: til Elverum i Østerdalen
Østerdalen er formet av buktningene til Norges lengste elv, Glomma, og sør for byen Glåmdalen skifter dalførets navn ganske enkelt til Glåmdalen. Langs veien er det flust av aktiviteter ved og i elven, og når natten faller på, har Elverum varierte overnattingstilbud.
Dag 7: Nesbyen–Nore i Numedal
Beregnet tid med bil: 1 time
Avstand: 65 kilometer
Numedal er kjent som den aller sørligste av Østlandets frodige, store daler, og her finner du ikke mindre enn fire stavkirker som er håndfaste bevis på en rik fortid. Numedals tradisjoner som middelaldersk handelsvei blir skikkelig feiret hver eneste sommer under Middelalderuka.
Hardangervidda nasjonalpark er populær for fotturer og skigåing, og tvers gjennom hele Numedal finner du trivelige trehytter og andre alternativer for variert overnatting.
Dag 8: Nore–Rjukan
Beregnet tid med bil: 1 time og 50 minutter
Avstand: 110 kilometer
På veien fra Numedal til Rjukan i Telemark ligger gamle gårdsbruk og småsamfunn på rekke og rad. Småbyen Rjukan, som er kjent for den spesielle plasseringen i det uvanlige trange dalføret, har fått et solspeil plassert på en fjelltopp for å reflektere det lille dagslyset vinterstid, i direkte linje ned til bysamfunnet.
Herfra er Hardangervidda innen rekkevidde, klar for fotturer og skiopplevelser ettersom sesongene skifter. Fra taket av Gaustatoppen, som på det høyeste punktet måler 1883 meter, kan du i klart vær se opptil en sjettedel av Norge.
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.