Dynamic Variation:
Offers
Choose Language
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Jærbanen, Sirevåg
Jærbanen, Sirevåg.
Photo: Roy Olsen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På skinner gjennom karakteristisk landskap

Jærbanen går langs Jærens ville kystlinje med milelange strender og åpen horisont. Turen tar i overkant av en time og har hyppige avganger.

Den 75 kilometer lange Jærbanen går mellom Stavanger og Egersund.

Togreisen går gjennom et natur- og kulturlandskapet som er ganske særegent i Norge; åpne sletter, lange sandstrender, den uendelige havet og konstant skiftende vær.

Tidligere ble kysten her regnet som en av de farligste strekningene langs norskekysten.

På 1900-tallet ble det derfor startet en storstilt utbygging av fyr for å lede kysttrafikken trygt forbi Jærkysten. Langs Jærbanen passerer du mange av disse fyrene.

Her kan du se filmer fra Jærbanen:

Jæren, Jærbanen

Jæren, Jærbanen.
Photo: NSB.no

Jærbanens historie

På 1800-tallet var skip det dominerende transportmiddelet langs Jærkysten. Noen enkle veier var bygget, men dette var ikke nok for rask og effektiv transport. I 1866 ble den første ideen om å bygge en jernbane for å koble Stavanger og Egersund lansert og i 1878 ble den åpnet som smalsporet, frittstående linje.

Egersund

Egersund sør for Stavanger har 11.000 innbyggere, og den attraktive beliggenheten langs kysten har gjort havnen til en yndet sted å søke ly for mange skip.

Egersund har beholdt småbysjarmen, og du kan blant annet besøke en sjokoladefabrikk, en porselensfabrikk eller rusle gjennom gatene og nyte stemningen i en av de eldste trehusbebyggelsene i Norge.

Stavanger

Stavanger er den fjerde største byen i Norge, og et godt utgangspunkt for mange aktiviteter og attraksjoner på sørvest-landet.

Preikestolen ligger for eksempel bare en time unna med bil, og byen kan nås med båt, fly, bil, buss eller tog. I Stavanger kobles Jærbanen med Sørlandsbanen som går til Oslo via Kristiansand.

Sjekk ut andre spektakulære togreiser i Norge

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen