Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A train passes a lake along the Jærbanen in Fjord Norway
Jærbanen, Sirevåg.
Photo: Roy Olsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På skinner gjennom karakteristisk landskap

Jærbanen går langs Jærens ville kystlinje med milelange strender og åpen horisont. Turen tar i overkant av en time og har hyppige avganger.

Den 75 kilometer lange Jærbanen går mellom Stavanger og Egersund.

Togreisen går gjennom et natur- og kulturlandskapet som er ganske særegent i Norge; åpne sletter, lange sandstrender, den uendelige havet og konstant skiftende vær.

Tidligere ble kysten her regnet som en av de farligste strekningene langs norskekysten.

På 1900-tallet ble det derfor startet en storstilt utbygging av fyr for å lede kysttrafikken trygt forbi Jærkysten. Langs Jærbanen passerer du mange av disse fyrene.

Her kan du se filmer fra Jærbanen:

Jæren, Jærbanen

Jæren, Jærbanen.
Photo: NSB.no

Jærbanens historie

På 1800-tallet var skip det dominerende transportmiddelet langs Jærkysten. Noen enkle veier var bygget, men dette var ikke nok for rask og effektiv transport. I 1866 ble den første ideen om å bygge en jernbane for å koble Stavanger og Egersund lansert og i 1878 ble den åpnet som smalsporet, frittstående linje.

Egersund

Egersund sør for Stavanger har 11.000 innbyggere, og den attraktive beliggenheten langs kysten har gjort havnen til en yndet sted å søke ly for mange skip.

Egersund har beholdt småbysjarmen, og du kan blant annet besøke en sjokoladefabrikk, en porselensfabrikk eller rusle gjennom gatene og nyte stemningen i en av de eldste trehusbebyggelsene i Norge.

Stavanger

Stavanger er den fjerde største byen i Norge, og et godt utgangspunkt for mange aktiviteter og attraksjoner på sørvest-landet.

Preikestolen ligger for eksempel bare en time unna med bil, og byen kan nås med båt, fly, bil, buss eller tog. I Stavanger kobles Jærbanen med Sørlandsbanen som går til Oslo via Kristiansand.

Sjekk ut andre spektakulære togreiser i Norge

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen