Skip to main content

Klar for norges lengste toglinje?

Bli med Nordlandsbanen

Polarsirkelekspressen

– Dette er en historierik jernbanestrekning. I tillegg er den veldig naturskjønn.

Benny Sætermo, Naturveileder, Nordland Nasjonalparksenter

– Hvis jeg skal beskrive togturen fra Trondheim til Bodø, vil jeg si den er full av kontraster.

– Du starter med det frodige landskapet i Trøndelag ...

– og fortsetter gjennom et røffere, nakent landskap over fjellene, før toget tar deg nedover til kysten av Nordland.

Nyt lyset av midnattssolen gjennom de nordnorske sommernettene, eller, hvis du er heldig, nordlyset om vinteren.

Nordlandsbanen er virkelig et eventyr, uansett når på året du reiser! 

Hva venter du på?

Bli med nordover!

Kryss 293 bruer, reis gjennom 154 tunneler og passer den magiske polarsirkelen! Norges lengste sammenhengende jernbanestrekning byr på mange opplevelser.

– I forbindelse med jobb har jeg reist mye på den nordligste delen av Nordlandsbanen, men det er ingen tvil om at det er verdt å ta hele turen. Det er så mye å oppdage langs veien, sier Benny Sætermo.

Som naturveileder for Nordland Nasjonalparksenter kan man trygt si at Benny er over snittet interessert i natur og dyreliv. Fra togsetet på den 729-kilometer lange Nordlandsbanen, kommer du tett på begge. Togturen byr på store kontraster, både i landskap, kultur og klima.

– Når toget krysser Saltfjellet kan du faktisk se et botanisk skille mellom sørsiden og nordsiden av fjellet. Du har kanskje hørt "nord for Rana vokser ikke grana"? Det stemmer faktisk. Sør for Saltfjellet er det granskog, mens det på nordsiden er furuskog. Det samme gjelder enkelte dyrearter, forklarer Benny. 

Du kan også reise mellom Trondheim og Bodø med nattoget. Er du heldig, kan du se det magiske nordlyset danse over deg, hvis du reiser om vinteren. Tar du nattoget om sommeren viser midnattssolen vei!

– Du har gode sjanser for å se reinsdyr langs strekningen, spesielt i fjellområdene i nord. Havørn er litt mer sjeldent, men du kan være heldig!

Benny

En historisk toglinje

Toget passerer mange historiske steder, inkludert flere krigsminner. Jernbanen i seg selv er også svært historierik.

– Dette er noe jeg har stor interesse for, og jeg synes det er spennende med historiske steder. Fra togsetet kan du se flere, i tillegg er det mange du kan nå direkte fra stasjonene, forklarer Benny.

Deler av Nordlandsbanen ble bygget av nazistene under andre verdenskrig, hvor russiske krigsfanger ble brukt i arbeidet. Det harde arbeidet og det tøffe været førte til mange dødsfall.

– I Saltfjellet-området var det også mange fangeleirer. Jeg synes det er viktig å ikke gjemme bort den delen av historien, selv om det er et mørkt kapittel, sier Benny.

Skroll ned for en introduksjon til de med interessante stoppene langs linjen!

En guide til de beste stoppene
langs Nordlandsbanen

Planlegg en hel togferie!

Togstasjonene langs Nordlandsbanen ligger på noen fantastiske steder, med spennende aktiviteter i umiddelbar nærhet. 

Bli med!

Turen starter i Trondheim

Trøndelag er kjent for nordisk gastronomi i verdensklasse, i tillegg til å være et historisk sted med mye å utforske – med andre ord, opplev byen før du går ombord toget!

innsidetips til hva du bør få med deg, og bli med på en guidet tur til byens gotiske dronning, Nidarosdomen.

Første etappe fra Trondheim 

Gå ombord toget på sentralstasjonen i Trondheim sentrum. Kommer du med fly kan du dra direkte fra stasjonen på Værnes.

Reiser du med Nordlandsbanen om våren eller sommeren vil det frodige jordbrukslandskapet være i full blomst, og gi en fantastisk, fargerik utsikt fra togvinduet. Nyt fargene mens toget tar deg nordover langs Fættenfjorden.

– Følg med! Sitter du på venstresiden av toget kan du se to betongklosser på den andre siden av fjorden. Klossene var en del av ankerplassen til det verdenskjente slagskipet Tirpitz, som lå skjult i fjorden under andre verdenskrig. I området er det også et krigsminne, forklarer Benny.

