VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norske naturopplevelser er aldri langt unna. Så nær, faktisk, at selv kollektivtrafikken er et glimrende utgangspunkt for å utforske norsk natur.

Enhver reise over lengre avstander i Norge byr på fantastiske naturopplevelser.

Det har også besøkende lagt merke til, og «travel like locals»-pakketurer har de siste årene blitt svært populært der de tilbys. På Sunnmøre, for eksempel, har tusenvis av turister de siste årene utforsket fjordarmer og Sunnmørsalper fra rutebussetet.

Man skal ikke kimse av utvalget av naturskjønne togreiser heller, og enkelte togruter har blitt nasjonalikoner for nordmenn og populære attraksjoner for turister, som Bergensbanen og Nordlandsbanen.

I Norges kuperte landskap, med fjell, fjorder og store skogsområder, er det kanskje ikke så rart at en reise fra A til B kan være vel så interessant som destinasjonen. Her er noen forslag til fantastiske turer, der turister sitter side om side med lokalbefolkningen og nyter utsikten.

Fjordhopping med buss på Sunnmøre

Car driving through the mountain landscape of Dalsnibba, Sunnmøre, Fjord Norway
Dalsnibba, Sunnmøre.
Photo: Øyvind Heen - Visitnorway.com

En ting man raskt lærer seg på reise på Vestlandet er hvor viktig det er å kunne forholde seg til fergetidene. Selv relativt korte turer innebærer fergeturer over fjordene, og til tross for at dette er ruteferger som lokalbefolkningen forholder seg til på daglig basis, er flere av overfartene attraksjoner i seg selv.

For å hjelpe besøkende med å få mer ut av å benytte seg av kollektivtrafikken, har Destinasjon Ålesund & Sunnmøre og det fylkeskommunale kollektivselskapet Fram utviklet pakker med forslag til gode ruter for å oppleve Sunnmøres mange nydelige naturopplevelser fra bussetet – som i de fleste tilfeller også innebærer fergeturer.

Et av flere forslag til turer er rundturen fra Ålesund til Stranda. Her kjører bussen gjennom små idylliske vestlandsbygder til Stranda, der man om vinteren kan stå på ski fra toppen av fjellet helt ned til fjorden. På vei hjem tar man ferje over til Liabygda og kjører buss langs skjønne Storfjorden tilbake til Ålesund.

Du kan også finne turer fra de fleste større byene på Sunnmøre langs den unike Atlanterhavsveien, som omtales som verdens vakreste bilreise.

Ta t-banen inn i Oslomarka

A train riding through a snowy winter landscape near Oslo, Eastern Norway
Oslo.
Photo: Birgitte Haneide / Ruter

En av Oslos aller største særegenheter er Oslomarka. At en hovedstad har naturopplevelsen marka kan by på lett tilgjengelig via kollektivtrafikk er det få hovedsteder i Europa som kan matche.

På vinteren er linjene gjerne fulle av friluftskledde oslofolk med ski og staver i hendene, og de samme turene er ypperlige anledninger for tilreisende til å komme raskt og lett inn i naturen fra Oslo.

Enkelte av linjene byr dessuten på flott natur på veien. Tar du for eksempel linje 1 til Frognerseteren vil du kunne oppleve fin utsikt over Oslo på veien opp til endestasjonen som ligger 469 meter over havet.

Bergensbanen: et nasjonalikon

Train riding through a sunny landscape near the water on the Bergen Railway, Fjord Norway
Bergensbanen.
Photo: Vy

Helt siden 1909 har Bergensbanen vært det bindeleddet mellom Østlandet og Vestlandet i Norge. Det som startet som et viktig samferdselsprosjekt – som kostet et helt statsbudsjett da den ble bygget – er i dag en av verdens mest berømte og populære togturer.

Det er kanskje ikke så rart. Reisen på om lag syv timer frakter deg fra urbane omgivelser i Oslo, gjennom en kavalkade av norsk natur; her er goldt og vilt høyfjell, nasjonalromantiske, skogkledde daler, majestetisk fjellandskap og nydelige fjorder alle ting du får se.

Så glad er vi i Bergensbanen, at da NRK sendte sendingen Bergensbanen minutt for minutt, benket 176 000 tusen nordmenn seg ned i gjennomsnitt. Over én million nordmenn så på sendingen minst én gang.

Bergensbanen er med andre ord en hel attraksjon i seg selv, til tross for at man også her sitter side om side med vanlige reisende som for eksempel er på vei hjem for helgen.

Toget som krysser polarsirkelen

Train riding through the Saltfjellet landscape, Northern Norway
Polarsirkelen, Saltfjellet.
Photo: Rune Fossum / www.visithelgeland.com/Rana

Bergensbanen er ikke den eneste togturen i Norge der turen i seg selv er en attraksjon. Nordlandsbanen, som strekker seg fra Trondheim til Bodø, er ikke bare Norges lengste, det er også én av få togturer i verden der man får muligheten til å krysse polarsirkelen.

Som på Bergensbanen får man i løpet av den ti timer lange togturen presentert norsk natur på løpende bånd, fra skogkledde daler og innlandsbygder til kystlandskap og høyfjell og inn i den ville nordnorske naturen rundt og forbi polarsirkelen.

Første del av Nordlandsbanen fra Trondheim til Hell, ble åpnet allerede i 1881, og siden den gang har den trollbundet reisende. Som Bergensbanen har den fått sitt eget NRK-program som ble sett av over én million nordmenn.

Les mer om noen av verdens vakreste togreiser.

Opplev norsk natur på langtur med buss

Car driving on a road near the Dovrefjell mountains, Eastern Norway
Dovre.
Photo: CH - Visitnorway.com

Bussrutene som krysser landsdeler er kanskje ikke like kjent som de folkekjære togturene. Men flere langdistanseruter i Norge byr også på svært spektakulære naturopplevelser.

Ta for eksempel Fjordekspressen som går mellom Bergen og Trondheim. Her kan man oppleve fossefall, fjorder og fjell, for ikke å snakke om bygdelandskap og krystallgrønt brevann i elven som renner gjennom Otta.

Turen er lang – den tar om lag 14 timer – men til gjengjeld får man virkelig sett hva norsk natur har å by på: Turen går gjennom fjellandskapet i Dovre nasjonalpark til idylliske kystsamfunn, rolige bygdesamfunn og dramatiske fjorder med fossefall og fjellsider som stuper ned i vannet.

Planlegg reisen med Entur

Reiseplanleggeren Entur gjør planlegging av kollektivreiser enkel. Entur søker på tvers av alle kollektivselskaper og fylkesgrenser og gir deg reiseforslag, samme hvor langt du skal og hvor mange bytter du må gjøre underveis. Du kan i de fleste tilfeller også kjøpe billetter ved hjelp av Entur (det er enklest via deres app).

Last ned Entur fra AppStore eller Google Play.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen