VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En person ser ned på Ringedalsvatnet fra Trolltunga
Trolltunga og Ringedalsvatnet.
Photo: Till Hanten / Destination Hardanger Fjord
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Amerikanske Addie Minnis var bråkjekk i møte med norsk natur. Det holdt på å gå helt galt.

«Jeg var den mest uforberedte personen som noen gang har satt sine bein i Hardangerfjordregionen. Når man skal gå de 23 magiske kilometerne opp mot Trolltunga, må man forholde seg til en del regler. Jeg brøt nesten samtlige». Slik begynner 23 år gamle Addie Minnis sitt blogginnlegg om turen til Trolltunga.

Noen uker tidligere hadde hun sett noen bilder av steinformasjonen over Ringedalsvatnet på nettet, og forelsket seg pladask. Sammen med to reisevante kompiser bestemte Addie seg for å dra. Gjengen gjorde imidlertid minimalt med research. De var tross alt unge, veltrente og hadde bakgrunn fra militæret. Hva kunne vel gå galt?

– I ettertid ser jeg at jeg burde ha innhentet mye mer informasjon før jeg dro. Vi burde tatt høyde for værendringer og at ruten har noen veldig vanskelige partier, sier Addie til Visit Norway.

«Dødsangsten meldte seg faktisk.»

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: Addie Minnis

Det største problemet var at Addie og kompisene hadde kledd seg etter værforholdene ved startpunktet, og ikke tatt høyde for at både temperatur og framkommelighet kom til å endre seg betraktelig med høyden.

Fottøyet var også begredelig. Addie hadde på seg gummistøvler, mens kompisene gikk opp iført joggesko.

«Vi trodde det skulle bli en enkel tur som kom til å ta et par timer. I stedet ble det en farlig reise som kunne endt med hypotermi og død», skriver Addie.

Til tross for at de hadde blitt advart om at regn og tåke ville gjøre turen vanskelig, ønsket Addie og kompisene å bevise for seg selv at de ville fikse utfordringen. De hadde beregnet å bruke totalt fire timer på en tur det er vanlig å måtte bruke 8–10 timer på å gjennomføre.

Glatte sko, utmattelse og lite mat gjorde turen vanskelig. Men det var ingenting sammenliknet med kulden.

– Jeg var veldig redd. Dødsangsten meldte seg faktisk, for jeg har aldri vært så nær å bli nedkjølt før. Når man kommer til det punktet at man ikke kan føle fingrene eller tærne sine, skjønner man at man ikke er uovervinnelig, forteller 23-åringen til Visit Norway.

Nå håper hun å kunne besøke Trolltunga igjen – men da etter å ha gjort ordentlige forberedelser.

– Å ja, jeg skal absolutt tilbake til Norge. Jeg forteller familie og venner at det er det vakreste landet jeg har vært i, sier Addie.

Trolltunga
Trolltunga.
Photo: CNES / Airbus / Bleed / Google Earth

De lokale redningsmannskapene gjennomfører flere redningsaksjoner hvert år. En av de mer dramatiske var redningen av en mor som forsøkte å gjennomføre turen med sin ett år gamle sønn i bæremeis. Begge hadde tegn til forfrysning da de ble hentet.

De siste årene har antall besøkende på Trolltunga steget markant, og mer enn 100 000 mennesker går dit årlig.

Vær oppmerksom på at Trolltunga bare er tilgjengelig fram til cirka midten av september, og at man ikke skal gå turen på vinterstid.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages