Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
The Rørosbanen Railway The Rørosbanen Railway
The Rørosbanen Railway.
Photo: NSB
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fantastiske gamle stasjonsbygninger

Rørosbanen er oppkalt etter bergstaden Røros og byr på en reise gjennom både norsk villmark og kulturhistorie.

Ta Rørosbanen fra Hamar til Trondheim og opplev et stadig vekslende landskap utenfor vinduene.

Kort tid etter avgang fra Hamar venter landområdene langs Glomma som er Skandinavias sørligste villmark med enorme muligheter for den som er glad i natur og friluftsliv. I de store skogene fra Rena mot Koppang finnes både elg og bjørn, kanskje får du øye på dem gjennom togvindue.

Langs banen kan du se mange sjarmerende, gamle stasjonsbygninger og flere av dem er verneverdige, arkitektoniske perler. Det er i alt 39 stasjoner langs den 382 km lange reisen fra Hamar til Trondheim.

Rørosbanen er Norges eldste stambane og ble bygget trinnvis fra 1862 til 1877 Banen er fortsatt ikke elektrifisert, og i dag bruker råsterke diesellokomotiver fem timer mellom Hamar og Trondheim. Byene regnes som endestasjonene på Rørosbanen, selv om toget starter reisen nordover i Oslo.

Da den åpnet i 1877 brukte toget to dager på reisen mellom Kristiania og Trondheim. Passasjerene overnattet på hotell på Tynset eller Koppang. Senere ble de aller første sovevognene i Norge satt inn på strekningen.

Les mer om Rørosbanen på verdensarvenroros.no.

Bergstaden Røros

Røros er en helt enestående by med historie helt tilbake til 1646. To år tidligere ble det oppdaget kobber i fjellene rundt Røros, og dette skapte et norsk «klondike».

Med utgangspunkt i tysk gruveteknologi og arbeidskraft både fra Norge og flere andre land i Nord-Europa, utviklet Røros en bebyggelse og kultur så unik at byen i 1980, tre år etter at gruvedriften ble avsluttet, ble satt på UNESCOs Verdensarvliste. Slagghaugene fra smeltehyttene der kobberet ble utvunnet, ligger tunge i terrenget og er en viktig del av den særegne kulturarven Røros representerer.

Gatemønsteret og bebyggelsen i sentrum er fremdeles slik som det var på den tiden. På Rørosmuseet står opplevelsene i kø og i Olavsgruva får du et inntrykk av arbeidernes slit i gruvene.

Om vinteren er Røros et av de kaldeste stedene i Norge, og kulderekorden fra 1914 lyder på 50,4 kuldegrader.

Røros Church

Røros Church.
Photo: CH - Visitnorway.com

Sjekk ut andre spektakulære togreiser i Norge

Les også

Your Recently Viewed Pages