Verdal stasjon: Historiske Stiklestad 

Etter en og en halv times togtur gjør toget et stopp i Verdal.

– Fra togstasjonen kan du faktisk gå til Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Det er fire kilometer å gå, men det er ingen sak når historiens krefter lokker og roper! Taxi er selvfølgelig også et alternativ, sier Benny.

Slaget på Stiklestad i 1030 er kanskje norgeshistoriens mest berømte slag. Under slaget falt den kristne vikingkongen Olav Haraldsson (senere kalt St. Olav), og slaget blir regnet som den viktigste hendelsen i forbindelse med konsolideringen av rikskongedømme og kristendommens definitive gjennombrudd i Norge.

Du kan også besøke Stiklestad Pilegrimssenter. Derfra kan du gå St.Olavsleden, den nordligste pilegrimleden i verden, som strekker seg fra Selånger i Sverige til Nidarosdomen i Trondheim.

Steinkjer stasjon: Den gyldne Omvei

Mens du er i området, utforsk vakker natur, fantastisk mat og utrolig kunst på en sykkeltur på den idylliske Gyldne Omvei. For å komme deg dit, kan du bytte tog på Steinkjer og ta Trønderbanen videre til Røra.

Hvis du vil begynne sykkelturen på Røra kan du leie sykkel eller elsykkel fra Visit Innherred, som kan møte deg direkte på stasjonen. Har du med deg bagasje kan den fraktes direkte til overnattingsstedet. Kan det blir enklere? Apropos overnatting, ta deg en natt på det unike, prisvinnende hotellet Øyna Kulturlandskapshotell, som ble kåret til et av verdens ledende hoteller i 2022. Her kan du nyte en 3- eller 5-retters meny laget av lokale råvarer på områdets beste restaurant.

Lassemoen stasjon: Namsskogan Familiepark

Etter din gyldne omvei, fortsett reisen med Nordlandsbanen!

Om du reiser med barn bør du stoppe på Lassemoen, som ligger like ved Namsskogan Familiepark. Her kan du opplev bjørn, jerv, ulv og gaupe på kloss hold, til og med sove med ulvene i parkens eksklusive rovdyrcamp (helt trygt, såklart)!

Du kan forhåndsbestille transport fra togstasjonen til familieparken.

– Nå nærmer vi oss min del av jernbanen, den nordlige delen.

Benny

Reis gjennom Nord-Norge

Når toget når Nordland, gjør deg klar for store fjellområder og mange tunneler! I det du kjører over Saltfjellet bør du ha kameraet klart, det vil nemlig være gode sjanser for å se reinsdyr og andre spennende dyr.

Majavatn stasjon: Børgefjell Nasjonalpark

– Etter fire timer på Nordlandsbanen kjører toget gjennom Børgefjell Nasjonalpark, som strekker seg gjennom både Nord-Trøndelag og Nordland, forklarer Benny.

Børgefjell Nasjonalpark byr på høye topper og dype daler, og er i tillegg et yndet sted for fisking og jakt. Området er også kjent for fjellrev.

– Toget stopper på Majavatn, og derfra har du fantastiske fiskemuligheter, sier Benny.

Planlegger du fisketur i nasjonalparken? Husk å kjøpe fiskekort! I Børgefjell heter kortet Børgefjellkortet.

Mosjøen stasjon: Byliv og Helgelandskysten

Fra Majavatn fortsetter toget videre nordover. Etter en time ankommer du Mosjøen, og er nå i det geografiske sentrum av Norge! Her er det mye å oppleve, og du bør definitivt planlegge en overnatting. Benny anbefaler et kafebesøk i det den historiske Sjøgata, der du befinner deg blant godt bevarte bygninger fra 1800-tallet, koselige butikker, gallerier og mer.

Vil du få opp pulsen har Mosjøen også flere utfordringer å by på. Gå opp totalt 4000 trappetrinn i verdens lengste steintrapp, Helgelandstrappa, laget av sherpaer fra Nepal, klatre Mojøen via ferrata, eller fly nedover Nord-Norges mest spektakulære zip-line! Etterpå, nyt kald drikke i hagen på Fru Haugans Hotell.

Mosjøen er også et godt utgangspunkt for en rundtur i Nord-Norge. Ta bussen til Sandnessjøen, hvor det er utmerkede hurtigbåtforbindelser videre ut til den vakre Helgelandskysten.

Mo i Rana stasjon: Vitenskap og historie

– Nå er det mange tunneler frem til vi kommer til Mo i Rana, byen min, sier Benny.

Når toget stopper på stasjonen, 1 time og 10 minutter fra Mosjøen, anbefaler Benny en tur til det han kaller et "opplevelsesmekka": museet MOment og Vitensenteret Nordland.

– Museet og vitenskapssenteret ligger begge i samme bygning, du kan se dem fra togstasjonen. Det er virkelig et sted for hele familien, forklarer Benny.

Mo i Rana er Nord-Norges tredje største by, og byen byr på både kafeer, shopping og kulturelle opplevelser. Området er også et godt utgangspunkt for flere spennende grotteturer.

Over Saltfjellet: Svartisen Nasjonalpark

Sett deg ned og nyt utsikten, mens toget følger Ranaelva oppover Dunderlandsdalen inn i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark, der du finner fastlandsnorges nest største isbre, Svartisen.

Polarsirkelen

– Nå fortsetter vi videre oppover Saltfjellet. Du kan se at det blir mindre trær jo høyere opp vi kommer. Snart vil toget være omringet av et nakent landskap, med store, flate fjellområder. Dette er definitivt stedet for sykling og turer i fjellet, sier Benny.

Når toget krysser den magiske polarsirkelen, vil du få en beskjed over høytaleranlegget. Velkommen til midnattssolriket! Ha kameraet klart hvis du vil ha bilde av de to steinpyramidene som markerer polarsirkelen, det er en på hver side av jernbanen. Sitter du på høyre side av toget kan du også se Polarsirkelsenteret.

– Visste du at polarsirkelen vandrer 14 meter i året? spør Benny mens toget krysser.

Du kan like gjerne ha kameraet oppe, nå er det nemlig stor muligheter for å se reinsdyr.

Lønsdal stasjon: Vandring i Saltfjellet

Den første stasjonen nord for polarsirkelen er Lønsdal, som ligger på 511 meter over havet.

– Togtidene passer perfekt for vandring i fjellet. Ta nattoget til Lønsdal, som er fremme på morgenen, gå tur i området, og ta dagtoget, som er fremme på stasjonen ved kveldstid, når du er ferdig, sier Benny.

Hvis du vil tilbringe noen dager i fjellet har DNT hytter i området.

Valnesfjord stasjon: Barnas nasjonalpark

Når toget kommer nærmere endestasjonen, blir fjellene langsomt erstattet med fjord. Etter en time og tjue minutter gjør toget et stopp i Valnesfjord, et supert sted for vandring i Sjunkhatten Nasjonalpark.

– Nasjonalparken blir kalt Barnas nasjonalpark, nettopp fordi du finner turer for barn i alle aldere. Fra Øvre Valnesfjord finner du også ruter tilpasset rullestolbrukere, forklarer Benny.

Om vinteren er Valnesfjord også et populært sted for langrenn.

Nå, nyt utsikten av de majestetiske Børvasstindan mens toget følger fjorden...

...til Bodø, endestasjonen.

I 2024 vil Bodø bli Europeisk Kulturhovedstad.

Sjekk ut kul gatekunst, dra til verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen, og få med deg den gjemte perlen Kjerringøy.

Velkommen til Saltens lille storby!

Utforsk Bodø

Planlegg togturen

Du kan starte reisen allerede i Oslo eller Oslo Lulfthavn og reise med Dovrebanen til Trondheim, før du drar videre nordover med Nordlandsbanen. Fra endestasjonen, Bodø, kan du ta ferge eller hurtigbåt videre ut til Lofoten, Salten og Helgelandskysten.

Gjør deg klar for reisen! Her er alt du trenger å vite om Nordlandsbanen:

Bli med The Trail Way

Sommeren 2024 kan du bli med The Trail Way langs Nordlandsbanen! The Trail Way er et samarbeid mellom flere aktører, inkludert Bodø2024 og Nordland Teater, og består av seks ulike opplevelser fra togstasjonene Trofors, Mosjøen, Bjerka, Mo i Rana og Løndal. Kombiner togturen fra Trondheim til Bodø med de turene du ønsker å være med på, eller bli med på alle!

Hver tur byr på fine naturopplevelser i kombinasjon med historiefortelling:

Planlegg en hel rundtur i Nord-Norge! Her er de beste rutene:

Og gjør deg klar til togferien med tips fra vår togekspert!

Reis med toget

Utforsk kule opplevelser langs Nordlandsbanen. Du trenger ikke bil!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt